"Obstrukciónak nevezzük azt a tevékenységet, amikor egy szervezet döntési folyamatát jogszerű, de nagyon hosszú ideig tartó 'áltevékenységgel' hátráltatják. A szó maga 'akadályozást' jelent." Ezt a klasszikus módszert kezdte alkalmazni hétfőn a négy ember megölésével és három súlyos megsebesítésével vádolt H. Csanád Jutas a Székesfehérvári Törvényszéken. A tárgyalás elején újra ismertette a szeptember 11-i napon tett tanúvallomásokat a bíró, amire a vádlott megtehette észrevételeit.

Ezen a ponton azonban tragikomikus fordulatot vett a tárgyalás. Az ismét mackógatyában, borostásan megjelenő H. Csanád több paksamétát készített maga mellé, és elkezdte felolvasni 20 darab észrevételét, kb. 2 órán keresztül. Mindehhez elképesztő aprósággal és mikroszkopikus gyöngybetűkkel készített egy kéziratot, amiből olvasott. A két óra alatt gyakorlatilag megismételte saját korábbi vallomását, és a tanúkét pontosította. Többször visszatért az őt henyének tartó nővérére, akit önmagánál is henyébbnek írt le.

Az előző tárgyalásokon emlegetett skizoid kifejezés (amit a gyilkolás idején uralkodó énjére használ), az "eltorzított én" ismét többször elhangzott, de olyan új fogalmakat is bevezetett, mint a "megviselt én" és a "lelki immunrendszer" (ez utóbbi a hite, lelkiismerete és pozitív énje összessége). Miközben a hallgatóság figyelme lankadt, néha ilyen szürreális mondatok hangzottak el: "Az eltorzított személyiség elcsúszott a csempén, mert véres zokniban volt". A hosszú obstrukció folyamán lankadt a hallgatóság figyelme, volt, aki elaludt a teremben, de H. bv-s őrei is egyre kínosabban mosolyogtak össze, miközben az ügyész kérdően ráncolta a szemöldökét.

A 20. észrevétel felé haladva érdekes dolgokat is elmondott a vádlott. Őt nővére korábban munkakerüléssel vádolta, de kiderült, hogy bátyjával cégalapítást terveztek, informatikai munkákat végeztek volna. Korábban egy angol megrendelőnek dolgoztak is 3-4 hónapig, és kétszer 100-150 ezer forintot kaptak ezért. H. hozzátette, a kényszergyógykezelés alatt is dolgozott a könyvtárban és takarítóként.

Különös módon a vádlott maga ellen is beszélt azért, hogy rámutasson, neki a vádaskodásokkal ellentétben nem érné meg őrültnek tettetnie magát. Ugyanis igaz, hogy 20 év után szabadulhatna az elmegyógyintézetből, ha gyógyultnak nyilvánítják, de ha ezután nem tud befogadóhoz kerülni (az életben maradt családtagok valószínűleg nem látnák szívesen), akkor maradnia kell. "A kényszergyógykezelés így tényleg életfogytig tartana" – jelentette ki szikáran.

Az eljárás az orvosszakértő és az elmeorvos-szakértők meghallgatásával folytatódik szerdán. Ez különösen fontos lesz, mivel eldőlhet, beszámítható-e a férfi. A 24 éves vádlottat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség. 2012 április 4-6. között ugyanis meggyilkolta bátyját, nagyapját, nagyanyját és apját kulcsi otthunkban, nővérét, édesanyját, illetve nővére barátját pedig súlyosan megsebesítette.