Nem fogjuk az egész hetet a súlyproblémának szentelni, de a tegnapi "aki házas, kövér lesz"-poszt után mégiscsak muszáj megvizsgálnunk, mi van azokkal, akik még szinglik, de már hízásnak indultak. A témát elsősorban amerikai tudósok feszegetik, ami nem véletlen, hiszen az USA lakosságának 65%-a, azaz kis híján kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. A kapcsolatokhoz nincs köze, de érdekes, hogy bár a kövérek aránya az utóbbi néhány évtizedben megduplázódott Amerikában, és már a soványak számítanak kisebbségnek, minden korábbinál erősebb megbélyegzés (csúfolódás, kiközösítés, stb.) lesz az osztályrésze azoknak a gyerekeknek, akiken szemlátomást van pár felesleges kiló.

A témát nagyon jól összefoglalja a Cornell Chronicle-ben 1997-ben megjelent tanulmány. Az ebben jelzett tendenciák azóta csak erősödtek, ezt pedig a Nature tudományos folyóirat cikke erősíti meg. A lényeg: aki kövér, az búcsút mondhat a népszerűségnek, az élet legtöbb területén hátrányt fog szenvedni a munkahelytalálástól a romantikus kapcsolatokig, és nagyobb eséllyel vár rá depresszió, esetleg öngyilkosság. A legérdekesebb pedig az, hogy ezek a negatív hatások a nőket általában erősebben sújtják, mint a férfiakat.

Már az 1995-ös kutatás megállapította, hogy a nők nagyobb arányban érzik gondnak a súlyukat, mint a férfiak, és fontosabbnak találják, hogy testtömegük a megfelelő mértékű legyen. Mint kiderült, igazuk van, ha jobban aggódnak, ugyanis a férfiak valóban kevésbé találnak vonzónak egy túlsúlyos partnert, mint a nők. Azaz: egy nő kevésbé bánja, ha a pasija gömbölyűbb a kelleténél, kövér nőkkel azonban a kövér pasiknak sincs kedve randizni. A férfiak számára sokkal fontosabb, hogy partnerük ne legyen túlsúlyos, mint a nőknek. És ez még nem minden.

Úgy tűnik, a kövér nők maguk is elfogadják, hogy ők senkinek sem kellenek. Erre a következtetésre némileg paradox módon abból jutottak a kutatók, hogy a túlsúlyos férjezett nők nagyobb arányban nyilatkoztak úgy, hogy boldogok kapcsolatukban, mint a túlsúlyos férjek. Ezek szerint ugyanis egy elhízott nőt bármilyen kapcsolat boldoggá tesz, nyilván azért, mert arról van meggyőződve, hogy jobbra úgyse lenne esélye.

A Nature tudósai ráadásul arra is rákérdeztek, milyen fizikai adottságokat találnak az emberek a legvisszataszítóbbnak. A különböző fogyatékosságokkal ábrázolt emberek közül ki kellett választani, melyikükkel létesítnének legkevésbé szívesen szexuális kapcsolatot. A legkevésbé kívánt szexuális partner címet a kerekes székben ülők nyerték el - a túlsúlyosakkal megosztva. Egy másik kutatás szerint még a drogfüggőség sem olyan erős kizáró tényező a férfiak szemében, mint a kövérség.

Ha az ember túl sok kutatási eredményt olvas, egy idő után úgy érzi, hogy a férfiaknak minden más teljesen mindegy, csak dagadt ne legyen. Urak, valóban így van ez? Túlsúlyos, de ettől kétségbe nem eső celebnőkről szóló Velvetcikket itt olvashatnak.