Dekódoljuk a társkeresőkre feltett fotók igazi üzenetét

2009.04.08. 15:47

Valamennyi társkereső és közösségi site tele van fényképekkel. Annak alapján, hogy ide mindenki azt tesz fel magáról, amit akar, azt is várhatnánk, hogy kizárólag jófejnek tűnő szupermodellek keresnek barátot vagy társat a neten. Miért is tenne bárki is közszemlére egy előnytelen fotót saját magáról, főleg akkor, ha a fotó egész személyiségének jellemzésére szolgál? A választ mi sem tudjuk, de ettől még tény marad, hogy ezek az oldalakon hemzsegnek a rossznál rosszabb fotók. Nézzünk néhány típusos fényképet, próbáljuk meg kitalálni, hogy az illető milyen üzenetet szándékozhatott kommunikálni saját magáról az adott fotóval, és aztán dekódoljuk, hogy a fénykép jó eséllyel igazából milyen személyiséget takar! 

1. Bulizós - Van, aki összekeveri a közösségi oldalakat a partifotós site-okkal. Aki bulizós képet tesz fel magáról, az nyilván arra számít, hogy emiatt mindenki lazának, fiatalosnak és jófejnek fogja gondolni. Ezzel szemben az óvatosabbakban az merül fel, hogy ha valaki nem talált magáról olyan fényképet, amin éppen nincs egy korsó sör a kezében, akkor előfordulhat, hogy az illető minden jófejsége ellenére egy léhűtő pszeudo-alkoholista.

2. Dark - Az emósok-darkosok a közösségi oldalakon szinte még nagyobb számban vannak jelen, mint az igazi életben. Ők természetesen hovatartozásukat a neten sem rejtik véka alá, és általában olyan képet mellékelnek magukról, amelyiken a hajuk a fél arcukat kitakarja, ami - szerintük - veszélyes/depressziós megjelenést kölcsönöz személyüknek. Nézzétek, milyen komolyan, felnőttesen különleges vagyok! - mondják ezek a fotók. Az ilyenek ezzel szemben általában nagyjából ugyanolyan hétköznapiak az életben, mint összes többi, távolról sem felnőtt kortársuk. Tegyük hozzá: szerencséjükre.

3. Nyaraló - Sokan utazási-nyaralási fotókkal zsúfolják tele profiljukat. A szándékolt hatás - amellett, hogy alkalom nyílik a kedvező vagy kevésbé kedvező testi adottságok bemutatására - valószínűleg az, hogy a néző elámuljon, micsoda élményekben gazdag, izgalmas, boldog életet élhet az illető. A rosszmájúak viszont ehelyett azonnal azt fogják gondolni, hogy a szerencsétlennek az, hogy életében egyszer végre eljutott Horvátországba, akkora élmény volt, hogy azóta se tud másról beszélni.

4. Meztelen - Van, aki még a nyaralás ürügyére sem igazán utal, hanem egyszerűen odateszi, amire a legbüszkébb. Akik hiányos öltözetben vagy félmeztelenül pózolnak saját profiljukban, legalább valószínűleg nem próbálnak semmi egyebet elhitetni a nézőkkel, mint ami az igazság: a legjobb tulajdonságuk valószínűleg tényleg az, hogy jól néznek ki. Ha mégis van valami suskus a dolog mögött, az valami komolyabb csalás lehet, esetleg igazi randizás helyett erotikus szolgáltatást kínál az illető. Nem árt vigyázni.

5. Munkás - Ők azok, akiket valószínűleg szintén kevésbé vezérel hátsó szándék. Aki öltönyös-kiskosztümös képet tesz fel magáról, azaz kínosan ügyel arra, nehogy komolytalannak tűnjön, az valószínűleg tényleg olyan az életben is, mint a fotón. Komoly, szögletes, munkacentrikus. Ha mégis van valami suskus a dolog mögött, az valami ügynök lehet, esetleg igazi randizás helyett az illető el szeretne adni valamit. Nem árt vigyázni.

6. Sejtelmes - Sokan olyan képet raknak fel magukról, amiről egyszerűen felismerhetetlenek. Gyakran ordít a beállításról, hogy az illető saját magát fényképezte, viszont nagyon rosszul. Kedvelt fogás még, hogy az illető csak egy kis részletet láttat magából, vagy mert a maradékot eltakarja a haja, vagy mert olyan pici részletet nagyított ki a fotóból. Az ilyenek egy része nyilván tart valamiért a nyilvánosságtól, de ha rosszul érzi magát attól, hogy fent van a fényképe az interneten, akkor miért regisztrál egyáltalán egy közösségi oldalra? Mások az ilyen misztikusan sokat sejtető, de keveset láttató képek láttán biztosra veszik, hogy az illető rendelkezik valami olyan testi hibával, amit szégyell. Volt is már ilyen történetre példa randirémálom-sorozatunkban.

7. Rajzfilmfigura - Mások még egy kicsit sem sejtetnek magukból, hanem valami rajzfilmfigurát vagy egyéb szimbólumot választanak képmás gyanánt. Hogy miért? Biztos mert az jópofa és gyermekien naiv. Az embernek az ilyenek láttán mégis könnyen olyan érzése támad, hogy talán az illető mégsem olyan fergetegesen vicces személyiség, hanem talán inkább infantilis. Vagy egyszerűen csak kövér/pattanásos/stb. és szégyelli, hogy az előző ponthoz kanyarodjunk vissza.