A szerelemről, kapcsolatokról úgy általában nem nagyon lehet már újat mondani. A konkrét sztorik persze mindig változnak, de a lényeg állandó. Éppen ezért a témában íródott könyvektől (blogoktól, tanácsgyűjteményektől, stb.) nem éppen reális azt elvárni, hogy újat fognak mondani. Bőven elég, ha nagyjából újféleképpen tudják mondani ugyanazt, újabb szimbólumokat használnak fel, más oldalról világítják meg a témát. Semmi újdonság nincs Dr. Gary Chapman könyvében sem a Szerelem öt nyelvéről, de mégis olyan találó ez az elmélet, hogy ennek az alapján készítettünk egy tesztszerűséget.

Dr. Gary Chapman abból indul ki, hogy ötféleképpen tudatosíthatjuk partnerünkben, hogy (még mindig ugyanúgy) szeretjük. Ez az öt kommunikációs mód számít az öt nyelvnek. Persze nem mindenki beszéli valamennyi nyelvet ugyanolyan szinten, van, akinek ez fontosabb, van, akinek az. Fel kell azonban tudnunk ismerni, ha partnerünknek bizonyos nyelvek fontosabbak, mint mások, mert előfordulhat, hogy bár nagyon szeretjük az illetőt, ezt csak úgy érzékeltetjük vele, ahogy ő azt nem értheti. Így aztán minél több nyelven mondjuk, hogy szeretlek, annál biztosabbak lehetünk, hogy kielégítjük kedvesünk szeretetéhségét. Nézzük, mi is ez az öt nyelv, hogy mindenki leellenőrizhesse, beszéli-e valamennyit!

1. Pozitív szavak. Sokak számára fontos, hogy a másik szavakban is kifejezze, mennyire szereti élete párját (egy korábbi posztunk szerint a férfiak mondják ki többször a bűvös szót). Persze itt nem csak a "szeretlek" szóról van szó, hanem arról, hogy a másikat dícséretekkel erősítjük. "Jól nézel ki", "ügyes voltál", "finom volt a vacsora", stb., és kedvesünk máris érezni fogja, hogy szeretjük. Bizonyos dolgokat ki kell mondani.

2. Vele töltött idő. A beszédnél sokszor fontosabb lehet a puszta együttlét. Ha valaki valamiért a tetteknek jobban hisz, mint a kimondott szónak, az csak akkor fogja úgy érezni, hogy törődnek vele, ha szerelme minél több időt szentel neki. És persze nem elég, hogy fizikailag nincs különösebb távolság a két személy között, nemcsak a testeknek kell közel lenni egymáshoz (lásd az Életfogytiglan című Pilinszky-verset).

3. Ajándékozás. Gaby Solis például tökéletesen megelégszik azzal, ha férje heti rendszerességgel ad neki egy-egy többszázezres ékszert, de itt ne csak erre tessék gondolni. Dr. Gary Chapman szerint nem véletlen, hogy az emberi kultúrának ilyen szerves része az ajándékozás. Elég egy kis apróság, egy-egy szál rózsa vagy szerelmeslevél, de néha adni kell valamit. Igazán kevesen vannak, akik nem veszik zokon, ha kedvesük elfeledkezik egy név- vagy születésnapról.

4. (Ki)szolgálás. És ne csak tárgyakat adjunk. Kényeztessük partnerünket olyasmikkel is, hogy kivesszük a kezéből a munkát, egyszer-egyszer takarítunk vagy kocsit mosunk helyette, eléje tesszük a kész vacsorát vagy kivasaljuk a ruháit.

5. Érintés. A végére maradt a legkézenfekvőbb dolog. A szerelem ötödik nyelve az érintések nyelve. A futó cirógatástól a szexig sokféleképpen tud két test egymáshoz érni. Kevesen vannak, akiket kielégít egy plátói kapcsolat, a testnek is néha ki mondania, hogy "szeretlek".