Egy korábbi posztunknak némileg ellentmond, egy másikat viszont megerősít az ELTE Társadalomtudományi Karának legfrissebb hírlevele. Volt már nálunk szó arról, hogy manapság a nők nem várnak el eleget a férfiaktól. Hogy mi az "elég", az persze relatív, de az biztosnak tűnik, hogy a nők már így is többet követelnek partnerüktől, mint a férfiak. Igaz viszont, hogy amint mondtuk, a túlsúlyt nagyon nem tolerálják a férfiak, hiszen az egyetlen terület, ahol az egyébként jellemzően igénytelenebb pasik elvárásai meghaladják a csajok által támasztott követelményeket, a "megjelenés és testalkat".

A felmérést 13 európai országban végezték el, és a résztvevőknek 1-től 5-ig kellett osztályozni 32 tulajdonságot aszerint, mennyire tartják fontosnak, hogy meglegyen partnerükben. A nők tendenciózusan magasabb pontszámokat adtak, mint a férfiak, közülük is a legválogatósabbnak a magasan képzett egyedülálló nők bizonyultak. Talán nem meglepő, hogy a szinglik alacsonyabb elvárásokról számoltak be, mint a kapcsolatban élők. A vizsgált országok férfijai közül egyébként a franciáknak volt a legfontosabb a jó megjelenés és a svédeknek volt a legkevésbé fontos.

Ehhez képest a TÁRKI és az Image Factory 2008. őszén megjelent közös kutatása szerint Magyarországon nincs ilyen markáns eltérés a két nem között, ha a külső adottságokkal kapcsolatos elvárások jönnek szóba. A férfiak 67, a nők 62%-a válaszolt úgy, hogy a párválasztás során egyformán fontosak számára a külső és a belső tulajdonságok. A válaszadók kb. negyede-ötöde mondta azt, hogy neki a belső a fontosabb, de olyanok is akadtak, akik kerek perec bevallották, hogy számunkra a belső tulajdonságok mellékesek, az a lényeg, hogy jól nézzen ki az illető. A megkérdezett magyar férfiaknak 13, a nőknek 10%-a válaszolt így.