Csaknem 2500 pár életét követte figyelemmel 6 éven át három ausztrál kutató, Rebecca Kippen, Bruce Chapman és Peng Yu. Azt vizsgálták, mi a jellemző azokra a házas vagy együtt élő párokra, akik ez idő alatt együtt maradtak, és mi azokra, akik el- vagy szétváltak. Nézzünk öt olyan tényezőt, ami a kutatási eredményeket taglaló cikk szerint valószínűsíti, hogy a kapcsolat válással fog végződni! (Az illusztráció egy olyan házaspárt mutat, Krameréket, akik az 1979-ben megfilmesített sztori szerint annak ellenére mentek szét, hogy az alábbi kockázati tényezők bármelyike is fennált volna.)

1. Kor - Ha a férj legalább kilenc évvel idősebb a feleségnél, akkor kétszer olyan valószínű, hogy a kapcsolat nem a sírig fog tartani. A korkülönbségen kívül kockázati tényezőnek számít az is, ha a férj túl fiatal, mivel úgy tűnt, hogy azoknak a pasiknak, akik 25 éves koruk előtt megpróbálnak lecövekelni egy csaj mellett, az átlagnál ritkábban szokott sikerülni betartani fogadalmukat.

2. Gyerekek - Az ember azt gondolná, hogy a közös gyerekek összekovácsolják a párt, de a végkövetkeztetés mindössze annyit állapít meg, hogy a kapcsolatban született gyerekek száma és kora nem befolyásolja az elválás kockázatát. Sőt, ha egy párnál már a házasságkötés előtt becsúszott a gyerek, vagy egyikük egy korábbi kapcsolatból hoz magával poronytot, akkor kifejezetten nagyobb az esélye a válásnak. Kockázatot jelent egy gyermektelen kapcsolatban az is, ha a nő sokkal jobban szeretne gyereket, mint a férfi.

3. Válás - Furcsán hangzik, de a válás növeli a válás kockázatát. Ezt úgy kell érteni, hogy szétment szülők gyermekei hajlamosabbak arra, hogy maguk is elváljanak. Sőt, ha valaki már túl van egy(-két) saját váláson, 90%-kal valószínűbb, hogy újabb kapcsolata is erre a sorsa fog jutni.

4. Pénztelenség - Régi nagy igazság, hogy a pénz nem boldogít, de úgy tűnik, a pénztelenség viszont könnyen boldogtalaníthat. A jó anyagi helyzetben levőknek ugyanis csak 9%-a ment szét, azoknak a 16%-ával szemben, akik saját magukat szegénynek vallották, vagy ahol a férj munkanélküli volt. Érdekes módon a nő munkanélkülisége nem volt káros hatással a vizsgált kapcsolatokra.

5. Dohányzás - A dohányzás csak egy esetben jelent kockázatot a kapcsolatra: ha csak az egyik fél él vele. Ha se a férfi, se a nő nem gyújt rá, vagy ha mindketten pöfékelnek, a statisztika szerint nem nagyobb a válás kockázata az átlagosnál.