Ma van a Harry Potter és a Félvér Herceg című "túl romantikus" film világméretű mozibemutatója (az itthoni premier július 23-án lesz), és ha már ilyen jeles napot ülünk, szemezgessünk a könyvsorozat romantikus csúcspontjai között! Az öt kiválasztott közé becsusszant két rétestésztaként nyújtott viszony, két titkos vonzalom és egy jól eltalált muglipár is. Önnek ki a kedvence? Vigyázat: azok számára, akik csak a filmeket ismerik, spoilerek következhetnek!

1. Vernon és Petunia Dursley - Vernon Dursley a legelső szereplő, aki a legelső könyvben megjelenik, és a sorozat folyamán többször is döbbenetes-humoros bepillantást nyerhetünk az ő a túlságosan is tipikus házasságukba Petunia nénivel. Múlt heti felosztásunk alapján Dursley-ék is a féloldalas kategóriába tartoznának: a kapcsolat attól működik, hogy a feleség mindenben alárendeli magát férjének. Még saját húgának emlékét és árván maradt unokaöccsét, Harry-t is hajlandó gyűlölni, csak azért, hogy urának megfeleljen.

2. Ron Weasley és Hermione Granger - Nagyjából a harmadik-negyedik könyv megjelenése környékén biztos lett, hogy a három főszereplő közül kettőt J. K. Rowling írónő valahogy kénytelen lesz összeboronálni. Hogy a feszültség mindvégig megmaradjon, a barátok össze-vissza randizgatnak osztálytársaktól kezdve kviddicsjátékosokig sok mindenkivel, mire végül a sorozat végén eldől, hogy Hermione a két fiú közül Ront kapja maga mellé "boldogan éltek míg meg nem haltak"-jelleggel. Végülis nincs annál jobb, ha az embernek a szerelme egyben a legjobb barátja is. Főleg akkor, ha a biztonság kedvéért egy-két másik kapcsolatot azért kipróbált előtte.

3. Harry Potter és Ginny Weasley - Ha a másik kettő így egymásra talált, kellett valaki Harry-nek is. Ginny már a második könyvben, tíz évesen szerelmes volt Harrybe, aztán a kínos jeleneteket az ő részéről is szövevényes kalandozás követte másokkal. Közben Ginny vagány és belevaló csajszivá cseperedik, de Harry először úgy dönt, túl veszélyes lenne, ha együtt maradnának, így a bimbózó kapcsolatot szándékosan megszakítják. A sorozat végére azonban sikerül leküzdeni a sok nehézséget és végül Harry számára nem marad más, mint hogy kövesse a sors (azaz J.K. Rowling) által számára kijelölt utat, és beházasodjon a Weasley családba.

4. Albus Dumbledore és Gellert Grindelwald - A Harry Potter-sorozat legszaftosabb szerelmi történetei általában nem a regény jelenében játszódnak, hanem a múltban történtek, és csak visszaemlékezéseken keresztül derülnek ki. Ezek közül a legbotrányosabbnak kétségkívül a varázslóiskola jóságos igazgatójának kapcsolata bizonyult a gonosz Grindelwalddal. A világsajtó legnagyobb megrökönyödésére J.K. Rowling csak az utolsó könyv megjelenése után jelentette be, hogy Dumbledore-t mindig is melegnek képzelte el, és hogy a két tehetséges, fiatal varázsló harmonikusan induló, majd tragédiába, ellenségeskedésbe és párbajba torkolló kapcsolata igazából egy "viszonzatlan szerelem" története volt. Kíváncsian várjuk, hogy ebből a film mennyit fog majd megmutatni.

5. Perselus Piton és titkos imádottja - És hogy a sorozat egyik legféltettebb és legfontosabb titkát mégse mondjuk itt ki, csak virágnyelven utalunk az egész Harry Potter-univerzum legromantikusabb, legszomorúbb és legelgondolkodtatóbb kapcsolatára. Arra, ahogy Perselus Piton egy barátságából lassanként plátói szerelem szövődött, amelynek talán lett volna jövője, ha ők ketten nem sodródnak két külön oldalra a jó és a rossz harcában. Piton titokzatos alakját pontosan ez teszi ennyire izgalmassá: hogy nem tudjuk, maradt-e még benne valami abból a régen elmúlt szerelemből, vagy teljesen átadta-e magát a visszautasítás és kirekesztettség miatt érzett gyűlöletnek.