Roppant érdekes kutatást hajtott végre az OKCupid nevű társkereső oldal. A szolgáltatás belső, felhasználók közötti levelezésében elküldött első üzenetekben előforduló szavak gyakoriságát vizsgálták meg és hasonlították össze azzal, hogy az egyes szavakat tartalmazó üzenetekre a címzett válaszolt-e. Például kipécézték a "please", azaz légyszíves szót, és egy programmal megnézték, hogy a társkeresőn belül, addig egymás számára ismeretlen felhasználók között küldött üzenetből hány tartalmazta ezt a szót, és hogy ezek közül hányan kaptak választ a megkeresésre.

A társkereső blogja hét pontban foglalja össze az eredményeket. Mi csak a legérdekesebbeket emeljük itt ki, a többiért tessék ide kattintani. Először is, ha már szóba került, a "please", illetve annak rövidítése, a "pls" a legnépszerűtlenebb szavak között volt. Ha valaki egy üzenetben ezek közül bármelyiket használta, azt az esetek bő háromnegyedében válaszra sem méltatták. Ezek szerint a társkeresőkön nem illik kérni, hanem meg kell várni, amíg a másik magától cselekszik?

Az egyik legmeglepőbb továbbá, hogy a bókokat tartalmazó üzenetekre sem reagáltak túl nagy számban a felhasználók. Itt csak az olyan fizikai adottságokra utaló pozitív célzásokra tessék gondolni, mint a "szexi", "nagyon csinos" vagy a "szép". Persze a dolog nem is olyan meglepő, ha belegondolunk, hogy kicsit furcsán veszi ki magát, ha egy olyan személy, aki eddig csak a társkeresős profilunkat látta, bemutatkozó üzenetében rögtön a szexivel jön.

Rossz a statisztikája a helytelenül írt üzeneteknek is. Nemcsak mi kapjuk meg a magunkét - jogosan - a kommentelőktől, ha elírunk valamit, az amerikai társkeresők közönsége is igen rosszul tolerálja a direkt, vagy vicceskedve elírt szavakat. Aki csajozni/pasizni akar az interneten, az először is tanuljon meg helyesen írni.

Nem gond viszont, ha valaki kicsit mismásol, és nem ront ajtóstul a házba. Bár a férfiaktól egy személyes találkozás alkalmával elvárják, hogy kemény és férfias legyen, egy bemutatkozó üzenetben, úgy látszik jobban veszi ki magát a szerénység. "Bocs", "elnézést", "ciki" - ezek mind olyan szavak, amikhez a jónak számító 35-40% közötti válaszadási arány tartozik.

Nagyon jól szerepelt ezen kívül az "ateista" szó. Úgy látszik, a legnagyobb számban a nemhívők járnak internetes társkereső oldalakra. A "keresztény" és "zsidó" már sokkal rosszabbul szerepeltek, hogy a tegnapi témát ma is előráncigáljuk, még rosszabbul a "muszlim" és "Allah", de a legnépszerűtlenebb "Jézus" és utána egyértelműen "Isten".