Érdekes adatokat tett közzé az együttélő és házasságot is kötött családokról az NSO, azaz a brit statisztikai hivatal, Focus on Families címmel. Eszerint hiába mondják annyian, hogy a "papír semmit nem számít", a statisztikák azt mutatják, hogy mégis tovább élnek és jobb egészségnek örvendenek azok, akik hivatalosan is kimondták a boldogító igent. Az adatok elemzéséből arra jutottak, hogy nemcsak maguk a házaspárok egészségesebbek, gyermekeik is kevesebbet betegeskednek. Sőt, a porontyok a család anyagi helyzetétől függetlenül iskolába is tovább járnak, ha a szülők össze is vannak házasodva és nem csak együtt élnek.

Hasonló témában egy másik, Svédországban készült felmérést is közölt a Times. A skandináv tudósok azt vizsgálták, mitől függ egy párnál, hogy a partnerek hosszú életnek és jó egészségnek örvendenek-e. Az eredmények szerint ezek a tényezők nem annyira a férj képzettségével vannak összefüggésben, hanem a feleségével. Azaz: azok a férfiak élnek egészségesebben, akik okos nőt vettek el. Ebből valószínűleg arra lehet következtetni, hogy a több iskolát kijárt hölgyek okosabban viselik gondját férjüknek.

És ez még nem minden. Dánia teljes népességét is megvizsgálták abból a szempontból, hogy a házaspárok közül ki él tovább. Itt az adatokat azonban a felek közötti korkülönbséggel vetették össze. Az eredmény meglepő módon az lett, hogy csak a hölgyeknek kedvez az, ha házastársukkal nagyjából egyidősek. A férfiak közül ugyanis azok élnek a legtovább, akik jóval fiatalabb nőt vesznek feleségül. Úgy tűnik, az urak egészségére semmi nincs olyan kedvező hatással, mint egy 15-17 évvel fiatalabb feleség. Még akkor is, ha egy másik tanulmány szerint a korkülönbség elvileg növeli a válás kockázatát.