Régi nagy igazság, hogy a házasságkötés után férj és feleség általában hamarosan hízásnak indulnak különböző okok miatt. Ez az Amerikai Szociológiai Társaság közleménye szerint is így van, sőt: ők azt is megállapították, hogy gyakran a válás is testsúlynövekedéssel jár együtt.

Amint azt a BBC is megírta, a kapcsolódó kutatásban valamivel több mint tízezer ember testtömegindexét (body mass index, BMI) vizsgálták 1986. és 2008. között. A testsúly és testmagasság viszonyán kívül a résztvevők családi állapotát is feljegyezték, majd összehasonlították az összes vizsgált személy átlagos BMI-jét azok átlagával, akik a vizsgált 18 éves időszak alatt házasságot kötöttek, illetve váláson mentek keresztül.

Az adatokat egészségi állapot, iskolai végzettség, munkahely, anyagi helyzet és gyerekszám szerint súlyozták, hogy az ilyen tényezők ne okozhassanak torzulást a végeredményben, de így is egyértelműen az jött ki, hogy mind a házasságkötés, mind a válás gyakran hízással jár együtt.

A nőknél a kutatók szerint a kismértékű hízás kockázata 33%-kal, a nagymértékű hízás kockázata 48%-kal nő házasságkötéskor. Kismértékű hízásnak azt tekintették, amikor a testtömegindex legfeljebb 3 ponttal növekszik, az ennél jelentősebb testsúlygyarapodást tekintették nagymértékűnek. A nőknél a válás a kismértékű hízás kockázatát 22%-kal emeli, a jelek szerint nagymértékű hízással a válás jellemzően nem jár együtt egyik nemnél sem.

A házasságkötés utáni elhízás férfiakat a kutatás szerint valamivel kevésbé fenyegeti, hiszen náluk csak 28%-kal nagyobb a kismértékű elhízás kockázata az igen kimondása után, míg a válás után 21%-kal emeli meg a férfiaknál a kismértékű elhízás kockázatát. A kutatás vezetője, Dmitry Tumin ki is emelte, hogy igazán nagymértékű hízással csak a házasságkötés fenyegeti és csak a nőket, náluk ekkor olyan mértékű testsúlygyarapodás is előfordulhat a feleséggé válás után, ami az egészségre már veszélyes.

A kutatók szerint a családi állapot ilyen változása nagyon drasztikus hatással tud lenni, az életkörülmények megváltoznak, az étkezési szokások ezzel együtt szintén. Persze a változás nem mindenkinél okoz hízást, hiszen másnál a válás utáni időszakra éppen, hogy a szándékos diétázás vagy a kapcsolati nehézségek, stressz által kiváltott fogyás jellemző. És persze az is előfordul, hogy valakit éppen házastársa segít hozzá ahhoz, hogy egy pár kilót leadjon.