Másfél év kihagyás után mához egy hétre végre folytatódik Amerikában a Mad Men című sorozat az ötödik évaddal. A rajongók - köztük ennek a posztnak a szerzője - már tűkön ülnek, a műsort sugárzó AMC pedig egymás után szervezi a premiert beharangozó celebeseményeket. Ha ön ismeri az itthon Reklámőrültek néven futó sorozatot, de még nem látta az első négy évadot, akkor vigyázzon, mert alább spoilerezni fogunk, miközben felsoroljuk a sorozatból az 5 kedvenc félrelépésünket. Volt miből válogatni, hiszen a Mad Men alig tartalmaz olyan szereplőt, aki ne csalta volna meg a partnerét.

1. Don Draper - Midge Daniels

A sorozat kezdetén a John Hamm által alakított főszereplőről azt gondolhatnánk, hogy ő egy tökéletes családapa a ’60-as évekből. Jóképű, intelligens, jól keres, szereti a gyerekeit, és van otthon egy csinos és odaadó felesége, aki ugyan kissé neurotikus, de pszichiáterhez jár. Persze a tökéletes otthonnal csak ez a feleség volt köteles megelégedni: Don Draper a kezdetektől fogva csajozott össze-vissza, hol titkárnőjével, hol gyerekei tanárnőjével, hol egyik üzletfelével állt össze. Eleinte azonban a kitekintést a nagyvilági életbe egy Midge Daniels nevű csaj jelenti, aki a beatkorszak undergroundjába vezeti el Drapert - a szex mellett természetesen. Amikor Drapernek elege lesz, továbblép, Danielsnek azonban, amint az a negyedik évad megrázó jelenetsorából kiderül, innen csak még lejjebb visz az útja.

2. Roger Sterling - Joan Holloway

Minden lenyűgöző, amihez Christina Hendricksnek köze van, következésképpen egy szimpla főnök-titkárnő viszony is lenyűgöző, ha a titkárnőt, azaz Joan Hollowayt a vörös hajú, nagy mellű, vibráló szexepillel megáldott Christina Hendricks alakítja. Ő és a fiatalon megőszült, persze házas Roger Sterling véget vetnek a kapcsolatuknak, amikor a főnök szívrohamot kap. Holloway később férjhez megy, de a vőlegény érzi, hogy még mindig van valami menyasszonya és annak főnöke között - az ezáltal keletkezett feszültséget a gyanakvó férjjelölt egy sokkolóan durva szexjelenet során vezeti le leendő feleségén.

A nemi erőszakról később egy szó sem esik, ami minta azt jelentené, hogy Holloway úgy érzi, megérdemelte, amit kapott. Hiába, a Mad Men a ’60-as években játszódik, amikor a nők általában sokkal keményebben bűnhődtek mindenért, mint a férfiak. (Persze van erre példa manapság is.) Mindenesetre aki látta a negyedik évadot is, az tudja, hogy Holloway és Sterling között tényleg nincs vége mindennek.

3. Pete Campbell - Peggy Olson

A tenyérbemászó Pete Campbell sem fektet túl sok energiát abba, hogy hűséges maradjon feleségéhez. A második évadban egy modellt csábít el, a harmadikban egy német bébiszittert, de rögtön a sorozatot azzal indítja, hogy friss házasként megdönti az újonnan érkezett, szerencsétlen naív titkárnőcskét, Peggy Olsont. Pete Campbell számára persze következmények nélkül marad a dolog, Peggy Olson azonban teherbe esik, és borzalmasan nehéz döntések meghozatalára kényszerül, amikbe valamiért csak Don Drapert avatja be. Egészen a második évad végéig, amikor teljesen váratlanul Pete Campbell elé tárja az igazságot. A nyugodt felszín és az alatta kavargó szélsőséges érzelmek kontrasztja miatt ez a jelenet talán az egyik legerősebb az egész sorozatból.

4. Sal Romano - Lee Garner, Jr.

Sal Romanót a sorozatbeli reklámcég grafikusaként ismerjük meg. Kollégái és saját felesége előtt is titkolja, hogy meleg, de ő maga nyilván tisztában van a tényekkel, és néha belefut egy-egy homoszexuális kalandba annak ellenére, hogy házas. Egy ilyen viszonnyal egyszer lebukik Don Draper előtt, aki ekkor még nem tesz semmit. Később a harmadik évadban azonban megkörnyékezi Romanót a legbefolyásosabb ügyfél, Lee Garner, Jr., aki persze maga is nős. Szerencsétlen grafikus elutasítja a másik férfi közeledését, erre az bosszúból kirúgatja. Romanónak innentől van még két elviselhetetlenül megalázó jelenete, aztán el is tűnik a színről.

5. Don Draper - Anna Draper

Annyi típusa van a megcsalásnak, hogy még a Mad Menben sem tudják bemutatni az összeset, de azért a szexmentes hűtlenség nem maradhatott ki a sorozatból. Don Draper a nevét és teljes identitását egy haldokló bajtársától lopja el a koreai háborúban, és titkát hosszú ideig senki nem fejti meg, csak az igazi Don Draper felesége, a Kaliforniában élő Anna Draper. Ő és az új Don Draper csak nagy ritkán találkoznak, mégis egy olyan meghitt, belsőséges és harmonikus viszony alakul ki közöttük, amiből többet nem sokat látunk sem az életben, sem ebben a sorozatban. Az ok egyszerű: ő az egyetlen nő a mostani Don Draper számára, aki előtt a férfinak nem kell megjátszania magát, akivel tökéletesen őszinte lehet, akinek mindent elmondhat. Ez is egyfajta hűtlenség: valószínűleg nem sok feleség viselné el, hogy férjének fő bizalmasa egy másik nő.