Bár az óvszer Magyarországon relatíve drágának mondható, szerencsére azért itthon is általánosan elterjedt védekezési módszer, hiszen egyszerre nyújt biztonságot a szexuális úton terjedő betegségek és a nemkívánt terhességek ellen. Éppen emiatt számít ideális megoldásnak a gumi egy kapcsolat elején, amíg a nő el nem kezdi szedni a fogamzásgátlót (aminek egyébként önök szerint ingyenesnek kéne lennie).

Egy amerikai kutató, aki ráadásul férfi, kicsit meglepő módon azon panaszkodik a Jezebel.com hasábjain, hogy miért kell egyedül a nőkre hárítani a fogamzásgátlás kérdését, miért nem lehet a kapcsolat teljes hosszáig, azaz ideális esetben mindhalálig megmaradni az óvszernél. A kissé váratlan kérdésre sokak (és nem csak a latexre allergiásak) egyértelmű válasza az, hogy azért, mert gumi nélkül izgalmasabb, illetve jobb érzés a szex, de ez felvet egy újabb érdekes kérdést.

Ha egy átlagos kapcsolatban tényleg az a koreográfia, hogy a pár eleinte óvszert használ, aztán egyszer csak áttérnek a tablettára, akkor felmerül a kérdés, hogy mikor jön el az ideje ennek a lépésnek. Azon nőknek talán nem kell szembenézniük ezzel a problémával, akik valamilyen okból egyedülállóként is szednek fogamzásgátlót, igaz, az ő esetükben is jobb, ha hosszú távú kapcsolaton kívül óvszert alkalmaznak, mégpedig a szexuális úton terjedő betegségek miatt.

Pontosan ezek a betegségek azok, amik jelentőséget adnak annak a pillanatnak, amikor egy kapcsolatban először marad el szeretkezéskor a gumi. Ez ugyanis azt fejezi ki, hogy a felek megbíznak már egymásban annyira, hogy nem tartanak az AIDS és a többi nemi betegség veszélyétől, valamint a férfi is megbízik a nőben annyira, hogy elhiszi neki, hogy minden szükségeset megtett a terhesség elkerülése érdekében. Óvszerrel a szex gyakorlatilag következmények nélküli szex, míg az első óvszer nélküli szeretkezéssel a felek egymás kezébe teszik le egészségüket, életüket, sőt, új életek születésének lehetőségét is.

Az ön jelenlegi/legutóbbi tartós kapcsolatában mennyi idő telt el az első óvszer nélküli szeretkezésig?

A fent idézett cikkben olyan mondatok találhatók, mint például „az ember akkor használ gumit, ha nem bízik meg teljesen abban, akivel együtt van, de ha mindketten túl vannak a teszten és elkötelezték magukat a monogámiának, akkor abba lehet hagyni az óvszerhasználatot”, illetve „az első gumi nélküli alkalom majdnem ugyanolyan nagy szám, mint az első szex”. A kutató ugyan amellett érvel, hogy ennek nem így kéne lennie, de a gyakorlatban mégis rengetegen értenek egyet ezekkel a gondolatokkal. Kíváncsian várjuk olvasóink véleményeit-tapasztalatait az óvszer nélküli szex helyéről egy kapcsolatban, akár egy szavazat, akár egy email formájában.