Mivel a Randiblog férfi olvasói egyre több olyan levelet írnak címünkre, amiben a nők szexuális passzivitásáról van szó, az elutasítást és a vágy csökkenését pedig még mindig a női fejfájással hozzák összefüggésbe, összeírtuk, mi mindenen múlik ezen kívül a libidó. Bár a vérmérséklet genetikai adottság, a nők azért ezt a dolgot bonyolultabban élik meg. A szexuális vágy sok minden mástól is függ: a környezettől, lelkiállapottól, kémiai folyamatoktól. Íme a legáltalánosabb tényezők, amik miatt nem kívánják a szexet.

Fáradtság

Kialvatlanság és túlhajszoltság esetén a legtöbb nőnél az üres ágy felülírja a szexet is, főleg, ha már huzamosabb ideje van együtt a pasijával. Ezen lehet egyébként a legkönnyebben segíteni, mert egy kiadós alvás után máris visszaáll a libidó. A gondok akkor kezdődnek, ha a fáradtágot más problémák palástolására használja fel.

Közöny, fájdalom

A szexuális örömöt csak ideig-óráig lehet szimulálni, egy tartósabb kapcsolatban rövid időn belül kiderül a frigiditás (amit még mindig ne keverjünk össze az orgazmuszavarral). A számára kellemetlen együttléteknek mindemellett fájdalom is lehet az oka, vagy egyszerűen arról van szó, hogy beleszeretett másba, ezért nem kívánja a partnerét.

Fogamzásgátló tabletták, egyéb gyógyszerek

Bár a fogamzásgátló tablettákat arra találták ki, hogy a teherbe esés félelmétől szabaduló nők örömmel vessék magukat az ágyba, az esetek többségében ez pont visszafelé sül el: a hormonok ugyanis csökkentik a szervezet tesztoszterinszintjét, aminek következtében csökken a libidó. Ugyanígy antidepresszáns szedése alatt is tartósan jelentkezhetnek zavarok a szexuális életben, nyugtatók hatására pedig végképp megszűnik a vágy.

Terhesség, szoptatás

A terhesség alatti szexuális vágy egyénenként változik, mértéke általában hullámzik: az első trimeszterben a nők a libidó csökkenéséről szoktak beszámolni, míg a harmadik hónap után ismét kívánják és igénylik a szexet. Szülés után, a szoptatás ideje alatt az ösztrogénhormonok és a prolaktinhormonok szintén nem kedveznek a vágynak, ráadásul a nők szinte szó szerint úgy érzik, hogy a gyerek kiszívja belőlük az energiát.

Negatív érzelmek

Míg a férfiak hamar túllépnek a lelki dolgokon, sőt, a feszültséget akár szexszel is képesek levezetni, a nőknél a rossz hangulat (adódjon az veszekedésből, munkahelyi, anyagi, párkapcsolati problémákból vagy gyászból) általában a szexuális érdeklődés csökkenését eredményezi.

Mert megkapja máshol

Nem kell egyből rosszra gondolni, ha elmaradnak a nagy ágyjelenetek, de akár egy szerető felbukkanását is jelentheti, ha a nő inkább a fal felé fordul. Két helyen teljesíteni kimerítő, ha pedig érzelmek is vannak a háttérben, állandó partnerével már nem élvezi a szexet.

Önértékelési problémák

Csúnyának, értéktelennek tartja magát, gyűlöli a felszedett kilókat, a kialakult narancsbőrét: a negatív önkép szintén libidócsökkenéssel jár.

Menopauza

A nők egy része a változó kor idején hüvelyi szárazságot észlel, így emiatt eleve kellemetlen lehet számára az aktus. Csökken továbbá a nemi vágyért felelős tesztoszteronhormon is, mindemellett pedig ott van számtalan más tünet is: fejfájás, hőhullámok, súlygyarapodás, amik miatt a szex az utolsó helyre kerülhet.