A Match.com a világ legnagyobb társkeresőjeként hirdeti magát, és amint az az OK Cupid sikere óta divatban van, néha érdekes adatokat oszt meg a felhasználóiról készült statisztikákból. A Female First hasábjain közzétett elemezés brit nők profiljain alapszik, azaz azt mutatja, hogy mire vágynak a neten társat kereső szigetországi hölgyek. Valószínűleg az adatok egy kicsit eltérően alakulnának a világ összes nőjére nézve, illetve csak a magyar nőkre nézve, esetleg a netet társkeresésre nem használókra nézve, de valószínűleg csak egy kicsit. Így aztán roppant tanulságos átnézni az eredményeket, ha meg akarjuk tudni, hogy a nők melyik életkorban milyen férfira vágynak.

Azt nézték most meg a statisztikusok ugyanis, hogy miket jelölnek be a nők azzal kapcsolatban, hogy milyen férfit keresnek, és megnézték, hogy az egyes korcsoportokban milyen eltérések vannak. Az eredmény szerint a nők férfiízlése elég markánsan változik a kor előrehaladtával, azaz másra vágyik egy tizenéves fruska, mint egy gyerekvállalásra kész harmincas, de meglepő módon a legválogatósabbak az 55 fölöttiek a legválogatósabbak. Nézzük a csoportokat egyenként.

18 és 24 év közöttiek - 47%-uk azt mondja, olyan fiút akar magának, akit a barátok-barátnők is bírnak. Az ember ilyen fiatalon kevésbé magabiztos, így környezete jóváhagyására próbál hagyatkozni. Meg persze egy „jó” pasit szeretnének, azaz ebben a korcsoportban jelölik be a legjobban azt, hogy olyan férfival akarnak randizni, akik náluk jobb kondiban van. A külső mellett az ízlés fontos még nagyon a 18 és 24 közötti lányoknak, ők figyelnek a legjobban arra, hogy potenciális fiújuk milyen zenét, filmeket és könyveket szeret.

25 és 34 közöttiek - Míg a legfiatalabbaknak a kinézet a legfontosabb, a 25-34-es korcsoportnak a szex (azaz a „szexuális kompatibilitás”). A nők ekkor már hosszú távra terveznek, de nagyon hatnak rájuk a hormonok, ezért önkéntelenül is azt figyelik, kitől örökölnék a legjobb géneket az esetleges gyerekek. A személyes vonzalom is nagyon fontos a nőknek ebben az életkorban, de emellett partnerük ambícióinak is ilyenkor tulajdonítják a legnagyobb jelentőséget. Majdnem kétharmaduk mondja azt, hogy egy ambíciózus férfit akar magának, azaz nyilván egy olyat, aki adott esetben képes lesz egy családot egyedül is eltartani, ha úgy alakul a helyzet.

35 és 44 közöttiek - Meglepő módon ebben a korban jelölik be a legtöbben a nők közül, hogy örülnének egy kifejezetten idősebb (azaz náluk legalább 5 évvel idősebb) férfinak: 73%-uk jelölte ezt be. Az a nő, aki ekkor még/már megint partnert keres, feltehetőleg rendelkezik egy normális anyagi háttérrel, ezért nem annyira fontos már nekik a férfi anyagi helyzete, ehelyett leginkább lovagiasságra vágynak, és nem viselik el, ha egy férfi udvariatlan. Mindössze 1%-uk jelöli be, hogy nem bánja, ha egy férfi nem túl udvarias. Az összes többi korcsoportban többen vannak, akik hajlandóak bevállalni egy bunkó-macsó típust. Szóval akinek 35 és 44 közötti hölgyekkel van dolga, az legyen nagyon előzékeny.

45 és 54 közöttiek - Erre a korcsoportra a biztonság iránti vágy a legjellemzőbb. 95%-uk mondja azt, hogy olyan férfit akar, aki mellett biztonságban érzi magát. Hogy ezalatt anyagi biztonságot kell-e érteni, azt a tanulmány nem részletezi, de feltételezzük, hogy nem, vagy legalábbis nem csak. Ettől az egy dologtól eltekintve kevés egyébhez ragaszkodnak a 45 és 54 közöttiek, ők a legkevésbé válogatósak, azaz a jelek szerint ha biztonságban érzik magukat egy férfi mellett, akkor minden más mellékes. A korkülönbség is: ebben a korcsoportban vannak a legtöbben (54%), akik bevállalnának egy olyan férfit, aki több, mint öt évvel fiatalabb náluk.

55 fölöttiek - Aztán valahogy ötvenes éveik közepén egyszer csak a nők átkerülnek a legkevésbé válogatós csoportból a legválogatósabbak közé. A társkereső hölgyek 55 fölött tűnnek a legválogatósabbnak: egy férfinak nagyon sok kritériumnak kell megfelelnie, hogy szóba jöjjön. Nyilván ebben az életkorban már kevésbé rettegnek/szenvednek a nők a szingliségtől, el tudják fogadni az egyedüli életet, ha éppen nincs a színen potenciális partner. A sok kritérium persze már nem a testre-kinézetre vonatkozik, hanem olyan tényezőkre, mint intelligencia, azonos értékrend, humorérzék, sőt, szexuális kompatibilitás. Ez utóbbi még mindig 45% számára fontos.