Első alkalommal jár a nő vagy férfi lakásán? Nézzen rá a könyvespolcra, ki fog derülni, van-e értelme egyáltalán forszírozni a dolgot, vagy jobb gyorsan távozni. Alább felsoroljuk, mely könyvek azok, amelyek láttán érdemes elgondolkodni, hogy randizgatás helyett nem célszerűbb-e lelépni.

Pocsék, vagy érdemtelenül körülrajongott könyv annyi van, mint a szemét, de néhány kiadvány különösen fontos: meglátjuk a könyvespolcon, és azonnal tudjuk, hogy nem a jó emberrel ismerkedünk. Ha nem hosszú távra tervez, akkor ez akár mindegy is lehet, ha viszont komolyan érdeklődik, hallgasson a könyvespolcra, az előre szól, hogy ebből nem lesz semmi jó.

A szürke ötven árnyalata

A mamipornónak is becézett válóok egyértelműen listavezető: szexszel, fétissel terhelt alkotás, iszonyatos párbeszédekkel, pocsék fordításban, ráadásul eredetileg az Alkonyat két főszereplője volt a központi elem, ők szexcsatáztak egymással, tökéletesen értelmetlen módon, csak aztán a kiadó átíratta a neveket. Ennek ellenére mindent el lehet vele adni. Ha valakinek a trilógia első kötete van csak meg, még védekezhet azzal, hogy ajándékba kapta. De ha ott figyel a második kötet is, nincs mentség, joggal hihetjük, hogy a partner valóban azt gondolja a szexről és párkapcsolatról, mint E. L. James.

Alkonyat és fantasyk

Nem hagyhatjuk ki a Twilight-könyveket sem, amelyeket még inkább olvas a ponyvára és tiniszerelemre éhes közönség, amióta a két sápatag mókamiki főszereplésével filmre vitték őket. Felnőtt embernek tényleg nincs jobb dolga, mint két gimnazista szerelmi történetét olvasgatni? Megkérdezett kollégáink egyike idesorolja a teljes fantasy-irodalmat, amivel nem feltétlenül értünk egyet mind, de tény, hogy az is gyanakvásra ad okot, ha nincs más a lakásban, mint fantasy, meg persze szerepjátékos könyvek.

Coelho, Müller Péter és más szeretetvitézek

Az mindig gyanús, ha valaki számtalan könyvet halmoz fel a szeretetről (esetleg pszichológiáról), és azokat olvasgatja, ahelyett, hogy a gyakorlatban szeretne másokat. Fokozódik a helyzet, ha Paulo Coelho teljes munkássága nyújtózik a polcon, sivatagi dűnékbe szerető felhővel, madárba szerelmes nővel, és egyéb pátoszos fabulákkal. „Szövege, mint egy kis Chopin-etűd, egyszerű. Gondolatmenete is majdnem mindig az, az olvasója megmoccanó lélekkel áll meg olvasás közben: »Milyen igaza van!«" – írják róla mások. Valószínűleg az érte való rajongás összefügg a caminós megvilágosodással: a lélek Thaiföldjén az ember fogékonnyá válik a bölcselkedés Fásy Ádámjára. Kolléganőnk további találata a témában: A kis herceg. Bár az talán már beszélgetés közben kiderül, hiszen egy igazán hardcore rajongó nyilván minden élethelyzetre tud alkalmazni egy idézetet.

Önmegismerő, életvitel-változtató könyvek

Bárki kaphat ajándékba, vagy egy borzasztóan gyenge pillanatában vehet magának egy önsegítő, életmódváltoztató, önmegismerő kötetet. Egyet. Amit aztán elrejt valahová, ahol senki sem látja. De akinek roskadozik a polca a jónőséget oktató, problémamegoldó, egy csapásra mindent megváltoztató, a tökéletes párkapcsolat titkait fejtegető kötetektől, az jó eséllyel már egy ideje próbálkozik boldogulni, de sikertelenül. Ugyanez elmondható a fogyókúrás könyvekről: minél több van belőle, annál valószínűbb, hogy a partner főleg a saját testével foglalkozik, megállás nélkül.

Ezo

Az életmódváltó kötetek között külön kaszt az ezoterikus irodalom, illetve annak felhalmozói, és gyakorlati alkalmazói. 2012-ben tényleg ott tartunk, hogy mindenki mindenben, fenntartások nélkül hisz, legyen az kutyaseggből jóslás vagy időkapu. Ha ön is válogatás nélkül nyitott mindenre, amit az Édesvíz kiadó kínál, legyenek boldogok – ha nem, nyomja meg ön is a pánikgombot.

Celebkönyvek

Tekintsünk most el attól a lehetőségtől, hogy ön, valami elképzelhetetlen indokból, egy újságíróval randevúzgat, akinek munkaköri kötelessége olyan köteteket olvasnia, mint az Egy nagyszájú nő élete (Geronazzo Mária tündöklése és bukása), a Méhkirálynő (helló, Kelemen Anna), vagy a Ruttner-csavar. Akit tényleg könyvnyi terjedelemben érdekel a celebek élete, az már gyanús. Aki

Melyik a legriasztóbb?

csak róluk-tőlük olvas, menthetelen, vagy legalábbis értelmetlen a megmentésével fáradozni. (És van a hibridműfaj, amikor a celeb szakért: Ördög Nóra bazi sok pénzért angyallá tesz, Soma Mamagésa lelket edz. Vagy amikor a szakértő válik celebbé, mint Csernus Imre.)

Női ponyvaszerzők

A távolban megvilágosodó szinglik történetleírásai viszont változatlanul népszerűek, de valóban komoly kapcsolatot kíván kialakítani egy olyan emberrel, akinek az olvasás örömét kizárólag Fejős Éva, Vass Virág és Szalai Vivien kötetei jelentik?

A legrosszabb: ha semmilyen

Nincs könyvespolc? Még egy rohadt kötelező olvasmány sem kallódik a lakásban, nemhogy egy szanaszét olvasott regény? Ha álmai partnere nem egy szellemi kóró, iszkoljon.