Gyakoribb, mint gondolnánk, az az eset, hogy valaki két személybe szerelmes egyszerre. Nem könnyű helyzet, ha választani kell két férfi, illetve két nő között, ezért ebben a posztban megpróbálunk segítséget nyújtani a döntéshez. Persze szavazni is lehet majd − mondják meg olvasóink, az alábbi öt közül melyik módszer a legjobb annak a helyzetnek a megoldására, ha az embert a szíve kétfelé húzza! Ha van egyéb tippje, hozzászólna, vagy elmesélné, hogy ön mit tett ilyen helyzetben, kérjük, írjon a Randiblog email-címére! Két lehetséges partner közül melyiket válasszuk?

1. Egyiket sem − Mint tudjuk, az idő mindent megold. Lehet, hogy egy ilyen dilemmát is érdemes az időre bízni, ha már mi magunk nem tudunk választani két szerelem közül. Az első számú tanács ilyen helyzetre, hogy ha az ember nem tud választani, ne is válasszon, hanem vonuljon vissza egy időre az egyedüllétbe. Van egy olyan közkeletű bölcsesség, ami szerint ha az ember szeret valakit, akkor el kell engedni az illetőt, mert ha mégis visszajön, akkor örökre a miénk lesz, ha azonban nem jön vissza, soha nem lehetett volna teljesen a miénk.

Ezen az alapon kifejezetten jót tehet egy kis szünet - ha két férfiba/nőbe szerelmes valaki, hagyja el mindkettőt. Ha a kettőből legalább az egyik igazán viszontszeret, az meg fogja érteni, miért tűnünk el. Amelyik lemorzsolódik, azért nem kár. Talán néhány hét, egy-két hónap is elegendő ahhoz, hogy megoldódjon a probléma, és ez alatt az idő alatt mi is tisztába kerülünk igazi érzéseinkkel, kis távolságra kerülünk a problémától, jobban átlátjuk a dilemmát, alaposabban, higgadtabban át tudjuk azt beszélni másokkal. És ha az idő magától nem is oldja meg a helyzetet, mi mindenképpen könnyebben tudunk végül jó döntést hozni.

2. Attól függ, milyen kapcsolatot akarunk − Egy másik megközelítés alapján aszerint kell választanunk, hogy milyen kapcsolatot szeretnénk. Két szerelmünket ugyanis valószínűleg nem ugyanannyi ideje ismerjük, a két személy feltehetőleg különböző karakterű. Ha egyikük már hosszabb ideje hűséges hozzánk, vele a kapcsolat feltehetőleg kiegyensúlyozottabb, nyugisabb lesz. Ha elég idősnek érezzük magunkat ahhoz, hogy letelepedjünk, ha szívünk mélyén már családalapításra vágyunk, válasszuk őt. Ha azonban vagyunk annyira fiatalosak, hogy a nyugalom helyett a kockázat és a kaland vonz jobban, vessük bele magunkat az újabb kapcsolatba, egyszer élünk, utánunk az özönvíz, stb.

3. Amelyik jobban viszontszeret − De persze nem elhibázott dolog abból sem kiindulni, hogy épkézláb kapcsolata csak egy olyannal lehet az embernek, aki viszontszereti. Ez alapján nagyon sok esetben könnyen eldönthető, hogy a két lehetséges viszonyból melyiket kell előnyben részesíteni. Rengeteg jele van annak, hogy a másik mennyire szeret minket, mennyi időt, érzelmet áldoz fel értünk, mennyi ideje tart ki mellettünk, gyengéd-e, támogat-e.

Nem kell a két férfinak megvívnia vagy párbajoznia egymással, hogy bebizonyítsák, ki szereti jobban a két kérő között őrlődő hölgyet, elég a hölgynek (vagy ellenkező felállásban a férfinak) végiggondolnia, hogy a kettő közül ki szereti jobban viszont. Ebben a kérdésben esetleg érdemes lehet barátok, családtagok véleményét is kikérni, valószínűleg nem mondanak majd hülyeséget. Butaság olyan szekér után futni, amelyik nem vesz fel, válasszuk azt, aki megbecsül minket!

Két szerető közül melyiket kell választani?

4. A másodikat − Johnny Deppet is szokás idézni a témában, ő ugyanis egyszer ezt nyilatkozta a témában: „aki két személybe szerelmes egyszerre, válassza a másodikat. Mert ha az elsőt igazán szerette volna, akkor nem szeretett volna bele a másodikba.” Elég logikusnak tűnik.

5. Mindkettőt − És egyre többen vannak, akik ilyenkor nem választanak a kettő között, hanem megbeszélik mindkét féllel a dolgot, és ha úgy alakul, megpróbálják hármasban. Kicsit hollywoodi felállásnak tűnik ez, de olvasóink leveleiből tudunk arra példát mutatni, hogy a dolog működőképes, van ilyen a mai Magyarországon is. Külföldön poliamória és poligámia címszó alatt is fut valami ilyesmi - hiába, nem minden kapcsolat kétszemélyes.