A Wall Street Journal múlt heti cikke hívta fel az elsők között a figyelmet arra a jelenségre, ami az idei esküvői szezon egyik legnagyobb amerikai trendje lehet. Hozzánk valószínűleg ez is fáziskéséssel fog elérkezni, de hogy jelentős trendről van szó, azt az is mutatja, hogy azóta több nagy újság is megemlékezett a témáról, mi történetesen a Jezebelen találtunk rá. Kibökjük végre: az esküvők online élő közvetítéséről van szó. De minek, kinek és hogyan? A részletek alább.

Vicces, hogy a Wall Street Journal szerint a trendért részben Vilmos herceg és Katalin hercegnő esküvője a felelős, amit a világon mindenhol élőben közvetítettek – mi sem tettünk másként itt a Velveten. Azóta egyre több menyasszony fejében megfordul a gondolat, hogy az ő esküvőjét miért ne követhetné élőben figyelemmel sok-sok ember a világ minden tájáról. Egy élő közvetítést manapság már nem is olyan komplikált megszervezni: arra való az internet. Persze az esküvők élő közvetítése mellett az első számú érv ehelyett igazából az, hogy így azok is tanúi lehetnek az eseménynek, akik betegség vagy távolság miatt nem tudnak elmenni a templomba vagy házasságkötő terembe.

A gyakorlatban ez az egész úgy néz ki, hogy az esküvői meghívó a dátumon kívül a helyszín címe mellett, rosszabb esetben helyett egy linket (is) tartalmaz, felhasználónévvel és jelszóval. Aki nem tud vagy nem akar magára az eseményre elmenni, vagy esetleg nincs is rá meghívva, az a neten keresztül egy élő közvetítésben figyelheti az eseményeket. Elvileg lehetséges teljesen nyilvános közvetítés is, amibe bárki bekapcsolódhatnak, de úgy tűnik, ez nem igazán dívik, bár technikailag nyilván lehetséges.

Mindenesetre nem kell rögtön rosszra gondolni, nem feltétlenül a kellemetlenkedő anyósokat és a részeg hőbörgésre hajlamos rokonokat zárják ki ilyen módon a lakodalomból. Az online meghívás például a betegeskedő és nagyon messze élő meghívottakon kívül az olyan ismerősöknek is jól jöhet, akiket egyébként nem hívnánk meg a ceremóniára, bár nem vadidegenek. Ők aztán vagy bekapcsolódnak, vagy nem, ahogy idejük engedi. Meg lehet így hívni például olyan facebookos vagy egyéb haverokat a netről, akikkel személyesen az ember esetleg egyáltalán nem is tartja a kapcsolatot, vagy jófej kollégákat, akikkel ugyan nem olyan a viszony, hogy az esküvőn jelen lehetnének, mégis kedves gesztus tud lenni részükre egy ilyen meghívás.

És ne felejtsük el, hogy a potenciális meghívottak között simán lehetnek olyanok, akik nem sértődnek meg egy ilyen netes opciónak, hanem kifejezetten örülnének neki. Mert így tudnák, hogy valamilyen szinten rájuk is gondoltak, de nem kell se kiöltözniük, se nászajándékot venniük, se egy teljes napot rááldozni.

Ha idén nyáron lenne az esküvője, közvetítené élőben a neten?

Mindannyian rendelkezünk rengeteg olyan ismerőssel, akikkel olyan a viszony, hogy meghívni ugyan nem hívnánk meg őket az esküvőnkre, de annyira tisztában vannak magánéletünk részleteivel, hogy tudják, hogy itt a lagzi ideje. Sokan ilyen esetben adnak egy meghívót, de csakis a templomba/házasságkötő terembe, a lakodalomra nem, a meghívottak pedig vagy elnéztek a helyszínre, vagy nem. Ha van online közvetítés, nincs ez a dilemma: az összes ilyen perifériás ismerőst-rokont meg lehet hívni egy username-password kombóval. A többiek meg úgyis mennek a lagziba, mintha online közvetítés nem is lenne.

Természetesen Amerikában nincs betömetlenül hagyott piaci rés, és kifejezetten az esküvők online közvetítésére is ráállt már több cég (pl. I Do Stream és My Streaming Wedding). Korábban láttunk már olyat, hogy valaki Skype-hívás formájában közvetítette esküvőjét, ez az új módszer azonban hatékonyabb, profibb, bár valószínűleg drágább is, de feltételezzük, hogy egy nagyszabású esküvő egyébként is magas költségvetését azért drasztikusan nem dobja meg, ha valakit beállítanak videózni egy online közvetítés kedvéért. Általában úgyis van videós, miért ne lehetne a felvételt egyenesben közvetíteni a neten? Így talán az is megelőzhető, hogy az ismerősök előttünk posztoljanak rólunk a Facebookon. A szolgáltatás egyébként úgy drágább, ha az operatőrt is a netes cég küldi az eseményre, de olcsóbban is ki lehet hozni, ha magunk gondoskodunk a kameráról és kameramannról, és csak az internetes streamhez a háttért rendeljük meg egy cégtől.