A lánykérős videók azért jöttek nagyon divatba az elmúlt években, mert jópofák, őszinték, tele spontán pillanatokkal (a lány részéről) és az őszinte szerelem jól kitalált gesztusaival (a fiú részéről). A menőségből könnyen lehet pénzt csinálni, ezért legtöbb alulról jövő kezdeményezést hamar bedarálja az üzleti világ, például az első magyar flashmob-esküvő is igazából egy jól-rosszul kivitelezett marketingesemény volt. És amikor 2 lánykérésből egy popdal promóciójához forgatnak nyilvánvalóan vírusvideónak szánt klipet, akkor az ember érzi, hogy a lánykérős videóknak is meg vannak számlálva a napjai, és hamarosan kábé annyira lesz menő az eseményről videót feltölteni a netre, mint amennyire mondjuk McDonald’sban vacsorázni az.

A fenti klipet bizonyos Sara Bareilles számára készítették, egy színtelen-szagtalan, de azért szimpatikus, biztos nagyon tehetséges amerikai énekesnőről van szó. Az I Choose You („Téged választalak”) című szám hallatán a marketingeseknek nyilván felcsillant a szeme, és valakinek az a briliáns ötlete támadt, hogy ezzel végre kiüthetik az egyébként szintén irritálóan elcsépelt Marry You című Bruno Mars-dalt a nyeregből (tudják, ez az a szám, ami kb. minden második lánykérős videó háttérzenéje szokott lenni).

A vírusvideóknak az a lényege, hogy azokat valaki saját önszorgalomból, nettó jófejségből készíti, és pusztán azért kezdenek vírus módjára terjedni a neten, mert annyira jók. Hát az I Choose You című klipről ordít, hogy egy őszinte pillanat nincs benne, direkt minden előre meg van szervezve, valahogy a Facebookon találták ezt a két párt, és rávették a szerencsétleneket, hogy engedjék, hogy lánykérésükből marketingeszközt csináljanak Sara Bareilles dicsőségére. Van ennél kínosabb? Szerintünk nincs, de azért reméljük, a fiatalok jó sok pénzt kaptak a szereplésért.

És ha már a spontán szerelmesvideók halálánál tartsunk, ne maradjon ki az alábbi kisfilm sem, ami még áprilisban került fel a netre. Ez nem egy klasszikus lánykérős videó, bár a gyűrű ebben is feltűnik, de ezt egy már az esküvőre készülő jegyespár készítette San Francisóban. Azért csinálták ezt a videót, hogy ezzel adják ismerőseik tudtára, hogy kiválasztották, mikor lesz idén nyáron az esküvő, úgyhogy senki ne szervezzen programot aznapra. És a jelek szerint ahhoz, hogy ezt az egy mondatot ismerőseikkel közöljék, szereztek ránézésre sokmilliónyi ékszert, kibéreltek egy helikoptert és egy csomó táncost, meg egy egész filmstábot. A végeredmény annyira profinak néz ki, hogy összekeverhetnénk egy James Bond-film trélerjével – ha ebbe ennyi energiát fektettek, vajon milyen lesz majd az esküvő?