Másodszor rendezték meg a Romantika Ünnepét Gyömrőn ezen a hétvégén – a tavalyi eseményről a riportunkat rengeteg fotóval itt találja. Most is volt minden, ami 2013-ban, csak idén még rátettek egy lapáttal, megdőlt például a tavalyi csoportos házasságkötési rekord, mert idén a rendezvény egyik csúcspontjaként hat pár kötött érvényes házasságot. Az erről készült fotókat fent láthatja, de számunkra a legnagyobb élmény az volt, hogy megjelent Pataky Attila is, menyasszonyával, Orsival, akivel tavalyelőtt karácsonykor jegyezték el egymást. Amikor az Edda énekesét élete legromantikusabb pillanatáról kérdeztük, megismerkedésük történetét mesélte el.

A legfrissebb romantikus élményem a benzinszaggal köthető össze, hiszen öt évvel ezelőtt a Harley-Davidson-találkozón volt, hogy találkoztam egy számomra már ismerős nővel, aki nagyon-nagyon tetszett. Miközben a Harley-motorok bőgtek és a zenekar elkezdett hangolni, akkor derült ki, hogy a barátságon túl még valami nagy csoda is történhet velünk. Egy tényleg romantikus este volt, én a kezemben két pohárral és egy üveg roséval érkeztem, és megkérdeztem Orsit, hogy mire iszunk. A szerelemre ittunk, és estére már egymás kezét fogtuk. Nagy csoda volt – akár itt is történhetett volna Gyömrőn.

Persze kihasználtuk az alkalmat, hogy randitippeket kérjünk Pataky Attilától, aki később Gyömrőn háromszor adott mini meglepetéskoncertet, lírai dalokat énekelve a mit sem sejtve andalgó pároknak. Egyértelmű, hogy Pataky távolról sem gondolja, hogy a nőknek egy macsó-bunkó férfira lenne szükségük, ehelyett a lovagiasság mellett érvelt, ami neki egyébként természetes: „ha az ilyesmit nem hozza magával az ember otthonról, akkor nehezebb, de én szerencsés voltam. Matriarchális családban nőttem fel, engem édesanyám a nők szeretetére nevelt. Megtanította, hogyan kell egy nőnek feladni a kabátot, a széket odahúzni, stb., pedig ez akkor a szocializmusban nem is volt divat. Én ilyen előnnyel érkeztem.

Pataky nem mindig gondolta ezt így, de azt mondja, ahogy halad előre az életben, visszatekintve már másként lát bizonyos dolgokat: „én egy időben azt hittem, hogy a legelementárisabb pillanataim azok, amikor vehemens voltam, vad és kirobbanó. De ha valaki kedves és előzékeny, az nem biztos, hogy gyenge, sőt, lehet, hogy éppen ő az erős. Ma visszatekintve már úgy látom, hogy igazából azok voltak a legelementárisabb pillanataim, amikor tudtam lágy lenni.” Egy ilyen pillanat volt az is, amikor szombat este kívánsággyertyákat bocsátottak vízre a szerelmesek a gyömrői tavon, Pataky Attila pedig közben az Éjjel érkezemet énekelte nekik.

És végül nem maradhatott ki az a kérdés sem, hogy szerint milyennek kell lenni egy jó, harmonikus kapcsolathoz? „Először is kibaszott mázlistának, ez rögtön az egyik legfontosabb...” Ezt persze viccnek szánta, a komoly válasz viszont az volt, hogy hit kell a harmóniához: „engem anyám hívőnek nevelt, ezért én mindig azt kerestem, hogy miben hihetek. Például abban, hogy a hasonló hasonlót vonz, illetve megtanultam a szellem teremtő erejét. Teremtem előre a saját életemet, a jövendőt, a saját vonulatomat, amennyire csak lehet. Nagyon nagy erővel kell vágyni a jót. Ha az ember meghallja az egyik legfontosabbat, amit a vallások kínálnak, és ha ezt megérti és elkezdi használni, akkor óriási értékekhez juthat. Ez pedig a változásra és a változtatásra való hajlam. Ez a vallásokban a szabad akaratot jelenti: ha hajlandó vagy változni, és mersz változtatni, akkor tényleg a csodák birodalmába is eljuthatsz. Még itt, a három dimenzió keretében is lehetséges ez, pedig ez a világ a hétköznapokban meg tudja gyűrni az ember gerincét. És mégis, ha ezt jól használod, jó dolgok közelébe juthatsz.