Ezt ki ne hagyja házassági szerződéséből!

2014.06.06. 18:52

Magyarországon a házassági szerződés ritkaságnak számít, mert mi egy ilyen örökoptimista, romantikus nép vagyunk, és hiszünk a mindhalálig tartó szerelemben. Vagy mert nincs akkora vagyonunk, ami miatt érdemes lenne venni a fáradságot egy házassági szerződés megírásához. Amerikában azonban vannak olyanok, akik a praktikum oldaláról nézik a szerelmet is, és felvállalják, hogy lehet, hogy házasságuk nem fog örökké tartani, így aztán nem is érzik úgy, hogy szerelmük megcsúfolása lenne, hogy írásban előre tisztáznak néhány részletet mosolyszünet/válás estére. És persze a házassági szerződések világában is beköszöntött a XXI. század, mert az ABC News tudósítása szerint nemcsak a vagyonról van szó bennük most már, hanem a közösségi oldalakról is.

Illetve ha az úgynevezett jóhírnevet, vagy a személyiségünkről kialakult imázst vagyontárgynak vesszük, akkor továbbra is a vagyonról van szó. Bizonyos Ann-Margaret Carrozza szerint a házasulandók sokszor már azt is kikötik, hogy jövendőbelijük nem posztolhat róluk előnytelen vagy ciki képet a Facebookon, Instagramon, Twitteren vagy más olyan oldalon, ahol fotókat posztolni szokás. A New York-i ügyvédnő azt mondja, az utóbbi hónapokban vált rendszeressé, hogy a szerelmesek a közösségi oldalakat is beleveszik házassági szerződésükbe. A hölgynél heti kb. 5 ilyen szerződés készül (köztük van olyan is, ami nem házassághoz, csak együttéléshez), és az elmúlt két hónapban ügyfelei egyharmada kérte, hogy legyen a megállapodásban egy klauzula a közösségi médiáról is.

Érdekesen összecseng ez a téma egyébként a bosszúpornós kérdéskörrel, amiről pont a múlt héten volt szó itt a Randiblogban: mindkét esetben az a lényeg, hogy az ügyfél, általában a nő, kontrollálni szeretné, hogy házastársán, illetve volt házastársán keresztül milyen képek jelennek meg róla az interneten. Érdekes módon a fenti említett ügyvédnő praxisában általában pénzbüntetés (szakszerűbben szólva kötbér) van kikötve arra az esetre, ha a másik előnytelen vagy ciki képet posztol rólunk, méghozzá egy szép nagy summa: ötvenezer dollár, azaz kb. 11 millió forint. Képenként.

A nagy összeget azzal indokolják, hogy az elsődleges cél az elrettentés, hiszen ha már egyszer valamit feltettek a netre, az eredeti kép eltávolítása sokszor annyit ér, mint halottnak a csók, hiszen már úgyis látta mindenki a kivillanó mellbimbót vagy narancsbőrös feneket. De a kötbért elvileg az is indokolja, hogy sok olyan foglalkozás van a médiában, ahol konkrét anyagi hátrányt is okozhat az, ha valakiről posztol a kedves férje egy túlságosan szexi vagy túlságosan előnytelen képet.

Na ezt a képet pl. majd ne töltse fel a Facebookra például
Na ezt a képet pl. majd ne töltse fel a Facebookra például
Fotó: Shutterstock

Ha most állna házasságkötés előtt, kötne házassági szerződést?

 • 377
  Igen
 • 320
  Nem
 • 170
  Talán
 • 148
  Igen, a közösségi médiáról szóló rendelkezéssel együtt

Két probléma merül fel. Egyrészt ki dönti el, hogy mi számít túl szexinek vagy előnytelennek? A legegyszerűbb, ha a képen szereplő személy. Azaz: nem szabad házastársunk beleegyezése nélkül fotót posztolni – ami végülis nem is egy különösebben radikális koncepció, hiszen egy normális kapcsolatban valószínűleg természetes, hogy megkérdezzük kedvesünket, hogy szeretne-e a neten szerepelni, mielőtt feltöltjük a képét. A másik problematikusnak tűnő részlet a pénzbeli szankció, illetve az, hogy ez a büntetéses módszer nem működik közös kasszán élő pároknál. Ha a két félnek mindene közös, akkor nem túl sok értelme van annak, hogy a férj fizet 11 milliót a feleségének.

De a szakértő azt mondja, nem is az a lényeg, hogy a kötbérrendszer működjön, hanem az, hogy a szerződés megkötésével a felek előre megtárgyaljanak egy kérdést, ami később problematikus szituációkat okozhat.