Magyarországon a házassági szerződés ritkaságnak számít, mert mi egy ilyen örökoptimista, romantikus nép vagyunk, és hiszünk a mindhalálig tartó szerelemben. Vagy mert nincs akkora vagyonunk, ami miatt érdemes lenne venni a fáradságot egy házassági szerződés megírásához. Amerikában azonban vannak olyanok, akik a praktikum oldaláról nézik a szerelmet is, és felvállalják, hogy lehet, hogy házasságuk nem fog örökké tartani, így aztán nem is érzik úgy, hogy szerelmük megcsúfolása lenne, hogy írásban előre tisztáznak néhány részletet mosolyszünet/válás estére. És persze a házassági szerződések világában is beköszöntött a XXI. század, mert az ABC News tudósítása szerint nemcsak a vagyonról van szó bennük most már, hanem a közösségi oldalakról is.

Illetve ha az úgynevezett jóhírnevet, vagy a személyiségünkről kialakult imázst vagyontárgynak vesszük, akkor továbbra is a vagyonról van szó. Bizonyos Ann-Margaret Carrozza szerint a házasulandók sokszor már azt is kikötik, hogy jövendőbelijük nem posztolhat róluk előnytelen vagy ciki képet a Facebookon, Instagramon, Twitteren vagy más olyan oldalon, ahol fotókat posztolni szokás. A New York-i ügyvédnő azt mondja, az utóbbi hónapokban vált rendszeressé, hogy a szerelmesek a közösségi oldalakat is beleveszik házassági szerződésükbe. A hölgynél heti kb. 5 ilyen szerződés készül (köztük van olyan is, ami nem házassághoz, csak együttéléshez), és az elmúlt két hónapban ügyfelei egyharmada kérte, hogy legyen a megállapodásban egy klauzula a közösségi médiáról is.

Érdekesen összecseng ez a téma egyébként a bosszúpornós kérdéskörrel, amiről pont a múlt héten volt szó itt a Randiblogban: mindkét esetben az a lényeg, hogy az ügyfél, általában a nő, kontrollálni szeretné, hogy házastársán, illetve volt házastársán keresztül milyen képek jelennek meg róla az interneten. Érdekes módon a fenti említett ügyvédnő praxisában általában pénzbüntetés (szakszerűbben szólva kötbér) van kikötve arra az esetre, ha a másik előnytelen vagy ciki képet posztol rólunk, méghozzá egy szép nagy summa: ötvenezer dollár, azaz kb. 11 millió forint. Képenként.

A nagy összeget azzal indokolják, hogy az elsődleges cél az elrettentés, hiszen ha már egyszer valamit feltettek a netre, az eredeti kép eltávolítása sokszor annyit ér, mint halottnak a csók, hiszen már úgyis látta mindenki a kivillanó mellbimbót vagy narancsbőrös feneket. De a kötbért elvileg az is indokolja, hogy sok olyan foglalkozás van a médiában, ahol konkrét anyagi hátrányt is okozhat az, ha valakiről posztol a kedves férje egy túlságosan szexi vagy túlságosan előnytelen képet.

Ha most állna házasságkötés előtt, kötne házassági szerződést?

Két probléma merül fel. Egyrészt ki dönti el, hogy mi számít túl szexinek vagy előnytelennek? A legegyszerűbb, ha a képen szereplő személy. Azaz: nem szabad házastársunk beleegyezése nélkül fotót posztolni – ami végülis nem is egy különösebben radikális koncepció, hiszen egy normális kapcsolatban valószínűleg természetes, hogy megkérdezzük kedvesünket, hogy szeretne-e a neten szerepelni, mielőtt feltöltjük a képét. A másik problematikusnak tűnő részlet a pénzbeli szankció, illetve az, hogy ez a büntetéses módszer nem működik közös kasszán élő pároknál. Ha a két félnek mindene közös, akkor nem túl sok értelme van annak, hogy a férj fizet 11 milliót a feleségének.

De a szakértő azt mondja, nem is az a lényeg, hogy a kötbérrendszer működjön, hanem az, hogy a szerződés megkötésével a felek előre megtárgyaljanak egy kérdést, ami később problematikus szituációkat okozhat.