Remek összeállítást készített a bosszúpornóról a Jezebel, ezért gondoltuk, itt az ideje, hogy mi is tartsunk egy gyorstalpalót arról, hogy miről van szó és hogy mik a legfrissebb hírek a témában. Szóval a bosszúpornó az, amikor szakítás után valaki (általában a férfi) fogja a volt kedvesétől a szerelem tombolása alatt kapott szexi/meztelen képeket, és szépen feltölti őket az internetre, rosszabb esetben névvel együtt. Elég nagy aljasság ilyet csinálni, de egyáltalán nem ritkaság az ilyen, mint azt korábban már megírtuk, vannak erre specializálódott honlapok is.

Természetesen a bosszúpornó illegális, hiszen magántitokkal való visszaélésnek minősül, mivel a kapcsolatban az illető nyilván azzal adta át a képet aktuális szerelmének, hogy azt csak a címzett nézheti meg és más nem láthatja. De ez önmagában persze nem mindenkit tart vissza, és hiába lehet jogi úton követelni, hogy vegyék le a webre illegálisan feltett képet, mire a bíróság elé kerül az ügy, a baj általában már megtörtént (azaz lehet, hogy már egy csomóan látták a meztelen képet), ráadásul amit egyszer feltöltöttek az internetre, azt jó eséllyel sosem lehet már onnan teljesen eltüntetni, akármit is ítéljen a világ bármelyik bírósága.

Szóval a bosszúpornót jobb megelőzni, mert utólag már nagyon nehéz harcolni ellene. A legbiztosabb módszer ebben az esetben is az absztinencia, azaz az, hogy sosem csinálunk meztelen vagy szexi képet magunkról, illetve nem engedjük, hogy ilyen készüljön. Vagy ha mégis csinálunk, nem küldjük el senkinek, főleg nem egy kapcsolat legelején legújabb szerelmünknek, akit gyakorlatilag alig ismerünk még. De egyrészt a sexting már nagyon sok kapcsolatban gyakori, másrészt nem lehet egy kapcsolatba úgy belemenni, hogy előre azt feltételezzük a másikról, hogy egyszer szakítani fogunk vele, méghozzá annyira csúnyán, hogy az illető bosszúpornó feltöltésére fog vetemedni. Jó megelőző intézkedés lehet mindenesetre ez az app, amit direkt a biztonságos szexiképküldésre fejlesztettek ki.

Talán a legegyszerűbb az ilyesmit szakításkor megbeszélni, vagy ha csúnyának ígérkezik a kapcsolat vége, az első jeleknél meg kell bizonyosodni arról, hogy a leendő exünknél nincs rólunk meztelen kép. Egy civilizált szakításnak a XXI. században, úgy látszik, része, hogy a két fél kitörli a másikról készült meztelen fotókat, de persze a bosszúpornó nem a civilizált szakítások után szokott előfordulni. Érdekes módon Németországban már bíróságtól is lehet követelni a bosszúpornót megelőző képtörlést, és éppen egy ezzel kapcsolatos bírósági döntés kapcsán került elő most a téma a nemzetközi sajtóban.

A TheLocal.de írta meg, hogy Koblenzben egy nő beperelt egy férfit, hogy az illető szakítás után törölje ki a róla készült meztelen képeket, és a bíróság igazat is adott a férfinak, annak ellenére, hogy az ex egyáltalán nem fenyegetőzött azzal, hogy valahova fel fogja tölteni a képeket – bár mondjuk kérdés, hogy akkor meg minek akarta megtartani őket a szakítás után. Mindenesetre a német bíróság szerint a nő, bár a kapcsolatban beleegyezését adta a férfinak ahhoz, hogy az „használja” a róla készült meztelen képet, ezt a beleegyezést jogosult bármikor visszavonni. A nő most a szakítás után vissza is vonta a beleegyezését, úgyhogy a férfi köteles törölni a képeket.

Jól tudjuk, hogy Németországban esetleg működik ez: ha valakinek azt mondják, hogy törölje a képeket, akkor az magától törli is, mert ilyenek a németek. De ettől még kétségtelen tény, hogy nincs az a bíróság, amelyik ellenőrizni tudja, hogy a törlésre felszólított férfi valóban törölte-e a képeket mindenhonnan és nem őrizget-e róluk valahol egy másolatot. Szóval a végkövetkeztetés továbbra is az, hogy ha ön nem szeretné, hogy meztelen képek legyenek önről a neten, atombiztosan ezt csak akkor tudja megakadályozni, ha nem csinál(tat) magáról ilyeneket.