Aki egy tartós kapcsolatban vagy házasságban él, de félrelép, általában próbálja titokban tartani a megcsalást. Ezek után amikor a másik mégis rájön, gyakran hatalmas a sokk és a megdöbbenés, esetleg abban az esetben is, ha közben a másik fél szintén hűtlen volt. Pedig azért van néhány dolog, amiből előre lehet látni az ilyesmit, ebben a posztban 3 ilyen dolgot sorolunk fel.

Találtunk ugyanis a Huffington Poston egy amerikai kutatást, ami úgy készült, hogy mélyinterjúkat készítettek hűtlen nőkkel. Az esettanulmányokban négy olyan félrelépő feleséget kérdeztek ki, akiknek az affér kapcsán végül a házassága is tönkrement. Az eredményeket Michelle Jeanfreau, Anthony Jurich és Michael Mong kutatók szépen összehasonlították, és azt figyelték meg, hogy a több különböző sztoriban a következő három elem volt a közös. Azaz ez a három dolog általában megelőzi azt, hogy egy feleségről kiderül, hogy megcsalja a férjét.

1. Nem töltenek velük elég időt – A tanulmány nem túl meglepő módon első körben arra figyelmeztet, hogy a feleségek akkor kezdik el a házasságon kívül keresni az izgalmakat és/vagy a törődést, ha ezt a házasságon belül nem kapják meg. Ha a férj nem tölt elég időt a feleségével, az valószínűleg bizonyos gondok előszelének is felfogható. Kérdés persze, hogy mennyi számít elég időnek, de erre valószínűleg annál egzaktabb definíciót nem lehet adni, mint hogy annyi, amennyit a nő elégnek érez. És persze az nem számít együtt töltött időnek, hogy mindketten otthon vannak, de a férj a meccset nézi, a feleség meg a másik szobában vasal.

2. Konfliktusok feloldatlanok maradnak – Egy olyan kapcsolat nehezen tart ki egy egész életen át, amiben a két fél nem tud (vagy pláne nem akar) normálisan és hatékonyan kommunikálni egymással. A jó kommunikáció egy szintje az, hogy a problémákat a két fél felismeri és kimondja, és van szó a gondokról, ahelyett, hogy a szőnyeg alá lennének söpörve, miközben egyik vagy mindkét fél duzzog és csendben acsarkodik a másikra. De ez a szint még nem elég. Nem elég az, ha szó van a problémákról, kell is tudni közösen találni rájuk valamiféle megoldást. Ha csak a folyamatos vita van és sosincs előrelépés, a felek nem képesek kompromisszumra, hanem ugyanazon a konfliktuson marakodnak már jó ideje, az annyira frusztráló, hogy a feleség valószínűleg hamarosan ki fog kacsingatni a házasságból. A tanulmány nem teszi ugyan hozzá, de elég egyértelmű, hogy nem csak a feleség: nyilván a férj is.

3. A nő nem érzi, hogy figyelnek rá és szeretikSzerémi Péter kommunikációs szakember is megfogalmazta egyszer ezt a Randiblognak: a férfiak számára a csúcsélmény az, hogy meghódíthatják a nőt és elérik kitűzött céljukat, míg a nők akkor érzik magukat a legjobban, ha béke és nyugalom van körülöttük, és úgy érzik, hogy szeretik őket. Míg a férfiakat tipikusan az új hódítási vágy űzi bele a félrelépésbe, addig a feleségek jó része nyilván azt nem bírja túl sokáig, ha nem érzi úgy, hogy szeretet venné őt körül. Ha nincs meg ez a béke és szeretet körülöttük otthon, akkor alkalomadtán könnyebben összeállnak egy olyan személlyel, aki ezt a vágyott intim légkört meg tudja teremteni számukra, akár csak átmenetileg is.

Persze ez csak három jel a sok közül, ebben a korábbi posztban hét másik jelről volt szó néhány évvel ezelőtt. Önnel előfordult már, hogy partnere félrelépett? Utólag úgy érezte, hogy előre is sejthette volna? Mik voltak a jelei annak, hogy barátja/barátnője/házastársa hűtlenné vált? Ha van kedve, írja meg nekünk a Randiblog email-címére!