A mai posztban egy olyan kutatást mutatunk be önnek, amiről a Jezebelen hallottunk először, és ami abból a nem is túl rossz alapfeltételezésből indul ki, hogy a társkeresés akkor sikeres, ha találunk egy párt, aki megfelel az elvárásainknak. Az Åbo Akademi nevű egyetem Finnországban van, és ebben az intézményben pszichológuskutatók azt állapították meg több, mint 12 000 finn polgár szerelmi életének tanulmányozása után, hogy az egyik nem sikeresebb a társkeresésben, mint a másik. Méghozzá a nők. Az okokról egy kicsit részletesebben alább olvashat.

A jelenség gyökere valószínűleg az, hogy amíg a nők általában olyan férfit szeretnének, aki nagyjából velük egyidős, illetve kicsit idősebb náluk, addig a férfiakat kissé irreális elvárásokkal verte meg a természet: akármilyen korcsoportba tartoznak, huszonéves nőt szeretnének maguknak. Ez egyrészt rossz hír a harminchoz közeli vagy azon túli nőknek, mert amint azt egyébként az OK Cupid nevű társkereső kutatásai is megerősítik, drasztikusan kevés férfi kezdeményez velük kapcsolatot.

És nem nagyon kedvez ez a felállás a férfiaknak sem, tekintettel arra, hogy több társkereső férfi van, mint huszonéves nő, így aztán kizárt, hogy valamennyi pasinak jusson egy olyan csaj, amilyet szeretne. Ezért van az, hogy a férfiak nagyobb hányada számol be arról, hogy nem talál az elvárásainak megfelelő nőt, mint fordítva. A finn kutatók úgy fogalmazzák ezt meg kutatásuk összesítőjében, hogy a „társkeresési piacot a nők uralják”, bár ezt valószínűleg szűkíthetjük úgy, hogy a piacot a huszonéves nők uralják, ugyanis ők döntik el relatíve kevesen, hogy melyik pasinak adják be a derekukat a rengeteg potenciális jelentkező közül. Mindenesetre a végeredmény az életben a tudósok szerint az, hogy „a szexuális aktivitás”, azaz az, hogy ki kinek lesz a párja, jobban igazodik a nők elvárásaihoz, mint a férfiak vágyaihoz.

Érdekes egyébként, hogy nemcsak a 20-nál idősebb férfiak utaznak a húszas éveik közepén járó nőkre, hanem a tizenéves srácok is. A kutatók szerint emögött az lehet, hogy a nők ebben az életkorban a legtermékenyebbek, és a férfiakban az evolúció során rögzült, hogy a lehető legtermékenyebb nővel kell nekik összeállni utódnemzés céljából. Így aztán a férfiak közül csak azok igazán elégedettek, akiknek fiatal nőjük van, de úgymond elégedetlenek az agglegények és az idősebb nővel élők. A nők közül viszont „csak” az egyedülállók elégedetlenek, mert aki talál magának párt, az feltehetőleg boldog vele – csak éppen 30-on túli nőként már viszonylag nehéz feladat férfit találni, főleg egy olyat, aki titkon nem a huszonéves nőkre vágyik.

De szerintünk azért távolról sem kilátástalan a helyzet. Bizonyítsa be, hogy önre nem igaz a papírforma! Társkereső szolgáltatást indítunk a Velveten hamarosan, és még Dr. Csernus Imre is segíteni fog nekünk benne. Október elsejéig lehet jelentkezni, ne maradjon le, kattintson ide a részletekért!