Van a Budapesti Közlekedési Központnak egy 2016-os forgalomkorlátozásokat és fejlesztéseket tartalmazó fájlja, amivel legutóbb a 3-as metró felújítása miatt foglalkoztunk. Ebben észrevettem egy sort, ami a Hősök tere - Kós Károly sétány - Hermina út viszonylatra ígérte a kerékpársáv létesítését. Mivel a Kós Károly sétányon eddig is volt sáv a bringásoknak, a bennem felmerülő kérdésekkel a BKK-hoz fordultam – válaszukat lentebb olvashatja.

Három dologra voltam kíváncsi:

  • A fájlból nem derült ki, hogy pontosan hol lesz kerékpársáv – csak a sétányon vagy a Hermina úton is.
  • A Kós Károly sétányon már van 2x1 sáv – igaz ramaty állapotban. A fájlban is említett "létesítés" tulajdonképpen felújítást jelent?
  • Kapcsolódik-e a projekthez bármilyen egyéb segítő funkció létesítése (pl. lámpatelepítés vagy zebrafestés)?

Mint megtudtam, a főváros kerékpáros átjárhatósága érdekében a BKK az egyes városrészek közötti gyors és kényelmes eljutást lehetővé tevő úgynevezett kerékpárforgalmi főhálózat fejlesztését végzi. Ennek a programnak a részeként alakítják át a Kós Károly sétányon futó kerékpársáv két végén elhelyezkedő csomópontokat.

 Na de mit is jelent ez?

A fejlesztés eredményeként a Hősök terén a meglévő közúti forgalmi rend átalakításával folyamatossá válik a kerékpársáv, amely összeköti a Dózsa György úti és a Kós Károly sétányon lévő kerékpáros létesítményeket -> a Hősök tere biciklivel körüljárhatóvá válik. A téren a bringások biztonsága és az egyértelmű láthatóság érdekében a kerékpársáv vörös színű felületet kap. Ez így néz majd ki:

Az emlékmű mögött, a híd torkolatában forgalomterelő szigetet építenek gyalogátkelőhelyekkel együtt, melyeken keresztül a gyalogosok biztonságosan juthatnak a tér középső részébe. A projekt másik helyszínén, a Kós Károly sétány és a Hermina út kereszteződésében egy-egy kerékpáros átvezetést alakítuanak ki a bringások folyamatos haladása érdekében. Ennek kapcsán módosulnak a jelzőlámpák, az érintett gyalogátkelőhelyeket felújítják, a vakok és gyengén látók számára taktilis burkolatokat alakítanak ki és kereszteződés megvilágítását is javítják.

Hurrá!

A tervezett változásokat a csatolt látványterveken is figyelemmel követheti.