Baji Balázs idén először vesz részt a hétvégén megrendezett Budapest Urban Gamesen (BUG), ahol nem a futóversenyen indul, inkább falmászásban próbálja ki magát. A sportolóval a BUG sajtótájékoztatóján beszéltünk.

Valószínűleg a Budapest Urban Games-es szerepvállalásoddal sokakat motiválsz a sportolásra. Neked ki, vagy mi volt a legnagyobb motivációd?

Sosem kellett túlságosan motiválni, gyerekként is folyamatosan kerestem a módját, hogy sportolhassak. Az én gyerekkoromban még kevésbé voltak jelen azok a számítástechnikai és egyéb ingerek, amik a mai gyerekeket a négy fal között tartják. Mindig kerestem a helyem a sportvilágban, amit 13 évesen találtam meg, az atlétikában. A mai napig keresek és találok olyan helyzeteket, amikből fejlődni lehet, a BUG is ilyen.

Év elején sérültél meg, műteni kellett a térded. Milyen most az állapotod?

A rehabilitáció javán már túlvagyok, a legizgalmasabb rész viszont még hátravan, amikor kiderül, ténylegesen vissza tudok-e térni az élsportba. Bizakodó vagyok, de sok munka vár még rám.

Hogy érezted magad, amikor kiderült, hogy olyan súlyos a sérülésed, hogy több hónapig le kell mondanod a sportolásról?

Nyilván ezt egy sportoló nehezen éli meg, óriási csapás volt. Nemcsak arról volt szó, hogy nem tudtam versenyezni, ágyhoz kötött, mozgásképtelen beteg voltam. Ma már szerencsére olyan állapotban vagyok, ami a hétköznapjaimban nem korlátoz. Az a  kérdés még csak fel sem merült, hogy vissza fogok-e kerülni az élsportba, mindig úgy álltam hozzá, hogy igen, meg tudom csinálni.

Volt valami pozitív hozadéka is annak, hogy eltiltottak a sporttól?

Minden rosszban van valami jó, és fordítva. Sok dolgot tudtam csinálni, amire az utóbbi 15 évben nem volt időm vagy energiám, eddig nem volt sportsérülésem, ami miatt le kellett volna állnom és pihenni tudtam volna. Sok lemondással jár az élsport, az életem több részét a háttérbe kell szorítanom, mivel a versenyek mellett nem fér bele minden a mindennapjaimban. Idén végre tudtam nyaralni egy picit.

Mi volt a nyarad legjobb élménye?

Sok időt tudtam tölteni a barátaimmal, szeretteimmel, az invitálásokra végre nem folyamatos nemeket kellett mondanom, igenekkel tudtam csatlakozni sok kellemes pillanathoz. Sok szép emlékem van ebből a nyárból, de a legszebb az lesz, amikor újra gátakat fogok futni, teljes sebességgel.