A Kántor nyomoz című regény 1970-ben íródott, és a mű alapján 1975-76-ban készített minisorozatot a Magyar Televízió, így vált Kántor a magyar popkultúra egyik leghíresebb rendőrkutyájává. A figurának most a IX. kerületi Madaras József téren állít emléket a Ferencvárosi Önkormányzat által szervezett Public Art pályázat egyik győztes alkotása.

Az interaktív játékot-kiállítást az ARcheo Group szervezte, és az mától, azaz május 11-től kezdve két héten keresztül lesz megtekinthető szabadtéren, a részvétel ingyenes. A témában fotókat és egy sajtóközleményt is kaptunk, ezek alább találhatóak.

Kántor, a nyomozó kutya a kiterjesztett valóságban tér vissza!

Keddtől elérhető a Ferencvárosi Önkormányzat által szervezett Public Art pályázat egyik újabb győztes alkotása a IX. kerületi Madaras József téren. Az interaktív kiállítás során, mely részben köztéri művészeti installáció, részben a kiterjesztett valóságban zajlik, a látogatók Kántor, a nyomozó kutya segítségével idézhetik fel az egykor a Magyar Televízióban vetített legendás történeteket. Az interaktív kiállítást szervező ARcheo Group összetett városi kalandja két héten keresztül lesz megtekinthető szabadtéren, a részvétel ingyenes.

A félórás játék keretében, a kiterjesztett valóságban zajló nyomozáson túl a kerület történelméhez kapcsolódó plusz érdekességek és kvízjátékok is várják a helyszínre látogatókat. Az interaktív installáció fizikai részét a filmekből és sorozatokból már jól ismert, szürreálisan felnagyított méretben elkészülő bűnügyi helyszínelőtáblák adják, amelyek a kulcsot jelentik a kiterjesztett valóságban megjelenő érdekességekhez.

A Madaras József téren megvalósuló művészeti kiállítás tágas területen lesz elérhető, ahol a látogatók biztonságos módon, egymástól másfél méteres távolságot könnyedén megtartva vehetnek részt a helyszíni és virtuális nyomkeresésben. Az ARcheo Group által megalkotott interaktív játék a IX. kerületi Önkormányzat Public Art pályázatának keretében válik láthatóvá, két héten keresztül, május 24-ig tekinthető meg. A részvételhez szükséges applikáció letöltése és használata, valamint a park látogatása is ingyenes.

Az applikáció használatával nem egy Disney-kaland tesztelésére invitáljuk a közönségünket, hanem egy, a valósághoz legközelebb álló virtuális túrára” – emeli ki Réthey-Prikkel Tamás, az ARcheo Group projektfelelőse. – „Az installáció minden eleme a legközelebb áll a valósághoz: a fizikailag megelevenedő elemei a mindennapokban használt nyomozási eszközökhöz hasonlatosak. Az applikációban megjelenő kutya valóban Kántor, a Rendőrmúzeumban befotózott és kiterjesztett valóságba átültetett négylábú nyomozó. Emellett az applikációban elhangzó utasítások is Madaras József hangján szólalnak meg.

A legmodernebb technológia hozza el a kultúrát

Kiterjesztett valóságnak nevezzük azt, amikor a valós környezet képe valós időben plusz információval egészül ki, számítógép vagy mobileszköz segítségével. Ennek a technológiának köszönhetően a kiállítás résztvevői, miután letöltötték a Kántor nyomozz! applikációt okostelefonjukra, Kántor nyomozó kutya segítségével oldhatják meg a rejtélyeket.

Azáltal, hogy a széles publikumnak ingyen, könnyen elérhetővé válik, a kiterjesztett valóság még nagyobb teret hódíthat magának az emberek hétköznapjaiban” – fogalmaz Réthey-Prikkel Tamás vizuális fejlesztő.

Több mint családi program: az alkotók másodlagos célja a bűn és bűnhődés bemutatása

A művészeti projektekkel foglalkozó ARcheo Group projektfelelőse a kiállítás kapcsán kiemeli: „Ferencváros bővelkedik a jelentős történelmi és kulturális emlékekben. Ezeket a Public Art pályázaton győztes koncepciónkba beleszőve, a kiterjesztett valóságban megelevenedő interaktív kiállításunkban hozzuk el, amely tisztelettel adózik a kerület színes története és a Magyar Televízió ikonikus Kántor filmsorozata előtt egyaránt. A ferencvárosi történelem ikonikus alakjaihoz – a tér névadójáról, Madaras József színészhez és a tragikus sorsú Merényi Gusztáv orvos-vezérőrnagyhoz – kapcsolódóan a téren kiállított abszurd mértékben felnagyított bűnügyi jelzések segítségével osztunk meg érdekes, tanulságos információkat. Így a projekt játékos, mégis tiszteltet tanúsító formában segíti elő a történelmi személyek emlékének ápolását és városrész megismerését.”

Az installáció mélyebb értelmezése az emberi sorsokban, cselekedetekben, a filmekben, a városrészekben, megjelenő bűn és bűnhődés kérdéseinek prezentálása. Az egyszerű bolti lopásoktól vagy a Kántor sorozatban megjelenő klasszikus bűnügyektől kezdve a Jancsó filmekben, vagy a Hideg napokban bemutatott kollektív bűnökön át érhetők tetten az egyéni sorsokig, ahol Merényi Gusztávot koncepciós perben ítélik halálra. A kiállító felteszi a kérdést a látogatóknak: mi a bűn, ki a bűnös, hogy jelennek meg ezek a kérdések és válaszok az emberi sorsokban?

Háttérinformáció

Az ARcheo Group 2017-ben alakult, négy fiatal, kreatív szakemberből álló csoportosulás, amely a legkorszerűbb informatikai fejlesztések segítségével teszi lehetővé tárgyak virtuális térben, háromdimenziós formában való megjelenítését, valamint korszerű, interaktív fejlesztésekkel történő kibővítését. Fő profilja az AR (augmented reality, azaz kiterjesztett valóság), a VR (virtual reality, azaz virtuális valóság), a 3D modellezés és az applikációfejlesztés.

www.archeogroup.hu

A Kántor nyomozz! kéthetes interaktív kiállításáról a Facebookról innen érhető el plusz tartalom, a Kántor nyomozz! applikáció ide kattintva tölthető le.