Még december közepén látogatott Tarlós István főpolgármester Moszkvába, hogy rendezze a két város közti apró-cseprő nézeteltéréseket, pl. azt, hogy miért kellett pár éve Széll Kálmán után elnevezni a Moszkva teret. Akkor megígérte a moszkvai városvezetésnek, hogy máshol, „méltó helyen" újra elneveznek egy teret a baráti Orosz Föderáció fővárosáról Budapesten. A régi Moszkva tér felújítására hangolódva sorra vettünk pár teret, amiknek átnevezése nem érné kárként Budapestet, de mégis méltó helyére kerülhetne Moszkva. A végén pedig szavazhat, melyik a legjobb javaslat!

Bosnyák tér

Pesten vannak egyértelműen a legjobb helyek egy új Moszkva térnek, ráadásul Buda után Pest is megérdemel már egy ilyen nevű teret. A Bosnyák több szempontból alkalmas: forgalmas, fontos tér, ami folyamatosan megújul, de a régi Moszkva kellemes lepukkantsága is ott leng a levegőben. Az átnevezés miatt méltatlankodó szarajevói kormánynak meg ott van a Mosztár utca.

Szentmihályi út - Nyírpalota utca

Mi sem lenne alkalmasabb Moszkva térnek, mint a 7-es buszcsalád egyik ikonikus, újpalotai végállomása? A paneles környék emlékeztethet minket az oroszoktól betanult lakótelepesítésre, ráadásul megint csak ott vagyunk, hogy fene fontos csomópont ez a Pólus és az Asia Center közelében. Bónusz: a térnek rendes neve sincs még!

Újpest-központ

Szintén névtelenségbe burkolózik a 3-as metró jelenlegi végállomása Újpest-központnál. Van itt minden a környéken, piac, városháza, pazarul felújított közterek, Újpest Áruház. Már csak egy frappáns név hiányzik, ami legyen mondjuk... Moszkva!

Kossuth Lajos tér

A leginkább úgy mutathatnánk meg orosz barátainknak, mennyire tiszteljük őket, ha az ország főterét, a Kossuth teret neveznénk el Moszkváról. Mivel a Kossuth tér nagy, a puffogásoknak is elejét lehetne venni, ha mondjuk az északi területet, a látogatóközpont környékét neveznénk csak át, és egyből mindenki jól járna.

Csepel, Szent Imre tér

Nem is igazán kéne megmagyaráznunk, mennyire adekvát lenne a vörös Csepel szívét elnevezni Moszkváról. Persze Szent Imre herceget kárpótolni kéne, de Csepel nagy kerület, lehetne találni szép teret, ami megkaphatná István királyunk ivadékának nevét.

Etele tér

Budáról se feledkezzünk meg, ha ön budai, úgyse fog egy távoli pesti térre szavazni. Az Etele megint kiváló választás, irgalmatlan fontos közlekedési csomópont, a komplett környéket átépítik hamarosan, és Eteléről úgyis el van nevezve az innen induló sugárút. Akkor meg nincs is akadálya, hogy ezt mondja be a hang a 4-es metrón. Moszkva tér, végállomás!

Széna tér

Direkt a végére hagytuk a Széna teret, tudván, hogy nehéz lesz megszorongatni. Ennek prózai az oka, közvetlenül a volt Moszkva tér mellett található, csilivili plázával, télen koripályával és persze Volán-pályaudvarral. És mekkora előny, hogy ha ismerősével a Moszkvát beszélik meg, és ő véletlen a régi Moszkvára megy (az óra alá), akkor csak annyit mond, sétáljon át a szomszéd térre, nem nagy a tévedése!

Hol legyen az új Moszkva tér?