A színész 16 éves fia, Jett Travolta januárban halt bele egy epilepsziás rohamba, és bár szinte minden jel arra utal, hogy autizmusban szenvedett, szülei eddig soha nem voltak hajlandóak beismerni ezt. Egy rendőrségi vallomásban azonban nem illik hazudni.

Az általában megbízhatatlan National Enquirer azt állítja, birtokukban van John Travolta rendőrségi vallomásának jegyzőkönyve, melyben a színész kijelenti: fia, Jett autista volt. Bár a 2009. januárjában, epilepsziás roham következtében elhunyt fiú tünetei nyilvánvalóak voltak, a színész és neje - a szcientológia legismertebb reklámarcaiként - mindig egy Kawasaki-szindróma nevű betegséget okoltak fiuk állapotáért, ami szoros összefüggésben állhat azzal, hogy vallásuk elutasítja a pszichés betegségek létezését, mint amilyen például az autizmus is.

A lap állítása szerint a bahamai hatóságoktól jutott hozzá Travolta februári kihallgatási jegyzőkönyvéhez, melyben a színész ezt a vallomást teszi: „2008. december 29-én érkeztünk a Nagy Bahama-szigetre feleségemmel, Kelly Prestonnal, fiammal, Jett Travoltával, lányommal, Ella Travoltával, valamint Eli Wheaton, Jeff Kathrein és mások társaságában. A szigeten Old Bahama City-beli házunkban laktunk. Fiam, Jett gyakran szenvedett rohamoktól, és autista volt”.

A hírértéket mindebben nem a fiú autizmusa jelentheti, hisz ez többé-kevésbé nyilvánvaló volt, hanem az, ha Travolta most valóban elismerte ezt. A pár korábban ugyanis mindig dühödten tagadta, hogy fiuk különös viselkedését ez a betegség okozná: azt állították, Jett Kawasaki-szindrómában szenved, ami többnyire 5 év alatti gyerekeken jelentkezik, tünetei egy erősebb megfázásra emlékeztetnek, a nyirokcsomók és az ujjak, valamint a száj és a nyelv erős duzzanatával jár, és bár kiváltó okát nem ismerik, egyszerű gyógyszeres kezeléssel gyorsan és száz százalékosan gyógyítható. Szakértői vélemények szerint egy kezeletlenül maradt Kawasaki-szindrómából lehetséges szövődményként szív- és érrendszeri károsodás valóban visszamaradhat, de ez nem lehet felelős Jett Travolta különös viselkedéséért, és főleg nem szokott epilepsziás rohamokat okozni – melyekben a fiú négyéves kora óta szenvedett -, az autizmusnak ellenben az epilepsziás rohamok gyakori kísérőtünetei.

Mint azt a halottkémi vizsgálat később megállapította, Jett halálát roham okozta, pontosabban az, hogy a súlyos és hosszan tartó epilepsziás rohamok nagyon megterhelőek a szervezet számára, előfordulhat, hogy a szívműködés és/vagy a légzés is leállhat. Jett Travoltának az akkori beszámolók szerint megtalálásakor még gyengén tapintható volt a pulzusa, ápolója és apja több mint húsz percig próbálta is újraéleszteni szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel, a kórházba szállítás után két órával azonban halottnak nyilvánították.

Fiuk halála után sokan vádolták Travoltáékat azzal, hogy közvetve hozzájárultak az eseményekhez, amikor vallásuk miatt nem voltak hajlandó gyógyszeres kezelést biztosítani a fiúnak. A vádakra reagálva a család a fiú halála után pár nappal elismerte, hogy a fiú az őt kisgyermekkora óta gyötrő, súlyos rohamaira évekig szedte a Depakote nevű gyógyszert, "de ezt egy idő múlva abbahagytuk, mert már nem hatott” – nyilatkozta Travolta.

Depakote

A Depakote a pszichiátriában használatos gyógyszer, amit mániás depresszió és skizofrénia tüneti kezelésére, valamint epilepsziás rohamok enyhítésére írnak fel. Súlyos mellékhatásai lehetnek: szedése elhízáshoz, aluszékonysághoz vezethet, de májkárosodást, belső vérzéseket, hallucinációkat is okozhat, azaz maximálisan megfelel a szcientológiai egyház tiltó határozatai alá eső, tudatállapotot befolyásoló gyógyszerek leírásának.

A szcientológia minden tudatállapotot befolyásoló kezelést elutasít, tanításaik szerint a pszichiátria humbug, a pszichés problémák pedig nem betegségek, hanem jellemgyengeségek, amiket nem gyógyszerekkel, hanem az ő speciális, jó pénzért árult tanfolyamaikkal lehet kezelni. Egy 2003-as, People-nek adott interjúban Preston el is mondta, fiuk a szekta "detoxikáló" programjában vesz részt, melyet a szekta-alapító scifi-író, L. Ron Hubbard tanításai alapján végeznek.

Az ügy kapcsán szintén támadott Szcientológiai Egyház pár nappal Travoltáék nyilatkozata után maga is reagált a vádakra: „Természetesen senki nem tiltja az egyház tagjainak, hogy ha testi panaszaik vannak, arra gyógyszeres kezelést vegyenek igénybe” - közölte Tommy David, a Los Angeles-i Szcientológiai Egyház szóvivője. Az óvatosan megfogalmazott közlemény azonban épp a konkrétumot, vagyis a pszichés betegségeket és a tudatállapotot befolyásoló gyógyszerek alkalmazását nem érinti.