Miért smárolt John Travolta fia ápolójával?

2009.01.13. 20:52
Speciálisan képzett ápoló helyett miért egy esküvői fotós vigyázott a súlyos beteg Jett Travoltára? Kicsoda Jeff Kathrein, akit eddig csak arról ismert a világ, hogy John Travolta pár éve szájoncsókolta? Mi köze a szcientológiai egyháznak a fiú kezeléséhez, és vezethetett-e ez a halálához? Még mindig van jópár rejtélyes részlet Jett Travolta halála körül, amit a rendőrség sem ért, de nekik legalább van joguk megkérdezni.

Jett Travolta, John Travolta súlyos beteg fia 2009. január 2-án hunyt el a család bahamai nyaralójában. Halálát a hivatalos orvosszakértői vizsgálat szerint súlyos roham okozta, melynek hátteréről hivatalosan azóta sem tudni részleteket – azon kívül, hogy a fiúnál nem először fordultak elő ilyenek. A halál okát tehát senki nem vitatja, azt azonban, mi vezetett ide, a rendőrség is vizsgálja: Jett Travolta élete és halála körül ugyanis a mai napig akadnak rejtélyes részletek. A rendőrség most azért érdeklődik intenzíven, miért nem volt képesítése a fiú állítólagos ápolójának, és hogy lehetséges-e, hogy a szigorú felügyeletet igénylő beteg gyerekre közel tíz órán át senki rá se nézett?

A Travolta-fiú haláláról a TMZ.com az elsők közt számolt be, ők említették azt is, hogy az ájult gyerekre egyik ápolója, Jeff Kathrein talált rá. A férfi azon a videón is látható, amely novemberben készült Párizsban: ő az, aki vállánál fogva terelgeti a különösen viselkedő Jettet.

Gawker.com már másnap összerakta, hogy ez a férfi ugyanaz, mint aki egy – a Travolta állítólagos melegségét bizonyító - 2006-os fotón csókolózik a színésszel. A színész akkor azzal magyarázta ezt, hogy Kathrein régi családi barát, az ő köreikben pedig teljesen megszokott az üdvözlés e formája.

Fotós, ápoló, családi barát

Kathrein természetesen nem ezért keltette fel a hatóságok érdeklődését, hanem mert nem rendelkezik ápolói képesítéssel, ami biztosíthatta volna Jett Travolta szakszerű felügyeletét. A férfi - aki blogja alapján esküvői fotós, sőt Ana nevű nejével közösen saját stúdiójuk is van -, a MailOnline-nak nyilatkozó egy ismerőse szerint „évek óta ismeri Johnt, a szcientológia révén találkoztak, és szinte elválaszthatatlanok. Mindig mindenhova vitték magukkal, és amikor Jeff megismerkedett a nejével, Anával, ő is csatlakozott hozzájuk. De azt még sose hallottam egész eddig, hogy Jeff lett volna a fiú ápolója”.

Keresik a felelőst

A Die Welt értesülése szerint úgy tűnik, a rendőrök sem értenek mindent. Ezért is fogják kihallgatni a fiú ápolóit, Kathreint és a másik, csak Eli néven említett társát, ugyanis egyelőre például homályos, pontosan mennyi ideig feküdhetett a fürdőszobában magára hagyva a felügyeletükre bízott Jett Travolta.

Bár a halálesetről szóló első hírekben a család szóvivői – akik egyben az ügyvédeik is, és meghatározásuknál a lapokban mindig szerepel a „családi barát” kitétel is - nem győzték hangsúlyozni, hogy a fiú rohama valószínűleg csak „nagyon rövid idővel” a megtalálása előtt következhetett be, de a rendőrség egyelőre nincs teljes mértékben meggyőzve erről. Ami a rendőrségi jegyzőkönyvekben tényként szerepel: az eszméletlen fiút pénteken délelőtt tíz óra körül fedezték fel a fürdőszobában, ezt megelőzően pedig utoljára csütörtök éjjel látták élve. A jegyzőkönyv szerint Kathrein úgy tájékoztatta őket, hogy Eli-jal a Jett Travolta lakosztálya melletti szobájukban tévéztek, és hogy ő csütörtök éjjel fél 12 körül látta utoljára a fiút. A rendőrség ezek alapján egyelőre azt sem zárja ki, hogy Jett Travoltát akár több mint tíz órára felügyelet nélkül hagyták, a halált okozó roham pedig ezalatt akármikor bekövetkezhetett.

A Travolta-család

Jett Travolta rohama vélhetően epilepsziás eredetű lehetett, ami a család által soha el nem ismert autizmus – vagy ennek egy enyhébb formája, az Asperger-szindróma – gyakori kapcsolódó tünete. Mint azt a halottkémi vizsgálat megállapította, halálát nem a roham alatt elszenvedett fejsérülés okozta, hanem az, hogy a súlyos és hosszan tartó epilepsziás rohamok nagyon megterhelőek a szervezet számára, előfordulhat, hogy a szívműködés és/vagy a légzés is leállhat. Jett Travoltának Kathrein és Travolta beszámolója szerint megtalálásakor még gyengén tapintható volt a pulzusa, az ápoló és az apa több mint húsz percig próbálta is újraéleszteni szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel, a kórházba szállítás után két órával azonban halottnak nyilvánították.

A Travolta család egyébként továbbra is fenntartja, hogy fiuk különös viselkedését és rohamait nem autizmus, hanem a Kawasaki-szindróma okozta.

Kawasaki-szindróma

A Kawasaki-szindróma nagyon ritka megbetegedés, többnyire 5 év alatti gyerekeken jelentkezik, tünetei egy erősebb megfázásra emlékeztetnek, emellett a nyirokcsomók és az ujjak, valamint a száj és a nyelv erős duzzanatával jár. A betegség kiváltó okai egyelőre nem ismeretesek, Travoltáék azonban azt állítják, a háztartási tiszítószerek káros hatásai tehetők felelőssé érte, és elszántan kampányolnak azért, hogy a gyártók minden ilyen flakonon tüntessék fel, mit tartalmaznak. Az ellenvéleményezők szerint ilyen összefüggést eddig nem tudtak kimutatni, ha azonban mégis volna ilyen, akkor viszont - a háztartási tisztítószerek elterjedtsége alapján - a betegség nem volna ennyire ritka.

Ha időben diagnosztizálják, a Kawasaki-szindróma gyógyszeres kezeléssel egyszerűen és gyorsan, száz százalékosan gyógyítható, amennyiben azonban nem veszik észre, lehetséges szövődményként szív- és érrendszeri károsodás valóban visszamaradhat utána, epilepsziás rohamokat azonban nem okoz.

Testi panaszokra nem tilos a gyógyszer

A szcientológia-ellenesek már ekkor felrótták a családnak, hogy vallásuk miatt nem voltak hajlandóak elismerni fiuk betegségét, aki ezért nem részesülhetett a megfelelő kezelésben. Szerintük Jett Travolta azért nem kapott megfelelő ellátást, mert a szcientológia, ami a pszichiátriát áltudománynak, a pszichés betegségeket jellemgyengeségnek, illetve múltbéli bűnök miatti büntetésnek tartja, nem engedélyezi tudatot befolyásoló gyógyszerek szedését.

Kelly Preston egy tavalyi People-interjúban elmondta, Jettet szcientológiai módszerekkel kezelik, detoxikáló programban vesz részt. A gyógyszeres kezelés hiányát felrovó vádakra reagálva a család a fiú halála után pár nappal azt is elismerte, hogy a fiú évekig szedte a Depakote nevű gyógyszert, "de ezt egy idő múlva abbahagytuk, mert már nem hatott” – nyilatkozta Travolta.

Depakote

A Depakote a pszichiátriában használatos gyógyszer, amit mániás depresszió és skizofrénia tüneti kezelésére, valamint epilepsziás rohamok enyhítésére írnak fel. Súlyos mellékhatásai lehetnek: szedése elhízáshoz, aluszékonysághoz vezethet, de májkárosodást, belső vérzéseket, hallucinációkat is okozhat, azaz maximálisan megfelel a szcientológiai egyház tiltó határozatai alá eső, tudatállapotot befolyásoló gyógyszerek leírásának.

A szcientológusok az első célozgatásokra szintén siettek leszögezni: „Természetesen senki nem tiltja az egyház tagjainak, hogy ha testi panaszaik vannak, arra gyógyszeres kezelést vegyenek igénybe” - közölte Tommy David, a Los Angeles-i Szcientológiai Egyház szóvivője. Az óvatosan megfogalmazott közlemény azonban épp a konkrétumot, vagyis a tudatállapotot befolyásoló gyógyszerek alkalmazását nem érinti.

Az egyház mindent elintéz

Jett Travolta és édesanyja

Megszólalt az ügyben az a Michael Pattinson nevű kiugrott szcientológus is, aki azzal lett híres, hogy 1997-ben beperelte a szcientológiai egyházat, mert bár beszervezésekor megígérték neki, kezeléseikkel „kigyógyítják” homoszexualitásából, huszonöt évvel és félmillió dollárral később is csak ugyanolyan meleg, mint volt.

Pattinson most a WhyWeProtest.net oldal egyik fórumában a Travolta-fiú halála után pár nappal lépésről lépésre leírta, milyen forgatókönyvet követ majd az egyház (avagy irányításukkal a Travolta-család és "családi barátaik") a haláleset kommunikálásában; milyen elkerülő módszerekkel és megfogalmazásokkal élnek majd az egyház gyógyító módszerei és a fiú halála közti kapcsolatról szólva; hogyan tartják majd kézben az egész történet kommunikációját, ahogy az összes teendőt és a temetést is ők intézik majd.

Jett Travolta boncolásán a család saját orvosa asszisztált, a fiú testét múlt kedden Travolta maga szállította haza ocala-i birtokukra magángépükkel, itt tartották a búcsúztatót - amelyen nagy számban képviseltették magukat a szcientológia hollywoodi reklámarcai -, a zártkörű temetést pedig szintén szci szertartás szerint, a hét második felében rendezik majd.

Kamu-házasságok a szci jegyében

A kiugrott szcientológus Pattinson a szcientológiai módszereket leleplező vádjaiban azt is állította, hogy a szekta a soraikba a gyógyítás ígéretével beszervezett homoszexuálisokat és leszbikusokat zsarolni kezdi az auditálásnak nevezett tesztsorozatok közben kiderülő információkkal, a „terápia” pedig valójában kimerül abban, hogy a melegeknek heteroszexuális kapcsolattal és házassággal kell álcázniuk valódi vonzalmaikat. Travolta és Kelly Preston mindketten az egyház tagjai, ahogy a mindig velük utazgató ápoló, Jeff Kathrein, és a férfi jelenleg épp várandós neje, Ana is. Travoltát már többször is állították, hogy meleg volna: 1998-ban maga Pattinson, aki szerint az egyház tagjainak a színészt mutogatja a "gyógyult meleg" referenciapéldájaként, 2001-ben pedig állítólag egy kaliforniai fitneszklubban akart felszedni egy férfit.

Pattinson azt is hozzátette, a szci forgatókönyv szerint Travoltáékra vélhetően most újabb auditálás-sorozat vár majd, melynek során alaposan kikérdezik őket a fiú halálának minden részletével kapcsolatban. Ez persze elméletileg arra szolgál, hogy mentesítse őket a haláleset lelki terhe alól.

Anélkül, hogy Pattinson vagy a szcientológiát bírálók tényként közölt állításait bárki is készpénznek venné, a tények jelenleg azt mutatják, Jett Travolta halála körül egyelőre vannak még olyan kérdések, amelyekre legfeljebb akkor lehet majd választ kapni, ha a rendőrség talál fogást az ügyön.