Az énekes ötvenévesen hunyt el miután Los Angelesben helyi idő szerint csütörtök kora délután kórházba szállították. Az első információk szerint leállt a szíve, a kórházba szállításakor már kómában volt, és többé nem tért magához. A nyáron turnéval tért volna vissza.

Michael Jacksont csütörtökön nem sokkal dél után szállították kórházba, miután Los Angeles-i otthonában leállt a szíve - írja a BBC. A Los Angeles Times tudósítása szerint a zenész már nem lélegzett és pulzusa sem volt, amikor kiérkeztek hozzá a mentősök. Jackson a CNN információi szerint kómába esett, majd csütörtökön délután a kórházban elhunyt.

A halálhírt az Associated Press és a Los Angeles Times erősítették meg. A UCLA Medical Centert, ahova Jacksont szállították a rendőrök kordonokkal zárták el, mert a rajongók tömegesen jelentek meg az épületnél, miután tudomást szereztek a hírről. A zenész idén júliusban készült volna visszatérő turnéjára, amit valószínűleg az egészségi állapota miatt vált bizonytalanná, bár ezt a hivatalos közlemények az utolsó pillanatig cáfolták.

Pályafutása

Jackson 9 testvér közül hetedikként érkezett a világra 1958. augusztus 29-én az amerikai Gary-ben. Az énekes 8 éves volt, amikor a Jackson 5-hoz csatlakozott, melyben 4 testvérével (Jackie, Tito, Jermaine és Marlon) zenélt és énekelt. A popsztár családja nehéz körülmények között élt, így a siker és a pénz megoldást jelentett a gondokra. A gyerekkori együttes később szerzői jogi viták miatt The Jacksons-ra változtatta a nevét.

Jackson ötven éve képekben

Az énekes szólókarriere 1979-ben indult be, ekkor jelent meg átütő sikert arató első albuma, az Off the Wall. Három évvel későbbi, világhírűvé vált Thriller című albuma azonban még ehhez képest is váratlan sikert hozott, 100 millió eladott lemezzel, valamint 8 Grammy-díjjal a mai napig tartja a csúcsot. Számtalan ismert albumot (Bad, Dangerous) és számot készített, rengeteg turnéja volt, emellett egy életre belevéste magát az emlékeinkbe a védjegyévé vált "megfogom a nemiszervem" gesztussal, a döbbenetes szögű előredőléssel, valamint a "moonwalk" (holdjárás) táncélépsével. Az énekes sokoldalúságáról tanúskodik, hogy korábban a The Wiz (Óz) című musicalben is játszott a már börtönt is megélt Diana Ross oldalán, majd 1989-ben a Moonwalker c. film főszereplőjét alakította.

A pályája ugyan felfelé ívelt, de a sorozatos plasztikai műtétek káros hatása már ekkor megmutatkozott, a túlzásba vitt beavatkozások pedig később végleg tönkretették az arcát.

Néger kisfiúból fehér nő

Jackson különös kálváriája az orrplasztikával egyes források szerint azért kezdődött, mert édesapja, Joseph Jackson a "big nose" (nagy orr) gúnynévvel látta őt el gyermekkorában. Az első kisebbítő beavatkozásra 1984-ben került sor, ekkor még csak 26 éves volt, majd fokozatosan csökkenttette és vékonyította az orrát.

A kifehéredése azonban többek szerint nem műtétsorozatnak volt köszönhető. Léteznek ugyan fehérítő krémek, de a konkrét vegyi beavatkozásnál nagyobb az esélye annak, hogy az énekes egy ún. "vitiligo" nevű betegségben szenvedett, mely a pigmentsejtek eltűnését okozza. A műtéti beavatkozások nem csak hogy legyengítették az egykor fénylő sztárt, de a kinézete alapján egyre inkább nőre kezdett hasonlítani. Míg pályája kezdetén - a szintén színesbőrű - Diana Rosst pletykálták elérni kívánt ideálként, később már a remek egészségnek örvendő jóbarát, Elizabeth Taylor volt a valószínűsített példakép.

A popkirály által tartott néhány rekord

A Thriller című albumával a legtöbb lemezt eladó zenészek közé került, több mint 100 millió fogyott belőle.

Ugyanezen albumért 1984-ben egy este alatt 8 Grammy-díjat söpört be, ennyit még senkinek sem sikerült.

Az 1996-ban készített Ghost című video a világ leghosszabb klipje, 35 perc.

A 27. Superbowl mérkőzés félidejében a valaha volt legtöbb nézőt vonzotta a képernyők elé fellépésével.

Az 1980-as évek végén az előadók között magáénak mondhatta a legtöbb olyan számot,mely a toplista első helyét tartotta.

2 feleség, 3 gyerek

A "Legrosszabb apa" címet is elnyert énekes nőügyeiről alig tudhatunk valamit, annál többet találkozhattunk a pedofília vádjával. Első feleségét nem akármilyen körből kerítette, 1994-ben Lisa Marie Presley-t, Elvis Presley lányát vette el, de a házasság csak rövid ideig tartott, ugyanis Presley állítólag nem bírta elviselni, hogy férje őt sem vonja be az életébe: annyira nem mutatta meg önmagát, hogy még otthon is sminkelte az arcát.

A következő házassága Debbie Rowe-val, az énekes bőrgyógyászának asszisztensével később óriási port kavart. 1996-ban kötötték össze életüket, ha csak 3 évre is. A nő két gyermeket szült neki, majd később azt állította, hogy a most 10 éves Paris, valamint a 11 éves Prince Michael egy ismeretlen donor segítségével, mesterséges megtermékenyítés útján fogantak. A képek láttán adhatunk némi igazat a második feleségnek, a gyerekek ugyanis teljesen fehérek.

Jacksonnak van még egy fia, a most 6 éves Prince Michael II, akivel annak idején szintén botrányt kavart, amikor Németországban úgy akarta megmutatni rajongóinak, hogy kilógatta szállodai szobájának ablakán. A legkisebb fiú édesanyjának kiléte a mai napig ismeretlen, de a fotók alapján ez a gyermek sem fekete apától született.

Vádak tömege

Jackson molesztálási ügyei a '90-es években kezdődtek, de az első vád nem jutott bíróság elé, ugyanis akkor sikerült peren kívül megegyeznie az áldozatként feltüntetett Jordan Chandler családjával (állítólag ez több mint húszmillió dollárjába került). A 2005-ös ügy azonban annál jobban megviselte Jacksont, mind anyagilag, lelkileg és fizikailag is. A már akkor is önmaga árnyékává vált sztárt egy Garvin Arvizo nevű kisfiú megrontásával vádolták. Jacko már a perek alatt is folyamatosan betegeskedett, végül 2005. júniusában felmentették a vádpontok alól, amiben Macaulay Culkin is segítségére volt, ő ugyanis mellette tanúskodott.

Az biztos, hogy az énekes nem mindennapi szokásokkal bírt. Ő maga is elismerte, hogy nagyon szeret egy ágyban aludni gyerekekkel, de azt mindig is tagadta, hogy szexuálisan zaklatta volna őket. Mindenesetre a neverlandi (a Pán Péter mese szigete, ahol a gyerekek sohasem nőnek fel) birtoka (melyet a Daily Mail információi szerint tavaly eladott) nem mindennapi, hiszen Jackson vidámparkot építtetett a farmjára, amit köztudottan imádnak a gyerkőcök.