A Los Angeles-i Fellebbviteli Bíróság jogerősen bűnösnek találta Chris Brownt Rihanna megverésében. Az énekesnő ügyvédje szerint erre lehetetett számítani, hiszen Brown már múlt hónapban beismerte bűnösségét. A 20 éves énekes öt évig nem beszélhet, de még e-mailen sem kommunikálhat Rihannával, aki korábban azt kérte a bíróságtól, enyhítsenek a távoltartási végzésben foglaltakon. Hasztalan volt: Brown az elkövetkező fél évtizedben csak 91 méterről szemlélheti volt nőjét.

Édesanyja és testőrei kísérték a 20 éves énekest a Los Angeles-i Fellebbviteli Bíróságra, ahol az illetékes bíró, Patricia Schnegg bűnösnek találta Chris Brownt, miután az ököllel összeverte volt barátnőjét február nyolcadikán. Brown öt év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a fenyegetés és bántalmazás miatt. Az ítélet szerint az énekesnek több feltételnek is eleget kell tennie. Brown az öt év próbaidő alatt sem e-mailben, sem telefonon nem veheti fel a kapcsolatot Rihannával, akihez 91 méternél nem mehet közelebb, kivéve, ha egy eseményen jelennek meg: akkor mindössze a 9 méteres távolságot kell tartania.

Pénzbüntetés és közmunka

Brownt ezen kívül 180 nap közmunkára kötelezték, amit Richmondban kell majd teljesítenie. A hírek szerint szemetet szed majd, és a graffitiket távolítja el a falakról. A People úgy tudja, Brownnak nem kell majd lemondania fellépéseket a közmunka miatt, a hivatalos szervek ugyanis nagyon rugalmasan kezelik majd az énekes kötelező munkavégzését, hogy az ne akadályozza Brown karrierjét.

A bűncselekmény típusa miatt Brownnak egy 52 hetes tanácsadáson is részt kell vennie, hogy megtanulja kezelni indulatait. Az énekest persze 5430 dollár megfizetésére is kötelezték, amit többek között büntetés gyanánt, valamint egyfajta kötelező - családon belüli erőszak elleni alapítványnak - adományként kellett kifizetnie. Brownnak egyúttal arra is figyelnie kell, hogy minden külföldi fellépés esetén értesítse a hatóságot, elhagyja az országot. Rihanna nőverő pasija fegyvert - például pisztolyt és kést - sem tarthat magánál a próbaidő alatt. Brownnak legközelebb november 19-én – és minden harmadik hónapban - újra meg kell jelennie a bíróságon, hogy beszámoljon, mennyit teljesített büntetéséből – írja a Független Hírügynökség. Ha nem tesz eleget az ítéletben kiszabottaknak, börtönbe is kerülhet.

Ököllel verte Rihannát

Chris Brown február nyolcadikán, a Grammy-díjkiosztó előtt verte össze barátnőjét: többször megütötte ököllel, az autó ablakának lökte, megharapta egyik fülét, illetve ujját. A vita állítólag azt követően robbant ki, hogy Brown sms-t kapott az egyik volt barátnőjétől, mire Rihanna ideges lett, majd két ököllel belecsapott a műszerfalba. Az énekes ezután állította le a Lamborghinit, amiből kirángatta, majd összeverte barátnőjét – írja a People bírósági dokumentumokra hivatkozva.

A meghallgatásokon az is kiderült, a két énekes - talán még mindig tartó - kapcsolatában nem ez volt az első komolyabb horderejű vita. Az ominózus incidens előtt Brown és Rihanna kétszer is összeverekedtek. A történtek előtt három hónappal a pár Európában járt, ahol Rihanna pofozta fel pasiját egy szóváltás után, majd az válaszul nekilökte az énekesnőt egy falnak.

A második balhéra a februári előtt néhány héttel került sor Barbadoson. Rihanna és Brown egy kölcsönkapott Range Roverben ültek. „Vitatkoztak, majd Brown kiszállt az autóból, és beverte a vezető, valamint az utasok felőli üvegeket. A balesetben senki sem sérült meg” – idézte a meghallgatás jegyzőkönyvét a People. Bár a 20 éves énekes először tagadta bűnösségét, később állítólag privátban bocsánatot kért volt nőjétől, nemrég a nyilvánosság előtt tette ugyanezt, és a bíróságon is beismerte tettét.