A Boyzone elhunyt tagja és férje egy bolgár srácot vittek haza előző éjjel egy meleg szórakozóhelyről: a férj, Andy Cowles aztán eltűnt vele a hálóban, és másnap délig elő se kerültek. Gately holttestét a bolgár férfi találta meg.

Megszólalt a bolgár férfi, aki mallorcai apartmanjukban megtalálta Stephen Gately holttestét. A Boyzone 32 éves tagját szombaton dél körül találták holtan, miután férjével, Andy Cowlesszal hazavittek 25 éves bolgár fiút a Black Cat nevű meleg mulatóhelyről. Gatelyt a bolgár srác találta holtan másnap a pár közös lakásának nappalijában, a kanapé mellett térdelve, az előzetes rendőrségi jelentések szerint vélhetően részegen belefulladt a saját hányásába.

A bolgár férfi, Georgi Petrov Docsev először beszélt az eset körülményeiről. “Már holtan találtam Stephent, és ekkor felébresztettem a férjét. Stephen egész sápadt és hideg volt, amikor megtaláltam. Még mindig ki vagyok borulva” – idézi szavait a helyi Ultima Hora című lapból a Daily Mail és a Sun. A férfi azután döntött úgy, hogy elmeséli a történteket, miután egy helyi lap azt írta, épp Cowlesszal volt ágyban, mikor Gately meghalt.

Gately és férje Palma de Mallorca-I Black Cat nevű meleg szórakozóhelyen ismerkedett meg Docsevvel. A hely egyébként a beszámolók szerint “lepukkant, ócska csehó, retkes falakkal, az utolsó hely, ahol az ember egy milliomos popsztár feltűnését várná”. Az Ultima Hora szerint a pár ezután felvitte Docsevet a lakásukra, ahol a bolgár Cowlesszal a hálóba ment, míg Gately a nappali szófáján maradt. A lap szerint “az énekes férje és ‘barátja’ másnap későn ébredtek, és egy óra körül jöttek ki a hálóból. Ekkor fedezte fel a kelet-európai, hogy Stephen még mindig ott ül”.

A bolgár férfi, aki egyébként rendszeres vendége a szórakozóhelynek, visszautasította, hogy reagáljon a lapnak erre az állítására: “Andyt és engem már kihallgatott a rendőrség, de nem szeretnék semmit mondani anélkül, hogy először ő jóvá ne hagyná”. Mint mondta, nem akarja súlyosbítani Cowles gyászát azzal, hogy kiteregeti az énekes halálát megelőző utolsó órák történéseit. “Ez nem az a téma, amit meg szeretnék vitatni. Egy biztos: rengeteg hazugságot írtak róla”.

A rendőrségi jegyzőkönyv szerint egyébként Gately pizsamában kuporgott a kanapé előtt, arcát egy párnára fektetve, “szinte mintha imádkozott volna”. Cowles ezután megpróbálta újraéleszteni, majd hívták a mentőket, akik már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Az – egyelőre nem hivatalos – szakvélemények szerint a közel 8 órás piálós bulizás után Gately részegen a saját hányásába fulladt bele.

A rendőrség egyelőre a nyomozásra való hivatkozással nem ad ki információkat, de annyit megerősítettek: sem idegenkezűség, sem erőszak, sem drogok nyomát nem találták a helyszínen, ahogy öngyilkossági szándékra utaló jeleket sem. A Gately-családot képviselő dublini ügyvéd, Gerald Kean úgy fogalmazott: “tragikus baleset” történt.

A Boyzone többi tagja – Ronan Keating, Keith Duffy, Shane Lynch és Mikey Graham – még vasárnap este azonnal Mallorcára repültek, hogy ott várják meg a boncolás eredményét. Keating úgy fogalmazott: “Egy testvérünket vesztettük el benne”. Gately testét ezután hazaszállítják Dublinba, itt fogják eltemetni. Cowles és Gately 2006-ban, Las Vegasban házasodtak össze.