Lisa Niemi kedden a Kaliforniai Kormányzó Konferenciája Nőknek nevű rendezvénynek a gyászról szóló előadásán beszélt először nyilvánosan arról, hogyan próbálja feldolgozni férje halálát. Mint mondja: bár lett volna ideje megbarátkozni a szörnyű gondolattal, de felkészülni mégsem lehet rá. Most már próbálja túltenni magát a történteken, csak azt sajnálja, hogy nem mondta férjének többször, mennyire szereti. A Jett nevű fiukat januárban elveszítő Travolta-házaspár viszont, bár korábban szó volt róla, mégsem jött el.

A szeptember 14-én elhunyt Patrick Swayze felesége, Lisa Niemi kedden a Kaliforniai Kormányzó Konferenciája Nőknek nevű rendezvényen beszélt először nyilvánosan arról, hogyan próbálja feldolgozni férje elvesztését - írja az E! Online. A konferencián összesen 14 ezer ember vett részt, a gyászról és annak feldolgozásáról szóló beszélgetést Maria Shriver, Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó felesége vezette.

Lisa Niemi 34 évig volt a színész felesége, és bár Swayze 22 hónapig tartó betegsége révén volt ideje megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy hamarosan elveszíti a férjét, amikor ez valóban bekövetkezett, nem volt felkészülve rá, mekkora fájdalom is ez. Hasonlata szerint "a gyász egy elszabadult állat", "olyan, mintha valaki más venné át az irányítást bennünk", és "a szomorúság a sejtjeink mélyéig hatol". „Több olyan történetet is hallottam, ami arról szólt, hogy a férj pár hónappal a felesége halála után követte őt a sírba. Most már elhiszem, hogy ez valóban megtörténhet” – mondta Niemi.

Nem mondta elégszer, hogy szereti

Bár Niemi saját bevallása szerint az utolsó pár hónapban naponta többször is elmondta férjének, hogy mennyire szereti, úgy érzi, hogy ezt korábban is meg kellett volna tennie.„Eddigi életem kétharmadát vele töltöttem. Már bánom, hogy az elmúlt 34 év során nem mondtam neki többször, hogy mennyire szeretem. Annyira hálás vagyok az együtt töltött időért, a köztünk kialakult szoros kapocsért, és úgy hiszem, hogy egy nap majd újra találkozunk, és addig a pillanatig valahogy ki kell bírnom” – nyilatkozta Niemi, aki az utolsó hónapokban segített férjének megírni az önéletrajzát, ami a Time of My Life címet viseli. Elmondása szerint férje elvesztése után nem igazán tudta, hogy hogyan is lépjen tovább, mi lenne a helyes út - olvasható az MSNBC beszámolójában. A férje halála utáni első napokban úgy érezte, nem lenne helyes továbblépni és új életet kezdeni, de rájött: "Durva, de így van: akárhogy is fáj, az általad annyira szeretett személy nélkül kell folytatnod. Ilyen az élet".

Ne félj segítséget kérni!

A legrosszabb időszakot a jóbarátok segítségével vészelte át. „Csodálatos barátnőim vannak. Úgy döntöttek, hogy a nap huszonnégy órájában a rendelkezésemre állnak majd, és akár éjjel kettőkor is nyugodtan rájuk telefonálhatok. Az egyik este nagyon komoly pánikroham tört rám. Ekkor felhívtam az egyik barátnőmet, ami igazán nehéz volt számomra, hiszen hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy önellátó vagyok, és magam is meg tudok birkózni a problémákkal. De ezúttal megnyugvással töltött el, hogy felemelhettem a telefonkagylót, hogy segítséget kérjek” - nyilatkozta az özvegy, akivel pénteken Oprah Winfrey beszélget majd a veszteségről. Niemi hozzátette, jelenleg csak sodródik az eseményekkel, és tudja, hogy ezen bizony keresztül kell mennie. Egyúttal azt tanácsolja a hasonló helyzetben lévőknek, hogy nyugodtan kérjenek segítséget az ismerősöktől, hiszen neki is nagyon sokat segítettek a barátai.

Kelly Preston még nem beszél a gyászról

A beszélgetésen elvileg John Travolta neje, Kelly Preston is részt vett volna, aki januárban vesztette el 16 éves fiát, Jettet. A színésznő azonban lemondta a szereplést arra hivatkozva, hogy még nem képes beszélni fia haláláról. „Ha erőt ad egy másik nőnek, aki úgy érzi, egész nap fel sem bír kelni az ágyból valamilyen veszteség miatt, akkor megéri megosztani a történetét. Már gondolkodik egy pár hónapja. Megkértem, hogy beszéljen, ismeri a konferenciát...Azt szeretné, ha többről szólna ez a beszélgetés, mint az ő története" – nyilatkozta korábban a Prestont személyesen meghívó Shriver. Elvileg ez lett volna az első alkalom, hogy a 16 éves korában elhunyt fiú szülei nyíltan beszéljenek volna a történtekről, és még az is felmerült, hogy - a teljes konferenciaprogrammal ellentétben - ezt az egyetlen előadást nem közvetítik az interneten. A házaspár döntésében szerepet játszhat az is, hogy jelenleg is folyik a per az őket megzsaroló bahamai mentősök ellen, ami pszichés teherként is komoly megpróbáltatást jelenthet, és a bírósági munkát is befolyásolhatja, ha a tárgyaláson kívül kerünek nyilvánosságra információk a történtekről.

Remény a többieknek

Lisa Niemi mellett további olyan előadó vett részt a beszélgetésen, akik közeli hozzátartozójukat vesztették el. Elizabeth Edwards és Susan St. James balesetben veszítették el gyermekeiket, Maria Shriver, az esemény háziasszonya pedig a nyáron két közeli hozzátartozóját is eltemette, ugyanis édesanyja, Eunice Kennedy Shriver és nagybátyja, Ted Kennedy is pár hónappal ezelőtt hunyt el.

„A gyász apró darabokra töri a szívet, és ez óriási fájdalommal jár. Nehéz odafigyelni, nehéz észrevenni a dolgokat, nehéz érezni és bizony még a levegővétel is nehezére esik az embernek” – mondta Shriver, aki annak ellenére, hogy nagyon összeszedettnek tűnt, belül állítólag nagyon szenved. „A hozzám közelállóknak természetesen azt mondom, hogy nem kell aggódniuk, jól vagyok, de ez valójában nem igaz. Az édesanyám halála óriási veszteség számomra.” Hozzátette, reméli, hogy a beszélgetésnek köszönhetően a hasonló sorsú nőkben és férfiakban tudatosul az, hogy nincsenek egyedül az érzéseikkel: „Reméljük, hogy ez a beszélgetés segíteni fog abban, hogy a gyászolók rájöjjenek, igenis van fény a szinte végtelennek tűnő alagút végén.”

A Kaliforniai Kormányzó Konferenciája Nőknek

A konferenciának az a célja, hogy ráébressze a nőket arra, hogy a változtatás lehetősége az ő kezükben van, akár a saját, akár mások életéről van szó. Az események két házigazdája van a kaliforniai kormányzó, vagyis Arnold Schwarzenegger és felesége, Maria Shriver személyében. Idén 14 ezer nő mellett számos szerző, véleménygazda és más befolyásos személy volt hivatalos, és ezúttal két napig tartott a konferencia, amit az interneten is végig közvetítettek.

Forrás: The Women's Conference