Az 55 éves színész szerdán ül a tanúk padjára a fia halálát követő zsarolási ügy bírósági tárgyalásán. Travoltát a fiához kihívott mentősök egy olyan dokumentum nyilvánosságra hozatalával fenyegették, amiben az állt, hogy a színész lemond fia, Jett Travolta orvosi ellátásáról. Travolta szerint a papírt a rohammentős íratta vele alá, fogalma se volt róla, mihez adja épp a nevét. A színész a bíróság előtt minden részletet igyekezett felidézni fia halálának napjáról, és elismerte azt is, hogy elhunyt fia, Jett valóban autista volt, és szinte hetente voltak súlyos rohamai.

Három városi terepjáróból álló konvojjal érkezett John Travolta a Nassaui Legfelsőbb Bíróságra szerdán, hogy tanúskodjon az őt 18 millió fontra megzsaroló rohammentős, Tarino Lightbourne és a posztjáról önként lemondott képviselőnő, Pleasant Bridgewater ellen. Lightbourne és Bridgewater ellen azért indult eljárás, mert állítólag 18 millió fontot követeltek a színésztől, ha nem akarja, hogy nyilvánosságra hozzanak egy olyan, Travolta által aláírt dokumentumot, melyben a színész visszautasítja fia, Jett Travolta orvosi ellátását.

Már folyt az újraélesztés, mire odaértek

John Travolta tizenhat éves fia, Jett január másodikán halt meg, miután a fiú rohamot kapott, és összeesett a Travolta-család bahamai üdülőhelyének, az Old Bahama Bay Resort Hotelnek a fürdőszobájában. Az 55 éves színész az egy emelettel feljebb található szobában aludt nejével, Kelly Prestonnal, amikor a fiú egyik dadája – a hotelbe négy gyerekvigyázóval érkeztek – dörömbölni kezdett a pár ajtaján, mondván Jett eszméletlenül fekszik.

„Odaszaladtam az ajtóhoz, majd a nejemmel lerohantunk, hogy segítsünk a fiunknak. Mire leértünk, Jett másik ápolója, az ugyancsak szcientológus Jeff Kathrein, és egy másik női alkalmazott elsősegélyt nyújtottak neki. Én átvettem a nő helyét, lélegeztetni kezdtem, Jeff pedig szívmasszázst alkalmazott. Megkérdeztem, kihívta-e már valaki a mentőt, azt mondták, igen” – idézte Travolta szavait a Daily Mail.

Elismerte fia autizmusát

A színészt arról is megkérdezték, volt-e 16 éves fiának bármilyen orvosi problémája, mire a Szcientológiai Egyház híve igennel felelt, majd hozzátette, Jett autista volt, 5-10 naponta törtek rá a rohamok, amik 45 másodperctől egy percig tartottak. A 16 éves kamasz ezután általában 12 órát is aludt. Travolta egy korábbi rendőrségi vallomásban ismerte be először, hogy fia autista volt, bár a fiú életében a család ezt következetesen tagadta.

Korábbi verziók

A színész és neje évekig egy bizonyos Kawasaki-szindrómát hibáztattak fiuk rosszullétéért, de ez már csak azért sem állja meg a helyét, mert a betegség főként öt éven aluli gyerekeknél jelentkezik, és nem kísérik epilepsziás rohamok.

Egy másik – sokkal valószínűbb – ok szerint Travoltáék azért nem ismerték be egészen idáig fiuk betegségét, mert ők maguk sem kezelték azt betegségként. Az 55 éves színész és neje, Kelly Preston régóta a Szcientológiai Egyház elkötelezett hívei, s mint ilyenek, azt vallják, hogy mentális betegségek nem léteznek, csak jellemgyengeségek, amiket a szekta drága kezeléseivel orvosolni lehet. A család korábban említette, hogy fiuk kisgyerekkora óta szedte rohamaira a Depakote nevű gyógyszert, de miután az egy idő múlva már nem hatott, abbahagyták.

Nem engedélyezte, hogy kórházba vigyék

Travolta tanúvallomását egy ízben kellettt megszakítani: a vád egy alkalommal jelezte tiltakozását, így a bíróság rövid szünetet rendelt el. A Daily Mail információi szerint visszatértekor a színész láthatóan megviselt volt: ziláltan, kimelegedve, ingének gallérját meglazítva foglalta el helyét ismét. A szünetet követő vallomásában Travolta elmondta, nagyjából negyven percig próbálták újraéleszteni a fiút Jeff Kathreinnel, akit időközben egy Jared McGrath nevű férfi váltott a szívmasszázsban.

Negyven perccel azután, hogy rátalált ápolója az eszméletlen kamaszra, a mentő is megérkezett - írja a People magazin. A bírósági meghallgatás során az is elhangzott, Travolta egyértelműen ellenezte, hogy fiát a helyi kórházba szállítsák, ehelyett felajánlotta, gyakorlott pilótaként ő maga szívesen elviszi az Egyesült Államokba, hogy kezelést kaphasson. Feltéve, ha valaki kiviszi őket a repülőtérre.

A reptérre akarta vitetni a fiát

A Daily Mail szerint a színész vallomása során elmondta, megkérdezte a mentőautó sofőrjétől, ki tudná-e őt és fiát vinni a repülőtérre. A rendőrség által még be nem azonosított sofőr erre odanyújtott neki aláírásra egy nyilatkozatot, miszerint Travolta lemond arról, hogy fia ellátásban részesüljön, amit a színész alá is írt. Mint vallomásában most k kiemelte: nem tudott róla, mit ír alá, nem volt ideje elolvasni a papírt, helyette a fiára koncentrált.

A tizennégy tanú közül elsőként Andrew Wells rendőrt hallgatták ki, Lightbourn kihallgatási anyagára hivatkozva elmondta, Travolta azt akarta, fiát a reptérre vigyék a helyi kórház helyett, majd aláírt egy nyilatkozatot, miszerint felmenti a mentősöket, hogy a kórházba szállítsák a fiút. Arra a meghallgatások során még nem derült fény, végül miért vitték Jettet mégis Grand Bahama Rand Memorial kórházába, ahol viszont már csak a halál beálltát tudták megállapítani.