Bár egyesek szerint a színész fia halála miatt egyre jobban elveszti a hitét a Szcientológia Egyházban, sajtósa szerint Travolta bizalma töretlen, és esze ágában sincs kiszállni. Egy egyházzal már több évtizede foglalkozó kutató szerint lehet, hogy a színész szívesen hátat fordítana az egyháznak, de fél attól, hogy kiteregetnék a titkait, amit számtalan auditálás során szedtek ki belőle. Egyesek szerint a színészt azzal tartják sakkban, hogy bizonyítani tudják, a pletykák igazak, valóban vonzódik saját neméhez. Úgy tűnik, hogy a színész és a pszichiátriában használatos gyógyszerek ellen oly sokat kampányoló felesége már nem igazán törődik a következményekkel, ugyanis elvállalták, hogy egy októberi konferencián beszélnek majd fiuk, Jett Travolta haláláról, amit az egyház bizonyára nem néz jó szemmel.

A színész sajtósa cáfolta a Daily Mail azon értesüléseit, miszerint a fia halála miatt teljesen összetört John Travolta szeretné otthagyni a Szcientológia Egyházat, de nem meri rászánni magát erre a lépésre. Paul Bloch a People magazinnak elmondta, hogy John Travolta továbbra is elkötelezett tagja az egyháznak, és mindörökké az is marad. A Daily Mailnek nyilatkozó ismerősök szerint a színész még nem bírta feldolgozni, hogy elveszítette fiát, és ehhez talán neki is köze lehet amiatt, hogy Jett Travolta betegségét az egyház előírásai szerint próbálta kezelni.

Otthonában gyászol

A színész napközben állítólag ki sem dugja az orrát floridai házából, éjszaka pedig egy golfautóval köröz a birtokán. Régen állítólag ez volt kedvenc időtöltésük a fiával. Áprilisban pedig Tahitire repült, hogy egyedül gyászolhassa Jett Travoltát, aki akkor ünnepelte volna 17. születésnapját. A közelmúltban készült képek szerint magát elhanyagoló színésznek még a munkához sincsen igazán kedve, például nem vett részt a Taking of Pelham 123 premierjén. A nyilvánosságot továbbra is kerüli, igaz, nemrég sikerült őt lefotózni, amint Miamiba látogatott. Szemtanúk szerint a bajuszt növesztő színész az egyik gyorsétkezde előtt sajtburgerbe és sült krumpliba fojtotta bánatát.

Megingott a hite

Egyesek szerint azonban nem csak fia tragikus halála nyomasztja a színészt, hanem az is, hogy mi lesz a következménye annak, ha esetleg a Szcientológia Egyház egyik legismertebb (reklám)arcaként egyszer csak úgy dönt, hogy kiszáll. Rick Ross, a szektát 30 éve tanulmányozó kutató szerint Travolta hite alaposan megingott, hiszen az egyház, aminek hosszú évtizedeken át volt tagja, nem tudott segíteni a fián, akiről teljesen hivatalosan nem, de egy rendőrségnek tett vallomásában elismerte, hogy valóban autista volt. Travolta és neje korábban szorgalmasan tagadta, hogy Jett Travolta autista lenne, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy az egyház szerint a pszichés problémák pedig nem betegségek, hanem jellemgyengeségek, amiket nem gyógyszerekkel, hanem az ő speciális, jó pénzért árult tanfolyamaikkal lehet kezelni. A fiát gyászoló színésznek természetesen az sem volt ínyére, hogy a gyermeke halála után arra kötelezték őt nejével, hogy vegyenek részt egy ún. auditáláson, hogy fényt derítsenek arra, nem az ő negatív kisugárzásuk okozta-e a Jett haláláért felelős epileptikus rohamot.

Rögzítik a titkokat

A kilépés bizonyára komoly érvágás lenne az egyház számára, hiszen Tom Cruise mellett ő az egyház egyik húzóarca, és ismertsége mellett nagyon sokat tett a szcientológusokért. A színész állítólag saját vagyonából több millió dollárt áldozott arra, hogy a floridai Clearwaterben, a Szcientológia Egyház központjánál felépüljön a ún. SuperPower Building. Egy bennfentes szerint pedig igen magas tisztet tölt be az egyházon belül, pontosabban elérte az operatív thetán szintek közül a hetediket. Egyesek szerint ahhoz, hogy valaki ilyen magas szintre jusson fel, ahhoz arra van szükség, hogy éveken keresztül rendszeresen átessen az auditálásnak nevezett eljáráson. Ez tulajdonképpen négyszemközti beszélgetés az egyház által képzett auditorral, aki feltárja azokat az érzelmi töltéseket, saját erkölcsi vétségeket és a múlt rossz döntéseit, amik az egyént olyan életbe zárják, ami nem teljesen az ő irányítása alatt áll – olvasható a Wikipedia vonatkozó bejegyzésében. Az auditálás során elhangzó mondatokat írásban dokumentálják és megőrzik.

Lehet, hogy saját neméhez is vonzódik

Ross szerint a színész félelmei így nem megalapozatlanok, hiszen az egyháznak külön aktája van minden közismert tagjukról, akiket nyilván kitűnően sakkban lehet tartani, a róluk szóló és belőlük kiszedett bizalmas és kínos személyes információkkal. Természetesen az egész világ kíváncsi arra, hogy az auditálások alatt vajon milyen titkokról vallott a színész. A legtöbben nyílván azt szeretnék megtudni, hogy Travolta valóban vonzódik-e a saját neméhez. A színész gyermekének halála után ugyanis felmerült, hogy az a férfi, akit a színész több évvel ezelőtt megcsókolt, nem más, mint Jeff Kathrein, akihez már évek óta szoros barátság fűzi Travoltát. Bár saját blogja szerint a 29 éves férfi esküvői fotósként keresi a kenyerét, Jett Travolta halála után azt állították, hogy ő volt a fiú ápolója, és ő talált rá azon a végzetes januári napon.

Nem ez volt az első alkalom, hogy felmerült az, hogy a színész esetleg a saját neméhez vonzódik. 2001-ben például egyesek az állították, hogy egy kaliforniai edzőteremben megpróbált felcsípni egy üzletembert. Történt mindez három évvel azután, hogy a Szcientológiai Egyház egykori tagja azt állította, hogy a színész homoszexuális. Egy bírósági per során ugyanis Michael Pattinson kifejtette, Travoltával próbálták bebizonyítani, hogy a hittel igenis meg lehet gyógyítani az azonos neműekhez vonzódó embereket. Mivel neki ez 25 év tagság ellenére nem sikerült, úgy döntött, hogy bepereli a Szcientológia Egyházat. Korábban pedig a Time magazin lebegtette meg, hogy Travolta meleg. Richard Aznaran, az egyház korábbi biztonsági főnöke ugyanis azt állította, hogy David Miscavige, az egyház vezetője többször is viccelődött azon, hogy a saját neméhez vonzódó Travolta nem egy hűséges típus. Egy amerikai bulvárlap még ennél is tovább ment. Ők ugyanis azt állították, hogy Travolta két évig volt együtt egy meleg pornószínésszel, bizonyos Paul Barresivel, aki egyébként szerepelt a színész 1985-ös filmjében, az Ingerlő idomokban.

Hosszú, ám nem problémamentes házasság

Röviddel ezután az akkor 37 éves Travolta bejelentette, hogy eljegyezte Kelly Preston színésznőt, aki akkor már elkötelezett szcientológus volt. A pár két évvel később össze is házasodott. A lap szerint a színésznek korábban csak egy igazán komoly kapcsolata volt, mégpedig a nála 18 évvel idősebb színésznőhöz, Diana Hylandhoz fűzték gyengéd szálak még az 1970-es években. A mellrákban szenvedő asszony Travolta karjaiban halt meg 1977-ben. Bár Travolta nemi identitásával kapcsolatban sokak kételkednek, Kelly Prestonon és John Travoltán kívül kevés hollywoodi pár tartott ki egymás mellett ennyi ideig. Igaz, a színész bevallotta, évekig jártak pártanácsadásra, hogy házasságuk működőképes legyen.

Férjével ellentétben Kelly Preston már visszatért a munkához, és úgy döntött, hogy októberben a Kaliforniai Kormányzó Női Konferenciáján beszélni fog gyermeke haláláról, hogy segítsen azokon a nőkön, akik osztoznak a sorsán. A 46 éves színésznő a Szcientológia Egyház tagjaként egyébként lelkesen kampányol a gyógyszerek alkalmazása ellen. Bár fia egy ideig szedte a Depakote nevű gyógyszert, amikor úgy látták, hogy ez nem javított Jett Travolta állapotán, abbahagyták a gyógyszerezést. A színésznő természetesen az egyház módszereivel is megpróbált segíteni gyermekén. Az ominózus konferenciára Arnold Schwarzenegger neje, Marie Shriver hívta meg a házaspárt, és valószínűleg ez lesz az első alkalom, hogy nyíltan beszélnek fiuk haláláról. Rajtuk kívül felszólal még Susan St. James és Elizabeth Edwards is, akik szintén tragikus körülmények között veszítették el tinédzser korú fiaikat. Az Associated Press szerint a konferenciának ez lesz az egyetlen olyan előadása, amit nem közvetítenek az interneten.

Újabb erőpróbák

A GlossLip egyik szerzője szerint a pár a konferencián való felszólalással még több rossz pontot szerez, ugyanis az egyház a gyász kérdését is sajátos módon közelíti meg. Mivel hisznek abban, hogy a test halála nem egyenlő a lélek halálával, és az rendre új testet ölt magára, így az elmúlással kapcsolatos, egyébként normális érzelmeket nem tartják igazán helyénvalónak. Az egyház alapítója, L. Ron Hubbard által megalkotott érzelmi tónusskálán, ami különböző értékeket rendel a különböző érzelmek mellé negyventől mínusz negyvenig, a gyász értéke csak 0,5, az együttérzés pedig 1,3. A GlossLip szerzője szerint Hubbard úgy vélte, hogy azoknak az embereknek, akik olyan érzéseket mutatnak, amik értéke 2,0 alatt van, károsak a társadalomra nézve, igazi szociopaták. Az ilyen embereket állítólag nem lehet érvekkel meggyőzni, és nem szabad végighallgatni az ő okfejtésüket arrül, hogy mit miért tettek, ellenben a megfelelő módszerekkel magasabb szintre kell őket emelni.

Vagyis az, hogy nem tudja túltenni magát fia halálán, ráadásul ezt fel is vállalja egy eseményen, bizonyára további belső konfliktusokhoz vezet John Travoltánál, akire még egy komoly feladat vár az ősszel. Az októberi konferenciát megelőzően, szeptemberben a párnak állítólag vissza kell menniük a Bahamákra, ugyanis ekkor kerül bíróság elé az a mentős, aki megzsarolta a színész családját. A férfi és társa azzal fenyegette meg Travoltáékat, ha nem kapnak több millió dollárt, akkor igen kínos részleteket árulnak el a fiú halálával kapcsolatban. Bár ez egy nagy erőpróba lesz a színész számára, a DailyMail információi szerint a pár azon gondolkozik, hogy még egy gyermeket vállalnak.