Az énekesnő és Sonny Bono egykori lánya először szólalt meg azóta, hogy márciusban megkezdte a nemváltási eljárást. Azóta nemcsak a hangja mélyült, de láthatóan túlesett az első műtétjén is: eltávolították a melleit. Az eredetileg Chastity Sun Bonóként anyakönyvezett melegjogi aktivista és író az interjúban elárulja: boldog, hogy végre önmaga lehet.

Chastity Sun Bonót június óta Chaz Bonónak kell szólítani – írtuk meg akkor, amikor Cher negyvenéves lánya úgy döntött, férfivá operáltatja magát. Az énekesnő és a néhai Sonny Bono lánya először beszél nemi átalakulásáról az Entertainment Tonight kétrészes – csütörtökön és pénteken vetített – adásában. A húsz éve melegjogi aktivistaként működő Bono nem csak azért vállalta fel nyilvánosan 2009 nyarán nemváltásának hírét , mert - ismert ember gyermekeként - amúgy sem tudta volna titokban tartani, hanem azért is, hogy segítsen a hozzá hasonlóknak, és talán megváltoztassa azok hozzáállását, akik zsigerből ítélik el az ilyesmit.

Túlesett az első műtéten

Bono mindenekelőtt azt tartja fontosnak leszögezni: nagyon boldog, mióta külseje egyre inkább hasonlít az általa elképzelthez. Bár továbbra sem fogyott le, viszont mellkasa láthatóan férfiasabb, már nincsenek mellei. Mint a műsorban el is mondja, valóban átesett első műtétjén, az emlőeltávolításon, de hogy milyen egyéb operációk várnak még rá, arról nem fog beszámolni, mert ez már az ő magánügye: „Kellemetlenül érezném magam, ha a nyilvánosság előtt kellene beszélnem arról, mi történik deréktól lefelé”. Mivel azonban Amerika szinte minden államában elterjedt gyakorlat, hogy a mellek eltávolíttatásakor már engedélyezik a nemváltoztatást a hivatalos iratokban, így Chaz Bono valószínűleg már papírjai szerint is férfinak számít.

„Ez nem egy hirtelen döntés volt. Régóta járok pszichológushoz, úgyhogy egy igen hosszú, nagyjából egy évtizedes folyamat vezetett odáig, míg eljutottam a döntésig. 2004-ben már biztosan tudtam, hogy rossz testbe születtem. Nem sok nőiesség szorult belém. Úgy éreztem, képtelen vagyok tovább úgy élni, mint ahogyan addig” – nyilatkozta Chaz Bono az Entertainment Tonightnak. Bono először leszbikusként coming outolt 1995-ben, majd 2006-ban elmondta, végre sikerült lejönnie a drogról, amivel az elmúlt tíz évben küzdött. A mostani interjúban azt is elmondja, a leszokásban a nemváltási elhatározása is segítette. Mint mondja, jelenleg az a legfontosabb dolog az életében, hogy férfi lelkéhez végre passzoljon külseje.

Mint mondja, valójában gyermekkora óta sejtette, hogy ő férfinak született. „Úgy hiszem, a nemed nem azon múlik, hogy mi van a lábad közt, hanem hogy minek érzed magad. Erre már a 90-es években rájöttem, de eddig tartott, mire megbarátkoztam a gondolattal annyira, hogy tegyek is érte” – mondta el a melegjogi aktivista, aki végül negyvenedik születésnapján döntött úgy, változtatnia kell, mert "ha most nem kezdem el, akkor soha".

Végre úgy érzi, passzol a külseje

Chaz Bono a pszichológiai kivizsgálások után megkezdhette a hormonkezelést, ami azt jelenti, hogy március óta tesztoszteront szed, és ez így is marad élete végéig. Bár a teljes átalakuláshoz további 4-5 évre van szükség, Chaz Bono azt mondja, már most észleli a változásokat.

„A legjobb az egészben, hogy nem hirtelen, hanem fokozatosan történik az egész. Olyan, mintha újra átélném a pubertáskort. Mélyebb lett a hangom, és a testalkatom is megváltozott. Izmosabb lettem, dúsabb a szőrzetem, és duzzadok a szexuális energiától” – részletezte Bono a március óta bekövetkező változásokat, amik között az is szerepel, hogy hetente egyszer már borotválkoznia is kell. Ő viszont ezt - sok született férfitársával ellentétben - egyáltalán nem utálja.

Borotválkozni igenis jó

„Elsőre nagyon furcsa volt, olyannak hatott, mintha pelyheket borotválnék. Mindig is szerettem volna borotválni az arcszőrzetemet, ez természetes. A születésnapomra egy borotválkozókészletet kaptam” - újságolta a műsorvezetőnek Bono, aki tudja, hogy még távol áll a végleges külsejétől, de már így is sokkal jobban érzi magát, mint azelőtt. Mint korábban már elmondta: ismert emberként semmiképp sem tudta volna titokban tartani, min megy keresztül, de bízik benne, hogy nemváltásának felvállalásával „megnyitja az emberek szívét és megváltoztatja hozzáállásukat ehhez a témához.”

Erre első és legfontosabb célpontja az anyja lehetett: Cher ugyanis bevallottan maga is sokkot kapott, amikor 18 éves lánya - akkor még Chastityként - bevallotta, hogy leszbikus. Apja, Sonny Bono sokkal rugalmasabb volt, de az énekesnő - aki mellesleg az egyik legfőbb melegikon - első lendületében felháborodva ki is rúgta lányát otthonról.

Chernek azóta volt ideje feldolgozni az információt, megpróbálni elfogadni gyermekét így is, és azóta már kiáll mellette: „Tisztelem a bátorságot, amely a nyilvánosság fényében ehhez a döntéshez kell, és ha nem is értem – de igyekszem megérteni - ezt a dolgot, minden támogatást megadok neki”.