Soma szerint generációs probléma a szorongás, Dukai Regina szerint a magyar zenészek akár jól is járhatnak, Gianni Annoni gyászolja a Sláger Rádiót, Tóth Vera nem volt elégedett a Danubius zenei kínálatával, míg Hajdú Péter szerint minden marad a régiben, csupán a rádiók neve lesz új. Celebek mondják el véleményüket a Sláger-Danubius balhéról.

Soma Mamagésa szerint az, hogy a Sláger és a Danubis rádió elvesztette a frekvenciáját, valójában nem komoly probléma, csupán azért érezzük ekkora veszteségnek a változást, mert túl korán választották le a generációnkat az anyjáról. A Velvet által megkérdezett többi híresség azért nem megy ilyen messzire, Tóth Verát nem rázta meg a hír, de szerinte talán az új adók jót is hozhatnak, ha más nem, legalább annyit, hogy nappal is játsszák dalait. Gianni Annoni a Bumerángtól válik meg szomorú szívvel, Dukai Regina pedig a magyar zenészek helyzetének javulásában bízik. Hajdú Péter szerint a híres rádiósok nem tehetnek mást, mint átmennek az új helyre, hiszen annak kicsi az esélye, hogy elszegődnek egy regionális adóhoz. És jelen állás szerint igaza is lesz, hiszen az első döbbenet után Jáksó László, és szinte a teljes danubiusos stáb úgy tűnik, a Csiszár Jenő arcával nyomuló Klassz FM-hez tart, míg Bochkor Gáborék a Sláger frekvenciáját megöröklő Neo FM-mel tárgyalnak, bár bekavarhat, hogy szerződése 2010 végéig köti jelenlegi munkahelyéhez.

Soma szerint ez nem valódi probléma

A lelkek felszabadításáért küzdő Soma szerint egyáltalán nem meglepő, hogy az embereket megviseli a Danubius és a Sláger Rádió eltűnésének lehetősége, bár őt egyáltalán nem érintette meg az ORTT határozata. „A részletekről nem tudok, mert éjjel-nappal dolgoztam, de őszintén szólva jelenleg nem is nagyon érdekel. Ezek közül egyiket sem hallgattam, és szerintem nem oszt, nem szoroz, hogy eltűnnek, hiszen rádiók jönnek, mennek. Ezek nem valódi problémák” – mondta a Velvetnek Soma, aki úgy véli, az emberekben azért okozhat szorongást megszokott rádiójuknak elvesztése, mert így is túl sok a bizonytalanság. „Mi egy szorongó generáció vagyunk, ennek megvannak az okai. Kapaszkodunk a megszokottba, és amikor ezt elveszítjük, akkor feltépődik egy csomó más elvesztésének a lehetősége, ami bizonytalanságérzetet kelt a lélekben. A mi generációnkban – többek között - az anyáról való túl gyors leválás miatt alakult ki a bizonytalanságérzet, a neurotikus szorongás. Akkoriban az anyának a gyerek három hónapos korában mennie kellett dolgozni, és akkor még nem volt beszoktatás, rendes leválasztás.”

Tóth Vera dalait csak éjszaka játszották

Somához hasonlóan Tóth Verát sem viselte meg a hír, hogy búcsút inthet a Danubiusnak és a Sláger Rádiónak, és úgy gondolja, hiába lesznek helyettük új adók, mi sem fog változni. „Úgy gondolom, ha meg is szűnnek, hasonló rádiók fogják váltani őket, talán még a műsorvezetők is megmaradnak. Egy ilyen frekvencián szerintem kénytelenek lesznek a közízlést kiszolgálni, ami nekem nem tetszik. Nem igazán hallgattam ezeket a rádiókat, én inkább Petőfi vagy Jazz Rádió-párti vagyok, de a leggyakrabban cédét hallgatok a kocsimban. A Slágert egy kicsit jobban bírtam, de a Danubius zenei felhozatalával nem voltam elégedett” – mondta Tóth Vera a Velvetnek, majd hozzátette, az ő zenéit a Sláger nem játszotta, a Danubius pedig csak éjszaka. „A Sláger rádió csak olyan zenéket játszik, aminek az előadói már legalább tíz éve benne vannak a szakmában, így én ebből kiestem. A Danubiuson játszották a dalaimat, de inkább éjszaka, amikor már mindenki alszik. Mindkét rádió 35%-ban játszhatott magyar zenét, amit éjszakára toltak. Erre nem volt kitétele az ORTT-nek, pedig kellene, hogy legyen” – jegyezte meg Tóth Vera, aki szeretné, ha a dalait jobban nyomnák a rádiók.

Gianni Annoni gyászolja a Slágert

Bár nem öltözik feketébe, a Viasat3 kedvenc celebje gyászolja a rádiót, ami átszőtte hétköznapjait. „Az az igazság, hogy én nagyon sajnálom. Sokat keltem a Slágerrel, részemről ez nagy veszteség. A legjobban azt bánom, hogy nem lesz folytatása. Át kell alakítani az életformánkat, mert egy ilyen műsor az életünk részévé válik. Ez egy megszokott dolog, hiszen azzal kelünk, azzal kezdjük a napunkat. Ez egy nagy veszteség” – mondta a Velvetnek Gianni Anonni, aki nem tudja elképzelni, hogy a régi stábnak a frekvenciát megnyerő rádiók adnának helyet. Bár a műsorvezetővel folytatott beszélgetésünk alatt többször is elhangzott, mennyire sajnálja a rádiókat, annyira azért nem gyászol, hogy hétvégén kimenjen tiltakozni. „Szerintem ezzel nem tudunk semmit sem csinálni. Látszik, hogy hiába írnak erről a lapok, nem tudunk semmit sem tenni, semmi nem fog változni. Ez a rádió harca.” Gianni Anonni a Boros-Bochkor párost emelte ki, amikor kedvenc műsorvezetőiről kérdeztük, de azért megjegyezte, a Danubius Rádió hangját, Rákóczi Ferencet is nagyon sajnálja. „Ne felejtsük el, ebben a munkahelyi láncban nagyon sok ember szenvedni fog. Olyanok is, akik nem a Sláger vagy Danubius Rádió alkalmazottai.

Dukai Regina: a magyar zenészek jól járhatnak

Az énekesnő szerint a legrosszabbul a hallgatók jártak, ugyanakkor szerinte csupán eleinte lesz furcsa a helyzet, vagyis a régi hangokat az új adókon hallgatni. „Azt látom, hogy az emberek fel vannak háborodva, és senki sem érti, miért kell két jól bevált rádiót eltávolítani a helyéről. Szerintem mindennek megvan az oka, valószínű van valami komolyabb dolog a háttérben, amibe mi nem látunk bele. Biztosan szokatlan lesz, hogy a megszokott hangokat nem ugyanott fogok hallani” – nyilatkozta Dukai Regina, aki szerint a két új csatorna, vagyis a Klassz rádió és a Neo FM ígérete, miszerint több magyar zenét játszanak, jót tehet a magyar előadóknak.

„Nagyon sok zenész panaszkodott, hogy nem játszották a dalaikat, és nem feltétlenül azért, mert azok nem jók. Nem tartom túl jó ötletnek, hogy egy pár ember dönti el, mit hallgasson és szeressen az egész ország. Szerintem teret kell adni mindenkinek, és most nem csak magam, hanem zenésztársaim mellett beszélek, akiknek a dalait szintén nem hallom. Sok emberhez csak így lehet eljutni, mivel sok olyan ember van, aki nem néz zenei adókat. Mondjuk ez inkább a Danubius felelőssége volt, hiszen a Sláger rádió régebbi zenéket játszott” – fejtette ki.

Hajdú Péter: minden marad a régiben

A műsorvezető szerint vérlázító az, ahogy a két új társaság frekvenciához jutott, ugyanakkor szerinte hiába lesznek új adók, Tóth Verához hasonlóan az a véleménye, nem sokban különböznek majd a régiektől. „Nagy valószínűséggel arról van szó, hogy a két nagy párt kijátszotta egymásnak a két rádiót, és ezért nem akarják, hogy vizsgálóbizottság alakuljon, és az ORTT elnöke sem véletlenül mondott le. Ugyanakkor szerintem a két cég vezetőinek nem ment el az esze, és biztos, hogy nem politikai műsorokat csinálnak majd. Valószínűleg hasonló rádiókat készítenek, mint most a Danubius és a Sláger, és ugyanúgy megmarad a Bumeráng és a Pirítós is” – mondta Hajdú Péter, aki szerint a több magyar zene sugárzása okos döntés volt, mivel ezzel a két új adó magukhoz édesgeti a hazai zenészeket. Ugyanakkor, ha rétegzenékből lesz több, az nem biztos, hogy bejön a hallgatóknak.

Arra a kérdésünkre, vajon nehéz helyzetbe kerülnek-e azok, akik a politikai botrány után a két új rádiónál vállalnak munkát, Hajdú elmondta, szerinte a rádiósoknak nincs sok választásuk, és amíg nem vállalnak politikai szerepet, nem lesz gond. „Nagyon nehéz azoknak az embereknek, akik itt állást vállalnak. Ezért borzasztó, hogy a két nagy kereskedelmi rádió politikai pártok befolyása alá kerül. De sajnos nincs más, nem hiszem, hogy az ismert rádiósok azért mennének el regionális adókhoz, azért mert az egyik adó a jobb oldalhoz, míg a másik a baloldalhoz köthető. Arra kell figyelniük, hogy ne vállaljanak politikai szereplést, és ne menjenek bele semmilyen politikai követelésbe. Egyetlen pozitív dolgot tudok ezzel az üggyel kapcsolatban elmondani, mégpedig azt, hogy magyar tulajdonba került a két rádió” – összegezte véleményét.