A csúcsra hosszú út vezet, ezt Hollywoodban is tudják: nem egy A-listás sztár kezdte egész hétköznapi vagy kifejezetten ciki munkakörben, mielőtt ismertté vált volna. Danny DeVito jobb híján fodrászkodott, Jennifer Aniston telemarketingesként próbálkozott, Johnny Depp golyóstollakat árult, Nicole Kidman pedig jegyszedőként próbált érvényesülni. És tudják, mi volt John Malkovich? Buszsofőr.

Kevés olyan sztár van, aki beleszületik a jóba, és egy percet sem kell olyan munkával töltenie, amivel az átlagembereknek. A hollywoodi elit többsége a celebstátusz előtt maga is megtapasztalta az élet nem annyira fényes és csillogó oldalát, és nem csak a filmklisékből ismert pincérkedés formájában: van köztük egykori fodrász, telemarketinges és vécépucoló is.

A Grammy gálán egyéni rekordot döntő Beyoncé Knowles például édesanyja fodrászüzletében serénykedett. Danny DeVito, vagy a Szex és New Yorkból ismerős John Corbett pedig fodrászként indult. DeVito persze ebben is megtalálta a kellő motivációt: „A középiskola elvégzése után nem igazán tudtam, hogy mit kezdjek az életemmel. A főiskola nem jöhetett szóba, és nem akartam messzire költözni az otthonomtól. Egy nap a testvérem, Angela megkérdezte, hogy miért nem tanulom ki a fodrászszakmát, hogy nála dolgozhassak. Mivel nem volt más ötletem, és így sok lánnyal találkozhattam, belementem” – idézte fel a múltat a fodrászként még Monsieur Danny művésznéven dolgozó DeVito.

Golyóstollat, villanykörtét tessék....

Bőven akadtak olyan sztárok is, akik különböző dolgokat próbáltak eladni a kedves vásárlóközönségnek. Mielőtt ő lett volna nők ezreinek álma, Johnny Depp például telefonos ügynökként golyóstollakat árult, ami azért nem lehetett mindennapi feladat. Kollégája, Brendan Fraser francia parfümöket adott el egy áruházban, Bill Murray egy élelmiszerüzlet előtt gesztenyével kínálta az embereket, Greg Kinnear pedig villanykörték eladásával foglalkozott. Pamela Anderson egyik exférje, Kid Rock ehhez képest igazán nagyban utazott azzal, hogy autókat próbált rásózni az emberekre, míg George Clooney biztosítási ügynökként próbálta bevetni a sármját. Jennifer Aniston egy pincérnői állást adott fel egy telemarketinges munkáért, amit így utólag már nem tart olyan jó döntésnek, bár filmsztárként visszatekintve már nyilván kevésbé fáj az emlék.

Köszönet a Burger Kingnek

Mielőtt Jennifer Hudson sokra vitte volna az American Idol tehetségkutató műsor harmadik szériájának köszönhetően, tinédzserként egy chicagói Burger Kingben dolgozott. Testvére, aki szintén ennél a gyorsétterem-láncnál robotolt, az állítja, hogy Hudson munka közben is nagyon sokat énekelt. Amikor a híresség 2007-ben átvehette a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a Dreamgirls című filmben nyújtott alakításáért, természetesen nem felejtette el megemlíteni régi munkahelyét. „Ha egy kicsit jobban végeztem volna a munkám a Burger Kingnél, akkor valószínűleg most nem lennék itt. Szóval azt hiszem, hogy nekik is köszönetet kell mondanom”. A cég ezen önironikus szavak hallatán felajánlotta, hogy az énekeső élete végéig ingyen ehet náluk – írja a TMZ. Kolléganője, Gwen Stefani is hasonló módon próbált némi mellékeshez jutni feltörekvő énekesnő korában, ő az egyik Dairy Queenben húzta az igát, majd egy üzletházban árult MAC kozmetikumokat, amiket azóta is szeret.

Csak a kocsi miatt

Amy Adams, a Julie és Julia: Két nő, egy recept című film egyik sztárja ennél merészebb volt, ő a Hooters nevű étteremláncnál szolgált fel, ami nem annyira ételeiről, mint inkább pincérnőiről, meg az ő egészen minimális shortnadrág-trikó munkaruhájukról a legismertebb. Adams esetében az együttműködés csak három hétig tartott, ugyanis ennyi idő kellett ahhoz, hogy összegyűljön a pénz első kocsijára. A színésznő utólag bevallotta, valóban kicsit naiv elképzelés volt tőle ebbe a munkába vágni, mert nagyon hamar rá kellett jönnie, hogy a forrónadrág és a sör egy helyen nem túl jó párosítás.

Ozzy Osbourne egyik régi munkahelye se volt túlságosan lélekemelő, viszont igazán hozzáillő: a Sötétség későbbi Hercege ugyanis egy rövid ideig vágóhídon próbálta megkeresni a kenyérrevalót. Nagyon stílszerű egy olyan előadótól, aki egy koncerten állítólag leharapta egy denevér fejét.

Higiéniai menedzserek

Persze a hírességek közt is vannak, akik köznapi karrierjükben ennyire sem vitték: Chris Tucker, David Boreanaz és Boy George is takarított vécét. A Culture Club egykori frontembere az így megszerzett tudásnak bizonyára nagy hasznát vette, amikor a rá kiszabott közmunka keretében New York utcáit kellett tisztán tartania. Matthew McConaughey sem volt sokkal könnyebb helyzetben náluk, sőt! Amikor ugyanis egy évet Ausztráliában töltött, többek között baromfiürüléket is lapátolt, ami után valóságos felüdülést jelenthetett, mikor végre feketemosogató lehetett egy étteremben. Stanley Tucci színész sem volt szerencsésebb, bár az ő esetében diplomatikusan írják körül az egykori munkakört: Tucci tehát egy westchesteri nyári tábor „melléképületeinek” a takarításáért volt felelős.

Az aerobikoktató, a buszvezető és a vámos

Bár számos híresség már jó pár sikeres film és lemez után ad ki egy-egy fitneszvideót, Harrison Ford kedvese, Calista Flockhart pont fordítva csinálta: korábban ugyanis aerobikoktatóként dolgozott, miközben persze szorgalmasan járt meghallgatásokra. Az pedig már régóta köztudott, hogy Ford asztalosként tevékenykedett, amikor George Lucas úgy döntött, hogy az ügyes kezű mesterember esetleg színészként is beválna.

Nicole Kidman a többiekhez képes szakmaközeliként kezdte: az ausztrál színésznő ugyanis jegyszedőként dolgozott a nagy kiugrás előtt. Ez persze nem annyira küzdelmes, mint mondjuk John Malkovich buszvezetői, vagy Gloria Estefan vámtiszti múltja. Az énekesnő egyik legnagyobb fogása egy szalámicsempész apáca volt.

Jerry, Jerry, Jerry!

Persze se szeri, se száma az egyéb meglepő állásoknak és karriereknek. Angela Bassett a US News & World Reportnál képszerkesztőként kereste a kenyerét, míg Whoopi Goldberg bankpénztárosként is kipróbálta magát, de volt, hogy egy hullaházban volt kénytelen dolgozni. Jerry Springer, a verekedős és vulgáris beszélgetős műsorok atyja egykoron pedig Cincinnati városának polgármestere volt - egy ideig. A jövendőbeli bulvártévés műsorvezetőnek ugyanis azért kellett lemondania, mert kiderült, hogy igénybe vette egy prostituált szolgáltatásait. Az egyébként jogász végzettségű Springer korábban részt vett Robert F. Kennedy választási kampányában is, később pedig Ohio állam kormányzója szeretett volna lenni, de aztán visszalépett: úgy tippelte, ez épp a Jerry Springer Show-val szerzett megítélése miatt nem jönne már össze neki.