A műsorvezetőnőt vőlegénye temetésén barátnője támogatta. A sajtó és a kíváncsiskodók sem az érkezését, sem a távozását nem láthatták, csak pillanatokra tűnt fel. Daróczi Dávid temetésén a többszáz fős tömegben a politikusok mellett Gáspár Győző, a Mága- és Bódi-család, valamint Terry Black és Szollár Domonkos is megjelent, hogy együtt róják le tiszteletüket a volt kormányszóvivő előtt. Egy idős asszony rosszul lett, őt a mentők látták el.

Daróczi Dávid temetésének zártkörű, családi szertartása 13 órakor kezdődött, már ekkor is több százan gyülekeztek a Csepeli Köztemetőben. Egy órával később, a nyilvános szertartásra a gyászoló tömeg úgy ezer főre nőtt, a temető környékén hatalmas dugó alakul ki, és rengeteg rendőr volt. A szertartás zavartalan lebonyolítását a Köztársasági Őrezred biztosította. Daróczi barátnője, Liptai Claudia csak pillanatokra tűnt fel, akit végig barátnője támogatott. A sminkeletlen műsorvezető összetörve, sírva gyászolta jegyesét az elhunyt családja körében, mindenki más számára szinte megközelíthetetlen volt.

Celebek és politikusok a gyászolók közt

A kormányőrök kordonnal választották el a családot és szűk baráti kört a sajtótól, illetve a gyászolóktól. A tömeg számára így a biztonsági intézkedések következtében gyakorlatilag láthatatlanná vált a szertartás. A gyászolók közt megjelent a Bódi-család, Mága Zoltán hegedűművész és családja, Gáspár Győző, Terry Black, valamint az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán is, családjával együtt. A szocialista kormány volt szóvivője előtt egykori kollégái is lerótták tiszteletüket: Bajnai Gordon jelenlegi kormányfő, és elődje, Gyurcsány Ferenc; Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Kóka János, volt gazdasági miniszter, a kormány több tagja, valamint a Miniszterelnöki Hivatal több volt és jelenlegi munkatársa, köztük Szollár Domonkos is. Gyurcsány legnagyobb fiával érkezett, Kókát neje, Kamilla kísérte.

Putriból a Parlamentig

A szertartást görögkeleti pap celebrálta, aki úgy fogalmazott: [Daróczi] "Dávid József testvérünk halálának körülményei  csak tovább növelik szenvedéseinket". (Mint ismeretes, a volt kormányszóvivő saját kezével vetett véget életének - a szerk). A beszéd végén a Miatyánkot magyar és cigány nyelven is elmondták.

Ezt követően Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök búcsúztatta egykori szóvivőjét. A kormányfő megtörten, el-elcsukló hangon beszélt, kiemelve, Daróczi annak idején sokat hezitált rajta, elfogadja-e a kormányszóvivői felkérést. "Végül az volt az érve: 'szeretem a hazámat', és ezért vállalta a megbízást" - mondta el Gyurcsány. Hozzátette: Daróczi hazaszeretete azt is jelentette, hogy azért küzdött, hogy ez az ország jobb hely legyen, ahol mindenki vállalhatja magát, bárhonnan is jött. Az egykori kormányszóvivő "egy csepeli putriból jutott el a magyar parlamentig", "de ennek az iszonyatos útnak a terhét egyszercsak nem bírta". Gyurcsány Ferenc végül úgy búcsúzott elhunyt kollégájától: "El kell, hogy köszönjünk, Joci!".

A beszéd alatt egy idős asszony rosszul lett, őt először a mellette állók próbálták támogatni, később azonban összeesett. Ekkor a mentősök siettek a segítségére, a beszéde után el is szállítottak a helyszínről. A gyászoló tömegből többen a környező sírokra álltak, hogy lássanak valamit, sőt, olyan is akadt, aki megpróbált a sajtó számára fenntartott helyre beszökni, amikor arra lehetősége nyílt rá. A kegyeletsértő magatartásért a biztonsági őrök megrótták a gyászolókat.

Gyurcsány beszéde után cigányzenekar játszotta el a Himnuszt, majd a koporsót elvitték, a sírbatétel ugyanis ismét zártkörű volt, csak a család és a barátok jelenlétében történt. A tömeg lassan oszlott, tudósítónk szerint a legfontosabb téma a résztvevők közt, hogy "ki látta Claudiát, és ki Győzikét". Liptai Claudia valószínűleg nem a főbejáraton távozott, hanem egy, a nyilvánosság elől lezárt kijáraton. A gyászolók csak négy óra körül mehettek a sírhoz, akkor viszont megrohamozták. Egy a közelben levő sír meg is rongálodott, mert rázuhant egy váza.

Idézet Gyurcsány Ferenc beszédéből

„Jó két hete nem értjük, hogy miért kell most tőle elbúcsúznunk… Magad sem hitted, hogy lehetsz valaki, tisztességes és jó; nem álmodozó, nem reménykedő, hanem küzdő. Repülni akartál a szó valóságos értelmében is, honnan ez a vágy? Akik emlékeznek rád, emlékeznek, pilóta szerettél volna lenni, de a szemed nem engedte, és egy váratlan fordulattal másfajta repülést választottál magadnak. Szolgálni a lelket, a hitet, az igaz Istent. Fogni az elesettek kezét, és vinni őket tovább… Bíztál és kételkedtél magadban. Hezitáltál sokat, András és Zoli bátorított, hogy szolgáld a hazádat… Azt szeretném önöknek elmondani, akik eljöttek elköszönni Jocitól – mert magunk közt csak így hívtuk –, hogy ez a fiatalember, aki egy putriból indult, aki cipelte a szegénységnek, a tehetségnek, a cigány kisebbségi életnek, nem egyszer a megvetésnek a mindennapos terhét, ez az ember szerette a hazáját, bízott benne. Azért küzdött, hogy ez egy jobb világ legyen.”

A volt kormányszóvivő édesapja, Choli Daróczi József korábban bejelentette, szigorúan betartják a roma temetkezési hagyományokat. Az egyhetes virrasztás után Daróczit nyitott koporsóban ravatalozták, ami szintén a roma temetkezési tradíciók sajátossága. A szertartáson csak a családtagok és a közeli barátok vehettek részt, ezután következett a Csepeli Köztemetőben 14 órától a nyilvános búcsúztatás.

A 37 éves Daróczi Dávid április 2-án lett öngyilkos, egy nappal később megemlékezést tartottak érte a Parlament előtt. Mint a Velvet helyszíni tudósítása is beszámolt róla, a volt kormányszóvivő barátnőjét, Liptai Claudiát láthatóan rendkívüli megviselte Daróczi öngyilkossága, összetörten, zokogva gyászolta a kommunikációs szakembert. A megemlékezésen mások mellett részt vettek Daróczi Dávid rokonai, unokatestvérének férje és egyben üzlettársa, Batiz András, a jelenlegi kormányszóvivő, Szollár Domokos, valamint Hajós András. A tömeg miatt le kellett zárni a rakpartot is.

Április 13-án, kedden este a Roma Múzeumban már tartottak egy nyilvános búcsúztatót Daróczinak, ahol a családtagok mellett többek közt Bódi Csaba és Gáspár Győző is megjelent.

Liptai Claudia április 6-án a Mokkában jelent meg először, hogy megszólaljon Daróczi haláláról. "Hiába szerették sokan, hiába nem volt soha egyedül. Csak ő valamiért nem szerette önmagát, ahonnan elindult, ahogy megküzdött mindenért, nem volt elég. Halott a lelkem, Joci elvitte magával" – mondta, majd hozzátette, ezen még az sem segít, hogy tisztában van vele, hogy ez Daróczi döntése volt, ő akarta így. Liptai ekkor mutatta meg eljegyzési gyűrűjét is, amiről addig senki sem tudott. A műsorvezető - bár nagyon megviselte szerelmének halála -, lapértesülések szerint jövő héten munkába akar állni.

Mindenki értetlenül áll halála előtt

Az április 2-án elkövetett öngyilkosság oka továbbra is ismeretlen, azonban számos elmélet született. Lapértesülések szerint az öngyilkosság okát firtató kérdésre egyszerű a válasz: a volt kormányszóvivő súlyos depresszióban szenvedett, és a betegség húsvét hetében végzetesen elhatalmasodott rajta. Míg más elméletek szerint Liptai és Daróczi szakított, és ez állhatott Daróczi döntésének hátterében.

Halálának híre mindenkit megdöbbentett, a családtagok, barátok és Liptai által a megemlékezés előtt kiadott nyilatkozatból szintén az derül ki, mindenki értetlenül áll a volt kormányszóvivő halála előtt. “Hiába is próbálnánk, nem tudjuk szavakba önteni azt, amit érzünk. A fájdalmat, amit Daróczi Dávid hiánya már most jelent nekünk: rokonainak, szerelmének, barátainak, szeretteinek, kollegáinak, ismerőseinek. Emlékezünk, érzéseinkkel küzdünk – és hallgatunk, mert a szavakat most nem találjuk” - idézünk a közösen kiadott közleményből.

Daróczi Dávid utolsó napjai

Március 31. Törölte magát a Facebook közösséégi oldalról, majd órákon belül visszatért Ken Pitt álneven, de csak néhány ismerősével vette fel a kapcsolatot.

Április 1. Nem jelent meg Batiz András kislányának születésnapi ünnepségén, csupán egy sms-t küldött, melyben jó tanácsokat ad a gyermeknek.

Április 2. reggel: Nem ment dolgozni, programjait betegségre hivatkozva lemondta. Egyedül ment a Batiz Andrástól bérelt Andrássy úti lakásba.

Április 2. 15 óra: Barátaival a péntek esti bulit, Liptai Claudiával a szombati programot egyeztette.

Április 2. 22 óra: Daróczi Dávid Liptai Claudiával próbált kommunikálni, azt azonban nem tudni, hogy sikerült-e beszélniük. Majd üzenetet küldött barátainak, melyben leírja, mire készül. Egyik barátja az Andrássy úti lakásba sietett, de ekkor Daróczi Dávid életét már nem lehetett megmenteni.

Daróczi Dávid április 2-án vetett véget életének, egyik barátja talált rá Batiz András Andrássy úti lakásának konyhájában. A helyszínre kiérkező mentősök már nem tudták megmenteni életét.  A házban lakók akkor arról számoltak be a Velvet munkatársainak, semmiféle zajt nem hallottak péntek éjjel a lakásból. Az egyik közvetlen szomszéd elmondta, hogy Daróczit még soha nem látta a házban, és ő sem figyelt fel arra, hogy valami rendkívüli, szokatlan zajjal járó esemény történne a lakásban. A rendőrség nem talált bűncselekményre utaló nyomot, a haláleset körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretén belül - szakértők bevonásával – vizsgálja.

Daróczi Dávid (eredeti neve: Daróczi József) 1972. április 29-én született Choli Daróczi József és Daróczi Józsefné (született: Horváth Erzsébet) gyermekeként. A csepeli cigánydombon éltek, szegény körülmények között. (Cigány identitását később a nyilvánosság előtt is felvállalta.) 1990–1995 között a PPKEE Hittudományi karán, majd 2004 óta a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán tanult. Dolgozott a Népszavánál, a Színes Vasárnapnál, és a Világgazdaság újságírója is volt. Később a tőzsderovat vezetője volt. Elnöke volt a Rádió C felügyelő bizottságának, majd a Magyar televíziónál dolgozott két évig, ahol a Híradó szerkesztő-riportere volt, majd az Üzleti Híradó felelős szerkesztője lett. 2004–2005 között a Magyar Hírlap szerkesztője, majd a gazdasági rovat vezetője volt. 2005–2007 között a Miniszterelnöki Hivatalban volt a miniszterelnök szövegírója, majd a Kormányszóvivői Iroda vezetője lett. 2007-ben lett kormányszóvivő, és tagja volt a miniszterelnök tanácsadói körének is. A posztról 2009. április 24-én mondott le, a Gyurcsány-kormány bukása után. Ekkor Batiz Andrással és Tóth Miklóssal közösen alapított W. Wolf and Partners nevű kommunikációs tanácsadó céget, haláláig ott dolgozott.

Cigány fiatalokat támogató alapítvány viseli a nevét

Alapítványt hoztak létre a két hete elhunyt korábbi kormányszóvivő, Daróczi Dávid emlékére egykori barátai, gimnáziumi osztály- és évfolyamtársai. A Daróczi József Közhasznú Alapítvány célja, hogy minden évben a budapesti Szent László Gimnázium tömegkommunikációs osztályába legalább egy tehetséges cigány származású fiatalt bejutasson, majd számára négy éven át biztosítsa a tanulmányokhoz szükséges tárgyi és anyagi feltételeket.

Az alapítvány elnöke Papp László, a gimnázium tömegkommunikációs fakultációjának vezetője, Daróczi Dávid egykori osztályfőnöke. A kuratóriumba egy tagot a volt kormányszóvivő családja, egy másik tagot pedig a gimnáziumi baráti kör delegál. Reményeik szerint ezzel hozzájárulhatnak majd ahhoz, hogy a névadóhoz hasonlóan minél több tehetséges cigány származású fiatalból váljon a jövőben sikeres kommunikációs szakember. A gimnáziumban - ahol Daróczi Dávid is tanult - van felszerelt tévé- és rádióstúdió, fotólabor és számítástechnikai eszközök. Az alapítvány segítségével bejutó fiatalok nem elsősorban ösztöndíjra számíthatnak, hanem kiegészítő oktatásra, szakmai gyakorlati lehetőségre.

A Daróczi József Alapítvány nyílt formában működik, azaz bárki csatlakozhat hozzá vagyoni hozzájárulással vagy személyes szolgáltatás nyújtásával. Anyagi segítséget az OTP Bank Nyrt-nél vezetett 11742001-20063786 letéti számlára lehet nyújtani.

Független Hírügynökség