Nógrádgárdony életének második legnagyobb eseményén vettünk részt (az első az volt, amikor Liz Taylor majdnem ide jött szanatóriumi kezelésre): ellátogattunk a Királynő című szépségverseny felkészítő táborába. Idén csak 23 lányból áll a mezőny, és közülük ketten kiestek szerdán: a döntőn közülük kerül ki Magyarország szépe. A felkészítés eredményei már most szembetűnők: semmilyen kérdéssel nem lehet a reménybeli királynőket zavarba hozni, és szépen ki tudják sminkelni magukat. A sajtótájékoztató kedvéért még a jacuzziba is kifestve ültek be.

A kéthetes felkészítő tábor fontos napja volt a szerdai: a mezőnyt lefaragták és kihirdették a háziversenyek győzteseit. A táborlakók egyszerre három szépségversenyen vesznek részt: közülük kerül majd ki Miss World Hungary, Miss Universe Hungary és Miss Earth Hungary győztese. Nem csak a verseny mibenlétéről, a helyszínről is pontos tájékoztatást kaptunk: állítólag ez az egyetlen kastélyszanatórium az országban. A szálló profiljához hűen a lányokat terheléses EKG-vizsgálatnak is alávetették, és ők „nagyon hálásak, hogy vigyázunk rájuk” – mondta el az egészséghotel vezérigazgatója.

Belenéz a zsűri szemébe, határozottan

A lányok egész nap tornáznak, táncolnak és tanulnak járni, de elméleti oktatást is kapnak, például pénzügyekről és kommunikációról. Nem mondták, de tapasztaltuk, hogy a szúnyogcsapkodás is jelentős napirendi pont: folyamatosan csípnek a vírszívók, abban meg csak reménykedni lehet, hogy a vörös foltok elmúlnak a döntőre.

A felkészítő táborban rendezett háziversenyek abszolút külföldi ihletésű próbák. Az egyik kategória a Miss Talent, melyben a versenyzőknek saját produkcióval kell bemutatkozniuk: ennek győztese a stand-up comedy-s előadást prezentáló Dobó Ági lett, aki így értékelte saját teljesítményét: „10 vers és 10 tánc után kiállni huszonegyedikként valami egészen mással – ezért nyerhettem szerintem.”

Választottak Miss Charity-t is: a világbéke már lejárt lemez, most a környezetvédelmi tippekkel lehet az élre kerülni. Vígh Diának a geotermikus energia hozta meg a sikert. „Figyeljünk arra, hogy kapcsoljuk le a lámpát, és amikor fogat mosunk, zárjuk el a vizet” – javasolta, majd nem habozott emlékeztetni arra, hogy mennyire „fontos, hogy észhez térjünk és elkezdjük kiaknázni a lehetőségeket, amiket a megújuló energia ad.” A Miss Sport cím Babinyecz Tímeáé lett, ami aligha meglepő, hiszen hároméves kora óta sportol versenyszerűen. Szerinte „nagyon fontos a kitartás, soha nem szabad feladni.”.

A Miss Bikini címet Kaló Jennifer vitte el, bár a Miss Sportért küzdött nagyon. „A Miss Bikininek is örültem – mondta –, mert most tudtam meg, hogy a tavalyi Miss Bikinit Serdült Orsi nyerte meg, és ez, remélem, jelent valamit.” A kedvező előjel mellett belső tulajdonságai is bizakodással töltik el. „A mosoly, a szemkontaktus is megvan. Bele tudok nézni a zsűri szemébe, határozottan” – mondta Kaló.

Az általunk megkérdezett versenyzők többsége szerint 6-8 olyan lány van, aki első helyezett lehet. Zeller Zita arról számolt be, hogy előző este név nélkül írásban szavaztak az esélyesekről, és végül holtversenyben mindegyik lány neve felbukkant győztesként. Dobó Ágnes, aki már olyan magabiztosan nyilatkozik, mintha megnyerte volna a Királynőt, viszont úgy emlékezett, hogy a Zeller által említett házi szavazásukon ő volt a befutó.

Szerdán csodanokedlit ebédeltek

Katus Attila, aki idén is a Királynő-jelöltek trénere, elmondta: "Ezek a lányok azok, akik mindamellett, hogy szépek, nem dőlnek hátra, és az élettől mégiscsak akarnak valamit, nem a szépségükkel akarják megoldani a sikerességüket, hanem a szorgalmukkal.”.Felmerült bennünk a kérdés, hogy akkor mit keresnek szépségversenyen, de nem akartuk a trénerbe fojtani a szót, igaz, nem is lehetett volna. Katus jelmondata idén így szól: én a szorgalomban hiszek. A szépségversenyzők azt pletykálták el ebéd közben, hogy Katus-féle csodaliszttel főznek a konyhán, így készül például az a diétás nokedli, amit szerdán ebédeltek. Nem kizárt, csodasütije is van, és csodasomlóival is kényezteti a lányokat.

Nem Katus szénhidrátcsökkentett lisztje az egyetlen varázslatos segédeszköz a táborban: leragasztott címkés, pink színű „szépségital”-t isznak a csodakajákra. Mi is kaptunk a Be Beautiful névre hallgató cuccból, megittuk, még nem érezzük a hatását, de nagyon várjuk. Míg a szépülésre vártunk, a lányok bemutatták, mivel telnek napjaik: volt járáspróba, edzés, és jacuzzis lazulás, bár némileg feszélyezően hathatott, hogy kisminkelve bújtak a pezsgőfürdőbe. Minisortjaikat még kisebb textilre cserélték és profin pózoltak minden helyzetben. Legtöbbjüknek van már benne gyakorlata, hiszen modellként vagy hostessként is dolgoznak amellett, hogy készülnek megváltani a világot. Vizinger Dia pedig onnan lehet ismerős, hogy az egyik esti műsorban őt próbálta Kozsó elcsábítani.

Meiczinger Barbara történelemből érettségizett, ezért csak a bemutató végére érkezett meg. A Balatonalmádin élő versenyző korábban azzal vétette észre magát, hogy bűnügyi nyomozó, vagyis rendőr szeretne lenni. „Nem tudom, miért; nagyon érdekel ez a világ. Nincs összefüggés benne, én rengeteg Helyszínelők-et nézek, és nagyon tetszenek, és így ezért érdekel” – foglalta össze karrierépítő törekvéseinek hátterét Meiczinger.

A királynőjelöltek még hétfőig maradnak, addig kell begyakorolniuk a döntő koreográfiáját, és a csodás étkeknek és italoknak is már csak pár napjuk maradt, hogy kifejtsék hatásukat.