A FEM3 műsorvezetője teszteli az új fogyókúrás módszert, ami a hízásra hajlamos gének blokkolásával igyekszik az embert megszabadítani a feleslegtől. Gombos Edinának azt ígérték, novemberre tíz kilóval lehet kevesebb, ha nem eszik meg naponta egy fél disznót. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakértője szerint mindenkire máshogy hatnak a gyógynövények és azoknak a kivonatai is, ezért előfordulhat, hogy valakire ártalmas lesz a szedése, a forradalmi Glabridin ráadásul bizonyos esetekben akár rákot is okozhat. Schobert Norbert pedig elképzelhetetlennek tartja, hogy bárki életmódváltás és sport nélkül megszabaduljon a belső zsírjától.

Gombos Edina, a FEM3 Boszorkánykonyhájának műsorvezetője a hízásra hajlamosító gének blokkolásával karcsúsodik. A műsorvezető a Velvetnek elmondta, hogy azért választotta a legújabb fogyókúrás módszert, mert az életébe nem fér bele egy drasztikus diéta és a megerőltető mozgás. „A családomnak szinte minden nap főzök és az anyukám is gyakran vár bennünket terülj-terülj asztalkámmal, és az ilyen finom, kiadós ételekről a kúra alatt sem kell lemondanom. Azzal győztek meg magyar kutatók, hogy egy, a népgyógyászatban bevált növény, az édesgyökér kivonata oldja a belső, szervekre rakódott zsigeri zsírokat. 100 százalékban természetes alapanyagról van szó, amit több, mint egy évtizedig vizsgáltak. Mellékhatása nincs, és normális ütemben karcsúsít, életmódváltás nélkül havonta legfeljebb 1-3 kilótól segít megszabadulni. Mivel még csak egy hete próbálkozom vele, nagy eredményeket nem tudok felmutatni, de a kollégáim, barátaim már látják a változást.”

Gombos Edina nem a cég reklámarca

A műsorvezető-szerkesztőnek az egri kutatók azt ígérték, hogy novemberig garantáltan megszabadul tíz kilótól, ha nem kezd el többet enni, mint korábban. „Ennél is hatékonyabb lehet a fogyás, ha némi mozgást is beiktat az életébe.” Azt is hozzátették, hogy miután abbahagyja a kapszula szedését, csak két-három kiló jön majd vissza, vagyis a jojóeffektus elmarad. Gombos azért is örül a lehetőségnek, mert közeleg a bikiniszezon, ráadásul a televízió kövérít, és ő szeretne a képernyőn is karcsúbbnak látszani. Azzal pedig nem törődik, hogy az ország legismertebb fittneszguruja, nyilván a saját üzletét féltve, azonnal támadni kezdte a gyógynövényes kúrát. A műsorvezető úgy gondolja, mindenki azt a módszert válassza, amely a legközelebb áll hozzá, és amelynek a hatásában hisz.

A más iskolát valló Schobert Norbertet is megkérdeztük, mit szól az új fogyókúrás módszerhez, aki nem tagadta, hogy mélyen megdöbbentette a hír. „Olyan jellegű fogyási módszert reklámozni, ami alatt nem kell mozogni, és táplálkozásban is életmódot váltani, a belső zsírok mégis onnan tűnnek el, ahonnan kell, átverés gyanús. Aki felismeri, hogy a veszélyeztetett célcsoportba tartozik, annak életmódváltásra van szüksége és kalória-, illetve szénhidrátszegényebb étrendre. Nem szabad elhitetni senkivel, hogy úgy is fogyhat önmagában, ha bevesz valami kapszulát. Nekem évekbe, meghurcoltatásokba és iszonyú munkába telt, hogy először és egyedül érjek el Európában a termékeimre klinikai bizonyítottságot és végre a szakma élenjáróinak elismerését. Hazudni a túlsúly veszélyében élőknek súlyos csalás és szándékos emberölés. A még megfordítható folyamatokra szánható időt, hitet és lehetőséget veszik el az elhízástól félő betegektől. Aki időben mozogni kezd, és kímélőbb ételeket eszik, 10 kiló fogyással már megelőzhet egy infarktust, agyvérzést vagy daganatos betegséget. Az ilyenek a pénzért ettől fosztják meg a rászorulót. A szakma ott kezdődik, hogyan tudjuk az embereket mozgással, koplalás nélkül, helyes táplálkozással elért étvágyszabályozással az egészséges és hosszabb élet útjára terelni. Szerintem.”

A Glabridin hormonális hatást válthat ki

Ön kipróbálja?

Schobert Norberten kívül a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét is megkerestük, hogy fejtsék ki álláspontjukat az új módszerről. Tihanyi András, a MDOSZ szakértője igazolta, hogy a génekre hatással lehet sok minden, amit a szervezetünkbe beviszünk (és fordítva is igaz, a különböző anyagok lebontása a génekben kódolt információtól is függ), de mint mondta, a kutatások során még nem sikerült minden esetben rájönni arra, hogy egy adott hatóanyag milyen genetikai hátterű emberre hat jótékonyan. Az emberek egy részénél ártalmas vagy hatástalan lehet egy-egy növényi hatóanyag, illetve gyógyszer szokásosan alkalmazott mennyisége, így az édesgyökérből nyert kivonatra, azaz a Glabridinre is ez kell, hogy érvényes legyen.

Ez alapján, ha igazoltan hatásos volna, akkor sem segítene az összes elhízottnak. A nemzetközi szaklapok publikációi szerint a Glabridin hormonális hatást válthat ki, illetve kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, sőt, az sem kizárt, hogy esetenként gátló, máskor serkentő módon hathat a különböző rákos sejtekre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkire nézve veszélyes lenne ez a hatóanyag, de egy biztos, a szedése bizonyos mértékű kockázattal jár, ahogy minden más gyógynövényé vagy gyógynövény-kivonaté is. Az Glabridin eddigi ismereteink szerint emberben nem használható elhízás vagy más megbetegedések kezelésére, ezt a kutatások a mai napig meggyőzően még nem támasztották alá.

Tihanyi András - teljes - szakmai véleménye a Glabridin-ről

Mai tudásunk szerint a génekre, azok aktivitására, illetve transzkripciójára majdnem minden tápanyag és bioaktív élelmiszer összetevő (például flavonoidok) vagy gyógyszer, kábítószer stb. hathat, akár több nemzedék életét megváltoztatva. Ezt vizsgálja többek között az epigenomika és nutrigenomika tudománya. Hat erre a halolaj omega-3 zsírsav tartalma, a szezámmag-olaj hatóanyagai vagy a húsban található kreatin is. Ez csak a laikusok számára újdonság, hazánkban a Semmelweis Egyetemen és sok más felsőoktatási intézményben is oktatott tudományágakról van szó. Az "omika"-tudományágak viszont annyira fiatalok, hogy a lakosság erről még az egész világon keveset tud. A jelenségeket, adott anyag által kiváltott hatásokat például az omega-3 zsírsavaknál vagy a flavonoid vegyületeknél azonban idáig is sok esetben ismerte a tudomány, most csak annyi történik, hogy mélyül a már meglévő tudásunk ennek pontos mechanizmusáról és arról, hogy milyen genetikai háttérrel rendelkező embernél hat az adott hatóanyag kedvezően.

Ma már általánosságban nem jelenthető ki még az sem, hogy egy-egy növényi hatóanyag vagy gyógyszer mindenkire kedvezően hatna! Ezt a témát vizsgálja a farmakogenomika tudománya. Sok embernél hatástalannak vagy ártalmasnak KELL lennie egy-egy hatóanyag szokásosan alkalmazott dózisának, tehát ez ebben az esetben a Glabridinnél is így kell legyen (konkrét véleményem kizárólag erre vonatkozik). Minden más tájékoztatás félrevezetés. Még inkább így van ez, ha döntően állatkísérletek adatait ültetik át emberekre, ami ismereteim szerint ebben az esetben is történt. Emberekre gyakorolt hatásról állatkísérletek adatai csak korlátozottan tájékoztatnak, így a kérdéses vegyületről még korai beszélni, pláne hiba nagy ígéretekkel forgalmazni. Ráadásul az édesgyökér ezen hatóanyaga bizonyos nemzetközi szaklapokban publikált vizsgálatok szerint hormonális hatásokat válthat ki, gyógyszerekkel léphet kölcsönhatásba, sőt ezek alapján és ezen hatásoktól függetlenül nem kizárt a rákos megbetegedésekkel való kölcsönhatása sem. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenki számára veszélyes a fogyasztása. Inkább úgy mondhatjuk, hogy semmilyen gyógynövény vagy gyógynövény-kivonat fogyasztása nem mentes a kockázatoktól - beleértve akár a zöld tea vagy a kamilla alkalmazását, fogyasztását is, így ez szakember (és ez nem természetgyógyász vagy bolti eladó, hanem legalább orvos, gyógyszerész, dietetikus) tanácsa nélkül nem javasolt.

Az édesgyökér kivonata mögött felhalmozott ismeretek jelenleg nem támasztják alá egyedülálló tulajdonságait és általános alkalmazhatóságát az elhízás vagy más megbetegedések kezelésére. Ilyen célra tehát alkalmazását én személy szerint szakemberként nem javaslom, ez az ismeretek birtokában mindenkinek az egyéni döntése és felelőssége. A divatos tudományos trendek misztikusnak hangzó kulcsszavainak belehelyezése a reklámanyagba a tényeken semmit nem változtat, csak félrevezeti a potenciális vásárlót a valós, igazolt adatok nem megfelelően részletes, körültekintő tálalásával. Gyógyszerekkel egyébként részben már megoldott a gének fogyást elősegítő befolyásolása, sok gyógyszernek pedig évezredek óta és ma is gyógynövények az alapanyagai vagy ötletadói. Amennyiben tehát valóban tökéletes megoldás születik az elhízás problémájára, akkor ezt gyógyszerként fogják forgalomba hozni a biztonságosság és hatásosság megfelelő alátámasztása után. Mint tudjuk, még ebben az esetben is kiderülhetnek nem várt hatások. Étrend-kiegészítők természetesen az elhízás kiegészítő kezelésében támogathatnak minket szakember ellenőrzése mellett, rendszeres orvosi kivizsgálásokkal együtt alkalmazva, orvos és edző vagy gyógytornász által engedélyezett rendszeres mozgás és dietetikus segítségével módosított étrend mellett, ám önmagukban soha nem oldják meg ezt a komplex problémát. A jövő a személyre, genomra szabott étrend, életmód és orvosi kezelés, ez azonban véleményem szerint leghamarabb az elkövetkezendő 5-10 évben válhat valóban gyakorlatiassá, mindennapokban alkalmazhatóvá, széles körű terjedésének pedig anyagi korlátai lehetnek.