Az árvíz miatt közel négyezer embert telepítettek ki otthonából Magyarországon. A hazai celebvilág vegyesen reagált a katasztrófára, Schobert Norbert három emberével védi szentendrei kávézója pincéjét, míg Debreczeni Zita egy tucat barátját vette rá a jótékonykodásra. Mága Zoltán koncertsorozatot szervez az árvízkárosultak megsegítésére, de teherautónyi adományt is küld a rászorulóknak. Gáspár Győző egyelőre betegeskedik, de már van egy koncertfelkérése, Brasch Bence viszont még az adományvonal telefonszámát sem tudta kideríteni. Celebek a gáton.

Labancz Lilla edelényi gyerekekkel ebédelt

A színésznő még az első áradások alkalmával, gyereknapon járt Edelényben, nem véletlenül. „Felhoztam Budapestre 11 edelényi kisgyereket, elvittem őket várost nézni, megebédeltünk, és elmentünk a Fővárosi Nagycirkuszba” – nyilatkozta a Velvetnek az Álom.net című tinifilm főszereplője. Miután Labancz Lilla a Fókusz stábjának kíséretében kirándultatta meg az edelényi gyerekeket, feltételeztük, nem kizárólag a segíteni akarás vezérelte, ám, mint mondta, a gyereknapi meglepetés önálló ötlet volt, és egyébként is minden fórumot megragad, hogy felhívja az emberek figyelmét a bajra.

„Úgy gondoltam, jó lenne, ha ezek a gyerekek nemcsak ezekre a rossz dolgokra emlékeznének, hanem lenne egy szép napjuk.” A tizenegy edelényi gyereket egyébként nem Labancz Lilla választotta ki, ugyanis úgy érzi, ehhez nem lett volna szíve. A gyereknapos akció mellett a segélyvonalat is rendszeresen hívja, és Facebook-oldalán, valamint rajongói oldalán is adakozásra buzdítja az embereket. „Persze, ha férfi lennék, ott lennék homokzsákot pakolni, de nem hinném, hogy most az én segítségemre számítanak. Úgyhogy inkább abban segítek, hogy ennek fóruma legyen” – magyarázta Labancz Lilla, aki példaértékűnek nevezte az árvízkárosultak érdekében történő társadalmi összefogást.

Debreczeni Zita barátait is rávette a jótékonykodásra

A hírek és Sebestyén Balázsék rádióműsora késztette adakozásra a modellből fotóssá lett Debreczeni Zitát, aki hétfőn egy kisebb társasággal összefogva 24 tonna ásványvizet és 300 kiló kenyeret visz Edelénybe. „Szolnoki vagyok, úgyhogy az volt az első, hogy megkérdeztem a városomat, kinek mire van szüksége. Azt az értesítést kaptam, hogy szerencsére ott nincs olyan nagy veszély, mint néhány éve. Sajnos, most leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vannak a legnagyobb áradások, lassan már négyezer ember nem tud hol lakni” – mesélt az árvíz okozta állapotokról Debreczeni Zita. Hozzátette, nem kellett kulcsolnia a támogatókért, csak néhány telefonjába került a teherautónyi adomány. A fotós-műsorvezető már most elkezdte szervezni a következő jótékonysági fuvart, ám Felsőzsolcára nem élelmiszert, hanem bútorokat és száraz ruhákat vinne, mert ott arra van szükség.

„Ott lesz Kefír, ő miskolci, a 4ForDance, aminek tagjai nyíregyháziak és eljön Horváth Tamás is. A polgármesteri hivatallal már egyeztettünk, nagyon örülnek a segítségnek. A fiúkra főként a rakodásnál lesz szükség, de ha megkérnék őket, valószínűleg homokzsákot is pakolnának. Ha szólnának, hogy segítsek kitakarítani az egyik, időközben lakhatóvá vált házat, megtenném, egyikünknek sem büdös a munka” – mondta, majd megjegyezte, bár szülei nyugdíjasok, ők is hívták már a segélyvonalat, hogy segítsék az árvízkárosultakat, hiszen „mindenki úgy segít, ahogy tud” – fűzte hozzá.

Gáspár Győző még beteg, de vállal segélykoncertet

A koporsóárussá lett roma showman egyelőre csak a segélyvonal hívogatásával adakozott, de mint mondta, hamarosan fellép egy jótékonysági rendezvényen. „Természetesen részt vennék segélykoncerten, már érkezett is ilyen felkérés, épp most szervezik az eseményt” – mondta Gáspár Győző, aki természetével ellentétben ezúttal igen szűkszavú volt. Szófukarságát betegséggel magyarázta, majd hozzátette, így, rossz közérzettel is nagyon szívesen pakolna homokzsákokat. Persze, nem teszi.

Zimány Linda felhajtás nélkül adományoz

A glammodell nem megy terepre, mert a héten három vizsgája is van, de segít, ahogy tud: „Naponta ötször-hatszor hívom a segélyvonalat, illetve most küldünk a párommal ásványvizet, gumicsizmát, ilyesmit.” Erről azért nem hallottunk eddig, mert Zimány Linda nem szeretné a jótékonykodást reklámként használni. Sikerült kihúznunk belőle, hogy máskor is segített már, és bár az önreklámot kerüli, azért a maga módján igyekszik felhívni mások figyelmét az ügy fontosságára. Saját bevallása szerint például Twitteren és Facebookon. Megnéztük, az utolsó árvizes bejegyzés múlt hét csütörtökön került fel. Zimány és kedvese, Kaló Dénes adományait vagy Debreczeni Zita fuvarozza le a bajba jutott településekre a héten, vagy furgont bérelnek.

Mága Zoltán segélykoncert-sorozatot szervez

Mága Zoltánt már pár hete is megkérdeztük, hogyan segít az árvízkárosultakon: egy egész sor segélykoncertet szervezett a bajba jutott települések javára, de nem elégszik meg ennyivel. Most az tűnt fel neki a híradót nézve, hogy Felsőzsolcán nem kapnak elég segítséget: holnap egy kamionnyi adományt küld le, közel 10 tonna ruhát, és 20-25 raklapnyi vizet. Természetesen lesznek újabb templomi koncertek, hegedű-árverés, és közös fellépés 10 tehetséges zenésszel, az összefogás jegyében.

Schobert Norbert saját kávézóját menti

A fitneszgurut is megkérdeztük, hogyan segít az árvízkárosultaknak, mivel honlapja alapján úgy tűnik, nagyon is foglalkoztatja az árvíz: a szentendrei kávézója teltházzal üzemel a katasztrófaturisták miatt, ő pedig boldogan ünnepli névnapját a vendéglátó-ipari egységben. „Mi is árvízkárosultnak számítunk, mert minket is érint: a Duna vízszintje a vendégszint felett van 180 centivel.” – mondta el Schobert. „Nemrég megcsináltattam a pincét, de szivárog, sőt folyik be a víz, 3 emberem felváltva gondoskodik a szivattyúzásról éjjel is.”. Mivel ő is nehéz helyzetben van, nem tud segíteni máshol. Attól fél, bármikor átszakadhat a gát, és akkor azonnal pakolni kell.

Brasch Bence telefonál, amint megtudja a telefonszámot

A smárolós szívtipróvá lett Brasch Bence, akárcsak Gáspár Győző, eddig nem tett túl sokat az árvízkárosultakért. Egyszer ugyan megpróbálta felhívni a segélyvonalat, de nem járt sikerrel. „Egyszer láttam kiírva a számot, de biztosan félrenéztem, mert azon a számon nem volt előfizető. Persze, ha megtudom a jó számot, biztosan fogom hívni jó párszor” – mondta a Csillag születik versenyzője, akivel a félretárcsázás mellett az is előfordulhatott, hogy nem a megfelelő hálózatról hívta az adományvonalat. Brasch leszögezte, megvan benne a segítő szándék, de egyelőre nem vonták be semmilyen jótékonysági rendezvénybe.

SP a példamutatást tartja fontosnak

Éder Krisztián, SP úgy véli, amellett, hogy adományokat gyűjtenek, a magyar hírességeknek példát is kell mutatniuk, hiszen így megvan az esély arra, hogy jótékonykodásra buzdítsák a fiatalokat. „Én is és a szüleim is hívtuk a segélyszámot, és nemrég egy miskolci jótékonysági koncerten léptem fel több előadóval együtt. A jegyek árából összegyűlt összeget az árvízkárosultaknak ajánlottuk fel, ez nagyjából 2-3 millió forintra tehető.” A tinilányok kedvence idő hiányában nem vette ki a részét a homokzsák-pakolásból, viszont kiállt a Vörösmarty térre Király Viktorral, LL Juniorral, Kovács Ákossal és Fekete Dáviddal, ahol közös zenéléssel igyekeztek pénzt és segélyhívásokat kicsikarni a járókelőkből.

Adományvonal

A 1752-es Nemzeti Segélyvonalra már több mint napi 100 ezer telefonhívás fut be a károsultak támogatására. A 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadomány jutta.tható el az ár- és belvízkárosultakhoz az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül. A 1752 ugyan csak a T-Mobile hálózatából hívható, a 1749 viszont mindhárom mobilszolgáltatótól elérhető. De gyűjt a Vöröskereszt is, az autozz.blog.hu is, úgyhogy ha adni akar, megtalálja a módját.