Az Anti Fitness Club lebácsizta a negyvenkét éves Ikont, aki ezen nem sértődött meg. Eszenyi Enikő pedig vagy elfelejtett énekelni, vagy sosem tudott. A kollégái nem tudták megmondani, Kovács Ákos dalszövegíró vagy inkább költő. Nem léptünk előre az Ákos-titok megfejtésében, de hallottunk jó feldolgozásokat.

Idén elsőként Ákost avatta Ikonná az MTV a siófoki a Coke Clubban. A fellépő zenekaroktól azt próbáltam megtudni, ők dalszerzőként vagy inkább költőként definiálnák a mestert. Kérdezni könnyebb volt, mint a végén összegezni az eredményeket.

„Kicsit olyan ez az Ikon, mintha már felravataloznák az embert. Pedig még élek! Igaz, egyes kritikusok folyton temetnének: az elmúlt húsz évben minden lemezem kapcsán leírták, hogy végem van, kifújtam. Aztán elég sok embernek koncertezünk, a lemezt szeretik, meg kapunk pár díjat. Ennél jobb válasz nem is kell” – mondta az ünnepelt, aki elrontotta az antréját: rossz bejáraton, kamerák nélkül vonult be, ezért meg kellett ismételnie. Ákos temérdek lemezének köszönhetően gyakorlatilag hat órán keresztül próbáltak a zenekarok, így, mire megérkezett, már szinte az összes dal benne volt a fülemben. Amikor megláttam, csak annyi jutott eszembe: végre, most hogy végre látlak. De ezzel a betegséggel nem voltam egyedül, volt olyan kolléga, aki este már csak Ákos-dalszövegekben tudott reagálni a feltett kérdésekre. Nem, nem vagyok keménymag, sem feketeöves rajongó, de dallamtapadásom volt, aminek még most sem tudom, mi az ellenszere.

Az indulat dala

„Ha valaki verseket ír, és azt kiadják, akkor akik megvásárolják, nyilván elismerik az ő tehetségét. A dalszövegek alapjában véve versek” – vezette le Lovász László szerkesztő-műsorvezető, aki volt olyan kegyetlen, és elárulta szombat este a közönségnek, mi lett az Uruguay-Németország összecsapás eredménye. Mivel senki nem lőtte főbe, folytatta a műsorvezetést, szerencsére nem viccelt feleslegesen, nem fájt, hogy színpadon volt, bár Kossuth-díja nincsen. „Amit mi feldolgoztunk, annak tetszett a szövege. Vannak benne olyan részek, amik miatt azt mondanám, hogy Ákos költői” - mondta Fekete Balázs, az Anti Fitness Club dobosa. Az AFC-nek nem volt miért szégyenkeznie, színvonalas produkcióval szórakoztatták azokat, akiket sem David Guetta, sem a mérkőzés nem kötött le. Az „Ákos bácsi respekt neked” - az AFC-től ez csak pont annyira volt szemtelen, hogy ne fájjon senkinek.

Bezzeg a Kossuth-díjas Eszenyi Enikő művésznő affektált, nyávogott és túljátszotta magát a színpadon ahelyett, hogy csak annyit mondott volna: gyerekek, rendezni tudok, meg játszani is, de az éneklés, na az, nem megy. A tapsot azért megkapta, mert ő Eszenyi Enikő, aki, ha felkérik, zsűrizik, megmondja, hogy valami átjött-e vagy sem, és dorgál, ha valaki nem tudja a szöveget. Rajta kívül egy énekesnek nem sikerült megtanulnia a dalszöveget, így mondhatjuk, sikerült vele egy csapatba kerülnie. Hogy a végén miként vette ki magát, hogy Ákos mellé ült a pulpituson, minősítse az, aki átérzi, milyen lehet jó ideje elismert művésznek lenni idehaza.

Ideális popsztár

„Egy olyan országban, ahol az alapvető dolgok nem megoldottak, például a vízelvezető árkok nem vezetik el a vizet, ott a rock’n’roll nem luxustermék, hanem a luxuson is túl lévő valami. Miskolcon kétszer kellett módosítani a koncertünk időpontját, mert Diósgyőrnél a kocsik tetejéig ért a víz, a sportcsarnokban árvizes területek kárvallottjai éjszakáztak. Amikor ezt láttam, nagyon szíven ütött. Elhatároztam, hogy egy emblematikus hangszeremet felajánlom jótékony célra az árvízkárosultak javára rendezett árverésen. Szerettem volna valami olyat adni, amitől nekem is nehéz megválnom. A helyi sajtósokat kérdeztem a sajtótájékoztatón: van-e értelme itt most koncertezni, ha ilyen alapvető gondok vannak Miskolcon, emberek hajszárítóval szárítják ki a lakásukat, hogy be tudjanak lépni? Egy tévéműsorban is feltettem ezt a kérdést, a műsorvezető, Ókovács Szilveszter azt felelte, az oroszok még lőtték Budapestet, amikor az Operában már játszottak. Tulajdonképpen emiatt a gondolat miatt nem mondtam le a koncertet, végül iszonyú jó hangulatú, sikeres buli is volt” – válaszolta maga az Ikon arra a kérdésemre, hogy mi is fog szombat este történni a színpadon. A kérdés csak azért merült fel bennem, mert korábban több helyen is azt nyilatkozta, egy nem létező ország nem létező műfaja, amit képvisel.

„Nem ismerem annyira a munkásságát, de inkább költőnek érzem, hiszen hibátlanul lehet alkalmazni a szövegeit, persze, csak az ő rendszerében. Mi nagyon megszenvedtünk vele, amikor át akartuk ültetni egy másik világba” – mondta a Turbo zenekar dobosa, Delov Jávor. Ezzel Bársony Bálint is egyetértett, mert Ákos szerinte is a dallamaira, a harmóniáira írja a szövegeket: „Nem tudom elválasztani a zenétől, számomra művész, előadó. Nem tisztem megítélni őt”. Goya, a Road zenekar gitárosa a többi megszólalóhoz hasonlóan nem foglalt állást, de bevallotta, nagy rajongója Ákosnak. Jamie Winchester azonban egyben biztos volt: Ákos jó dalszövegíró. „Nem tudom meghatározni, nem értek a költészethez, másnak kell megítélni, de biztos van benne ilyen szándék, amikor írja őket. Abban különleges, hogy nem konkrét, nem zárja be a szövegeit, így szabadon lehet értelmezni, hagyja, hogy mindenki magának találja meg benne az értelmet.” Összességében jó élményekkel gazdagodtunk, megtudtuk, hogyan Ferenczi György és a Rackajam, hogyan dolgoz fel, és azt is, hogy Bocskor Bíborka hogyan nyűgöz le.