Megkezdődött január negyedikén a Los Angeles-i bíróságon Michael Jackson orvosának pere, amiben gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. Az előzetes meghallgatáson kiderült, hogy Dr. Conrad Murray bepánikolva kérdezte a biztonsági őröket, nem tudnák-e gyorsan újraéleszteni Jacksont, kiderült, hogyan pityeregett Jackson szobája előtt két idősebb gyereke, és Dr. Murray több különös lépése. A meghallgatáson megjelent Katherine Jackson, az anya, és Michael Jackson testvérei, Jermaine és Latoya Jackson is.

Az ügyész beszél

A Los Angeles megyei ügyész, David Walgren szavaival kezdődött kedden Michael Jackson orvosa, Conrad Murray ügyének előzetes meghallgatása. Walgren azt állította nyitóbeszédében, hogy Michael Jackson halott volt, mielőtt a rohammentők megérkeztek volna házába. "Conrad Murray állításának megfelelően 10:30-kor Propofolt injekciózott lassan Michael Jacksonba. Annyit tudunk, hogy Jackson légzése egyszercsak leállt és meghalt. A bizonyítékok azt fogják mutatni, hogy halott volt, mielőtt az orvosi segítség megérkezett volna" – írja a Sun.

A vallomások következnek, krimi

A This Is It producere és rendezője, Kenny Ortega vallomásában azt állította, hogy Dr. Murray dühös volt, amiért Ortega néhány nappal Jackson halála előtt, június 19-én hazaküldte őt a próbáról. Ortega azt mondta, hogy Murray úgy érezte, csak ő hozhat hasonló döntéseket. A másnapi találkozón, amit Jackson otthonában tartottak, Murray azt állította, hogy a popsztár testileg és lelkileg is remek állapotban volt, annak ellenére, hogy Ortega szerint Jacksont a hideg rázta az előző napi lefújt próbán. Ez a találkozó azért lehet fontos az ügyészeknek, mert megmutathatja, hogy Murray nem törődött Michael Jackson egészségével – írja a TMZ.

Jackson személyi asszisztense, Michael Amir Williams azt vallotta, hogy Murray eszét vesztve hívta a halál napján, mielőtt a mentőket kereste volna. "Volt egy nem fogadott hívásom 12:13-kor, és kaptam egy hangüzenetet is. Dr. Murray hangja volt, őrült üzenet volt. Azt mondta, hívj azonnal, hívj, gyorsan. Én rögtön visszahívtam, ahogy tudtam. Azt hiszem, ez 12:15-kor volt. Azt kérdezte, hol vagyok, mondtam, hogy a városban. Azt mondta, hogy azonnal szüksége van rám, hogy Jackson rosszul reagál, azonnal oda kell mennem" – számolt be Williams.

Az orvosok ki-bejárkáltak a műtőnél, míg végül bejelentették, hogy Michael Jackson meghalt – emlékezett vissza Williams.  "Murray-jel és Frank Dileoval [Jackson menedzsere] sétálgattam, és Prince azt kérte,  győződjünk meg róla, hogy az orvosok tudnak-e arról, hogy az apja allergiás erre meg arra. Ekkor Frank elmondta, hogy szívrohama volt és meghalt" – magyarázta, hogyan közölték a gyerekekkel a hírt. Williams megemlítette még, hogy Murray-nek később volt egy furcsa kérése. "Mindketten sírtunk, szörnyű volt a hangulat. Egyszercsak azt mondta, hogy Jacksonnak van valami krémje a szobájában, amiről szerinte Jackson nem szeretné, ha a világ tudna. Megkérdezte, hogy nem tudnék-e visszamenni a házba, és elhozni" – mondta. Erre azt hazudta Williams, hogy a rendőrök elvették a ház kulcsait.

Faheem Muhammad, Jackson egyik testőre arról számolt be, hogy Jackson szobájában volt azután, amikor Murray észre vette, Jackson nem lélegzik többé. Elmondta az ügyésznek, hogy Murray térdelt és bepánikolva próbálta újraéleszteni Jacksont, majd hátrafordult, és megkérdezte őt és egy másik testőrt, hogy tudnak-e újraéleszteni. Muhammad elmondta, hogy Prince és Paris, Jackson idősebb gyerekei, a szoba közelében volt, és Paris térde borulva sírt. A dada vitte őket el onnan. Aztán hozzátette, hogy amikor Jacksont halottnak nyilvánították a kórházban, akkor Murray azt mondta neki, hogy éhes és szeretne elmenni, mire ő azt javasolta neki, hogy maradjon a kórházban és egyen ott, de az orvos lelépett.

Időpontok, beszélgetések, altatók

A bíróságon elhangzott még, hogy Jackson hajnali egykor ért haza aznap a próbákról. Dr Murray-ra hivatkozva az ügyész azt mondta, hogy akkor kapott is Valiumot, amit egy intravénásan beadott szorongás elleni altató követett, aztán hajnali három és fél nyolc között még több altatót kapott, végül a Propofol nevű altatót, amit általában kórházi körülmények között szoktak alkalmazni. Az ügyész megemlítette, hogy Murray 11:51-kor hívott valakit, aztán 12:02-kor a beszélgetés hirtelen megszakadt. "A bizonyítékok azt mutatják, hogy Murray ekkor szerzett tudomást Michael állapotáról" – említette. Az orvos aztán tagadta a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját, amiért maximum négy éves börtön járna. A védelem nem szólalt fel az előzetes meghallgatáson, amely előreláthatólag még két hétig tart, a bíróság azután dönt arról, hogy tárgyalást tartanak-e az ügyben.

A meghallgatás előtt természetesen találgattak a stratégiákról. Ahogy korábban megírtuk a jogászok úgy vélekedtek, hogy Dr. Conrad Murray ügyvédei azzal fognak védekezni, hogy a néhai popsztár öngyilkos lett. Az eddigi hivatalos verzió szerint Michael Jackson halálát a Propofol nevű altató okozta, amit Murray adott be neki. A keddi meghallgatás tétje az volt, hogy vajon összejött-e elegendő bizonyíték, hogy Murray ellen elindítsák a pert. Az 56 éves orvos egyébként korábban elismerte, hogy tavalyelőtt nyáron ő adott rendkívül erős altatót a sztárnak, akinek ezután leállt a szíve. Murray akkor azt mondta, hogy Jackson könyörgött neki az altatókért, mert a szerek hatástalanok voltak. Legutóbb pedig az váltott ki hatalmas vitát, hogy levetítheti-e a Discovery Channel Jackson boncolásáról szóló orvosi dokumentumfilmet.