A színész nem most szállt el, amióta kirúgták a gimnáziumból, egyfolytában el van szállva. Az viszont igaz, hogy csak most fedezte fel magának igazán a világ, de leginkábbis az internet. A lassan begolyózó Sheen olyan nagy visszatérők mellé érhet oda, ha ügyes, mint Robert Downey Jr. és Mickey Rourke.

A 45 éves Charlie Sheen nem most tette oda magát először kurvás, kokainos balhéjával. Mindig is ott volt, csak szegényt eddig senki sem vette észre. Pedig ott volt, amikor kirúgták a gimiből, mert nem járt be, és akkor is, amikor véletlenül karonlőtte barátnőjét, aki utána John Travolta oldalán kötött ki. Ott volt, amikor Oliver Stone jól megsértette azzal, hogy értesítés nélkül rakta ki egy filmből, és ott volt akkor is, amikor az egyik házasságkötése után kiderült, hogy rendszeresen kurvázik (Ezekről mind olvashat korábbi Charlie Sheen portrénkban, amit erre talál >>>).

Szakítás Holywooddal

Lehet, hogy Charlie Sheen jobban járt volna, ha a testvéreihez hasonlóan megmarad az Estevez vezetéknévnél. Nem kötötték volna ennyire apjához, Martin Sheenhez, akitől viszont erkölcsben, drogfogyasztásban, és úgy általában mindenben elég messzire került. Sosem játszott különösen jó filmekben - talán Oliver Stone Szakaszának főszerepe volt az egyik komolyan vehető alakítása. De abban meg a fél filmszakma ott volt, hogy elnyomja, Willem Dafoe-tól és Tom Berengertől kezdve, Forest Whitakeren át, a mellékszereplőként feltűnő Johnny Deppig.

Másik kultfilmje a Tőzsdecápák lett volna Michael Douglasszel, de itt meg Douglas játszotta le őt a vászonról. Mindkét filmet az az Oliver Stone rendezte, aki később jól kitolt Sheennel. Annak ellenére, hogy először úgy volt, ő kapja majd a - később szintén igen sikeresnek bizonyult - Született július negyedikén főszerepét, Stone Sheen értesítése nélkül adta át a főszerepet Tom Cruise-nak.

Az ok máig ismeretlen, de Sheen ezután, azaz 1989 óta nem játszott klasszikus értelemben vett kasszasikerben főszerepet. Forgatott viszont két olyan kultfilmet, meg egy sorozatot, amivel sikerült megragadnia a kollektív emlékezetben.

Bevésődve az emlékezetbe

Az 1991-es Nagy Durranást és az 1993-as folyatását csak olyan kultmozikhoz lehet hasonlítani, mint az Airplane, vagy a Csupasz pisztoly-sorozat, és nemcsak azért, mert ugyanazok készítették, hanem azért, mert legalább annyira időtálló. A Nagy Durranás második részével, 1993-ban úgy tűnt, jön egy újabb felívelési hullám Sheennek, megkapta Aramis szerepét A három testőr című filmben, ahol Oliver Platt-tel, Kiefer Sutherlanddel, Tim Curryvel és Michael Wincott-tal játszott együtt.

De nem, maradt a drogozás, a kurvázás, a piálás, a szakmai sikerek meg sehol. Egészen 2000-ig kellett várnia, hogy újra felfigyeljenek rá. Szerepet kapott Michael J. Fox oldalán a Kerge város című sorozatban, majd 2003-ban feltűnt a Két pasi meg egy kicsiben, ahol Charlie Harpert, a hedonista zeneszerzőt alakítja. Vagyis alakította a közelmúltig, mert  nemrég teátrálisan kirúgták a sorozatból a balhéi, többek között amiatt, hogy beszólt a készítőknek.

A sorozat elképesztően népszerű lett, viszont szép lassan kiderült, hogy Charlie Sheen nem "jól hozza a szerepet", hanem tulajdonképpen magát alakítja a piás, balhés, nőügyei miatt bajba kerülő zeneszerző személyében.

Senkinek sem kell

Sheent továbbra sem akarta senki újra felfedezni, pedig korábban már bizonyította, hogy ha kell, akkor tud színészkedni. Is. Pedig a filmipar az utóbbi években két hasonlóan zűrös életútú színészt is újrafelfedezett magának, mint Sheen.

Visszatér még Charlie Sheen?

Robert Downey Jr. talán még Sheennél is komolyabb problémákkal küzdött, amikor börtönbüntetést kapott, de néhány évvel ezelőtt kijózanodva visszatért. És jobb, mint valaha: olyan elképesztő kasszasikerekben kap főszerepet, mint a Vasember vagy a Sherlock Holmes. De beszélhetünk Mickey Rourke-ról is, a másik nagy visszatérőről, aki olyannyira hagyta el a pályát, hogy néhány sikeres filmje után szintén komolyan szétcsapta magát, összeveszett egész Hollywooddal, majd visszament bokszolónak. Robert Rodriguez viszont sikeresen meggyőzte, hogy néhány felejthető akciófilm után szerepeljen először a Volt egyszer egy Mexikó című filmjében, majd a Sin Cityben, amivel meg is hozta magának az (újra) áttörést. Mickey Rourke kultusz lett, amihez persze kellett Darren Aronofsky rendező és Rourke alakítása a Pankrátorban, valamint a Vasember 2 sikere, de Rourke karrierje Robert Downey Jr-éhoz hasonlóan jelenleg legalább annyira pörög, mint a színész legjobb éveiben.

Charlie Sheent egyelőre csak az internet fedezte fel magának, hiába van már ott a lehetőség több mint húsz éve, hogy ő is egyike legyen a drogbalhékba keveredett, de javítható színészeknek. Az internet viszont befogadta. Rekordsebességgel szerzett egymillió követőt Twitteren, a Charlie Sheen-mémek elözönlik az oldalakat és persze megkezdődött a hasonlítgatása a nagy balhézókhoz, például Robert Downey Jr-hoz.

És Sheen nem tud leállni a hülye nyilatkozatokkal, most már például maga is kezdi beismerni, hogy kicsit megkattant. Nem csoda, utoljára 1990-ben volt bizonyíthatóan tiszta, ekkor tudták utoljára berakni egy 30 napos elvonóra.

A reklámipar már felfedezte magának a színészt, hamarosan elkészül az energiaital Charlie Sheen tigrisvéréből, utalva az egyik internetes szállóigéjére . Talán egy elvonó, pár év, egy bátor rendező, és Hollywood is újra kinyílik előtte. Kemény beszólások, drogos karrier, balhés múlt ide vagy oda.