Megnéztük, meghallgattuk a TV2 ma induló showműsorának felét. Tilla jobb előadó, mint Király L., Hajdú az aranyos kibic faktorra gyúr, Árpa kisfiú, Orosz Barbara megszívta Ganxstát, Iszak Eszter pedig rémesen merev. És akkor még nem is beszéltünk a hangjukról.

Eredeti terveink szerint Nagy duett főpróbát mentünk volna nézni a filmgyárba, ám mivel kiderült, hogy a TV2 pénteken induló műsora csupán az élő adás előtt néhány órával megy le egyben, kénytelenek voltunk szelektálni, egész nap még mi sem ülhetünk egy tévéstúdióban. Így esett, hogy a tíz induló celebduettjéből csak ötnek a próbáján vettünk részt, hogy most elmondassuk, milyen is lesz a csatorna új tévénéző-csalogató műsora, ahol elvileg énekesi pályát hivatásul választó emberek énekelnek a szakmától elvileg távol álló egyéb hírességekkel.

Ciki? Nem ciki...

Nem titok, hogy ki kivel énekel, azt viszont a világért se spoilereznénk el, hogy mit, a kérdés úgyis inkább az, vajon érdekli-e a népet, ha teszem azt, Hajdú Péter skálázik. És igen, van rá esély, hogy érdekelni fogja, annál is inkább, hiszen milyen jót is lehet röhögni egy önmagát porig alázó celeben, már ha valakinek nem lett volna elég az Ezek megőrültek című műsor.

A csatorna ráadásul elég jól kasztingolt, már ami az indulókat illeti, hiszen a Dobrády Ákos, Balázs Klári, Kasza Tibor fémjelezte zsűri természetesen nem volt jelen a próbákon, hogy az újdonság varázsaként hathasson rájuk az indulók majdani produkciója.

Szerencsétlen időpontban érkeztünk, az egyik munkatárs éppen a "na, ebből ennyi elég volt" szavakkal rontott ki a stúdióból, ahonnan Zoltán Erika és Hajdú Péter duettjének hangjai szűrődtek ki, de még ez se tudott eltántorítani bennünket. A Nagy duett díszlete nem lett túl bonyolult, minek is lenne az, a Megasztárból megmaradt elemeket kicsit lazább formában állították fel, mindenhol kivetítőkön szaladgáltak a magentarózsaszín Nagy duettes feliratok, ráadásul a kivetítő arra is kiválóan alkalmas, hogy mindenféle, a TV2 szerint az aktuális dalokhoz tartozó furcsa grafikákkal lássák el, ez hol találó volt, hol nem, hol pedig még nem készült el, így azokról nem tudunk nyilatkozni.

Csak halkan, csak halkan, hogy senki meg ne hallja

A stúdióban meglepően oldott volt a hangulat, Zoltán Erika és Hajdú Péter közös nótáján nevetett a nézőtér, lehetett is rajta nevetni, bár a Frizbi műsorvezetője még ekkor sem felejtkezett el a közönségről, és míg a Szerelemre születtem énekesnője csak akkor szólalt meg, amikor oka volt rá, Sarka Kata férje a leállásokban is sztorikkal látta el a nagyérdeműt, ami ekkor jórészt stábtagokból és néhány elvetemült újságíróból állt. Megállapíthattuk, hogy Hajdú nem hazudott, tényleg nincsen hangja, viszont, aki eddig kételkedett, annak eláruljuk, hogy Zoltán Erikának legalább van, Hajdúéhoz képest határozottan jó. Ekkor Várkonyi Andrea is beült próbát nézni, akinek megjegyeztük, hogy nem szép dolog idejönni nevetgélni a kollégákon, de megnyugtatott afelől, hogy szerinte bizony nagyon bátrak, amiért ország-világ elé kiállnak. Zoltán Erika a próba után közölte, hogy lépcsőparája van, de mi egyszer sem láttuk felbukni, úgyhogy nem nagyon kell izgulnia, csak néhány fokot kell megtenni, amíg lejut majd a színpadra.

Tóth Gabi és Tilla követte Hajdúékat, és bárki, aki maga elé képzeli aligha rögtönzött kettősüket, megállapíthatja, hogy még a jóisten is egymásnak teremtette őket, bár amikor közöltük, hogy Tilla kicsivel jobb Király L. Norbinál, senki nem nevetett. A próba kezdetén a Megasztár műsorvezetője úgy mozgott, mintha a South Park egyik jelenetéből került volna a színpadra, aztán szétgesztikulálta az egész számot, de a végére magára talált, igaz szerencséje van, amiért a zsűri elvileg nem a számok tisztaságát fogja pontozni. "Nem mondanád inkább sima mondatként?" – kérdezte tőle Tóth Gabi, majd hozzátette, hogy ő mindig ezt csinálja, ha elrontja a hangot. De ő persze nem rontotta el, és ketten együtt egészen üdvözítő látványt nyújtottak, bár Tillán még akkor is érződött a lámpaláz, ha amúgy a popsztárság minden tulajdonságával fel van vértezve.

Árpa Attila megígérte, hogy új oldaláról fog bemutatkozni, és tényleg, mikor színpadra léptek Falusi Mariannal, csak egy ijedt kölyköt lehetett látni, aki úgy nézett ki csillogós öltönyében, mint az útépítésre keveredett egyszeri ministráns, akit véletlenségből leöntöttek kátránnyal. Az első próbát úgy elrontotta a színészi pályát negyven éves korára véresen komolyan vevő producer, hogy utána percekig dühösen mászkált fel-alá, de aztán csak rátalált a magában rejlő kis Pavarottira, és ekkorra Falusi Mariann láthatóan őrülten beleszeretett, állítólag szikráztak a szemei. A Pa-Dö-Dö énekesnője néha acapella is danolászott, ez külön jót tett a próbának, érthetetlen, minek hajkurásznak állandóan új tehetségeket, mikor a régiek se kapnak elég teret, hogy megmutathassák, amit tudnak. Falusi profizmusa abban is megnyilvánult, hogy meg sem próbálta leénekelni Árpát, sőt folyamatosan visszavett hangjából, amit folyosói pletykák szerint egy másik ugyanitt fellépő nemigen tesz meg, de mivel őt pont nem hallottuk énekelni, így ebbe most nem mennénk bele.

Nem lehet mindenki első

Ganxsta Zolee-ék következtek, és nem lenne rapper a rapper, ha nem ugrált volna bele Falusiék duettjébe. A műsorban szereplése nem olyan nagy szerencse partnerének, Orosz Barbarának, hiszen nehéz lehet olyan dalt találni, amit egyáltalán Ganxsta el tud énekelni. Nagy nehezen találtak egyet, de azt meg még véletlenül sem írták női torokra, hiába Orosz érdes hangja, az embernek krákogni támadt tőle kedve. Ganxstáéknak jutottak táncosok, viszont az alap, amiről a zene szólt nem az volt, amire próbáltak, ennyire bénák tényleg nem lehetnek a szerkesztők, de az is lehet, hogy őket akarják elsőnek kiejteni, más magyarázatot nem találtunk arra, hogy az utolsó sorokat miért kell zenei aláfestés nélkül dúdolniuk. Ráadásul ők voltak számunkra az elsők, akik mintha nem jönnének túl jól ki egymással, bár ezt később cáfolták, de ez még semmit nem jelent. Nyilván megerőltető lehet egy fenegyereknek kereskedelmi tévén bohóckodni, de lakott már Ganxsta Big Brother házban is, így érthetetlen, ha már elvállalta, miért nem teszi magát rendesen oda.

Ön kiknek drukkol?

Iszak Eszter és SP produkciója maradt a legvégére, előbbi a Viva tévé fiatal üdvöskéje, utóbbi pedig Fluor Tomi szobatársa. Iszak olyan merev volt, hogy hangosan felnevettünk, mikor azt énekelte, hogy a rabszolgád vagyok. Ha ilyenek lettek volna bármely kor rabszolgái, nem alakult volna ki a legősibb mesterség egyike, és kínjában most mindenki hűségesen ülne holtáig választott párjával. Merevségének oka később kiderült: túl mininek tartotta a ruháját, pedig nem villantott, legnagyobb bánatunkra. Az élő adásra kap a szoknya alá nadrágot, és reméljük, az nemcsak hogy feloldja, de valami csoda folytán még SP-be is beleszeret tőle, mert amúgy dögös csaj, nem áll se neki, se a dalnak jól, hogy olyan mísz arcot vág, mintha Victoria Beckhamnek egy futballpálya közepén kellene végignéznie, ahogy férje végigmegy a Spice Girls másik négy tagján.

Összeségében elmondható, hogy nagyjából egyben van a produkció, és még azt se állítanánk, hogy porig alázná benne magát bárki. Ha az igen érdekesen kiválasztott zsűri tényleg mókás dolgokat fog mondani, még akár nézni is fogják, sőt meg merjük kockáztatni, hogy a nyolcadik héten a nézőknek/bíráknak igen nehéz dolga lesz odaítélni a Nagy duett fődíjat bármelyik fellépőnek, de ez valószínűleg jelen pillanatban a legkisebb gondjuk.