Nagyjából ötvenmillió fontba, körülbelül 15 milliárd forintjába kerül a brit adófizetőknek az, hogy Vilmos herceg feleségül vegye barátnőjét, Kate Middletont. Vagyis David Cameron miniszterelnök egy korábbi nyilatkozata alapján nem teljesen egyértelmű , hogy ki fizeti az esküvőt, mert Cameron csak annyit mondott, az esküvőt a kormány és a királyi család állja majd, akiket viszont az adófizetők pénzelnek, hacsaknem az egyéb módon megkeresett zsebpénzükből fizetik a méregdrága lagzit. Egészen pontos számokat sajnos nem találtunk, de nagyságrendileg azért be lehet lőni az esküvőt, ami nagyjából 280-szor drágább egy átlagos brit esküvőnél és nagyjából tizenötezerszer egy magyarnál.

A UK Wedding Belles információi szerint egy átlagos brit esküvőre körülbelül 18000 fontot, körülbelült ötmillió forintot költenek. Magyarországon nem készült hasonló felmérés, de a weddings.hu számításai szerint az átlagos esküvői költségvetés ötszázezer és nagyjából hárommillió forint között mozog. Néhány fórumot és blogot átböngészve pedig az a kép alakult ki, hogy a legtöbben 1-1,2 millió forintot költenek az esküvőjükre és a lagzijukra.

A leendő királyi pár megadja a módját a házasodásnak, például a mezei halandók esküvőinél több nagyságrenddel drágább esküvőjével. Igaz, vendégből is több van, míg egy átlagos esküvőn és lagzin 50-100 vendég jelenik meg, addig a királyi pár esküvójén 900 meghívott vendég lesz, de az esküvői vendégeinek tekinthető az a sok tízezer ember is, akik a helyszínről akarják végignézni, ahogy az ifjú pár végigvonul London utcáin.

Azért is kell az esküvő vendégeinek tekintenünk a tömeget, mert az ötvenmillió fontos költségvetés nagy részét a rendezvény biztosítása teszi ki, amire többek között a hatalmas tömeg okozta biztonsági kockázatok miatt van szükség.

A Now Magazine számításai szerint harmincmillió font a biztosítási költség. Ez magában foglalja a mesterlövészeket, az eseményt biztosító rendőröket, akiknek dupla bér jár, mert a királyi esküvő napja munkaszüneti nap, és az egyéb biztonsági erőket is.

Az esemény biztonsági kockázati szintje nagyon magas, jóval többen is biztosítják majd, mint például a londoni G20 csúcstalálkozót tették. Nem véletlenül, hiszen a királyi esküvőn ott lesz körülbelül mindenki, akinek dolga volt a G20 találkozón, sőt még rajtuk kívül sok más nagyon híres ember is.

A leendő ifjú pár persze nem gubózik be teljesen a biztonsági kockázatok miatt, a népnek lesz lehetősége együtt örülni velük. Az esküvőre menet nem sokat láthatnak majd belőlük, mert ekkora Károly hercegék összetört - de az esküvőre megjavított - Rolls Royce-ával mennek majd , ami kemény tetős. Bár Kate Middleton azt mondta, direkt azért választották ezt a kocsit az autóparkból, mert jó nagyok az ablakai. A család egyébként egy kisbusszal megy majd a ceremóniára.

A ceremónia után viszont, amikor a nép nagy örömére elhalad majd London utcáin az ifjú pár, egy nyitott hintót választottak, hogy mindenki jól megnézhesse magának őket. Abban az esetben, ha esetleg esik az eső a nagy napon, akkor egy zárt hintóval mennek majd.

Az esti fogadáson, ahol 900 vendéget kell majd etetni, akiket mindössze 60 pincér szolgál majd ki, a Buckingham palota 19 termét használják majd. A menüsorról nem sokat tudni, csak annyit írnak, hogy a legjobb ételeket szolgálják majd fel, ileltve, hogy brit lesz. A tradicionális ételekről tradicionális edények is gondoskodnak, a főszakács szerint lesz néhány 190 éves edény , ami majd a nagy nap alkalmából előkerül.

A vacsora és a hivatalos teendők után az ifjú páré és a nászéjszakáé lesz a főszerep, amire a hírek szerint Vilmos herceg alaposan rákészült. Vett 239 ezer forintos pezsgőt, nyolcvanezer forintos gyertyát és tizenötezer forintos plüssmackót is, hogy megteremtse felesége hangulatát.

A Now Magazine számításaiban ezeken felül olyan nagyobb költségek merülnek még fel, mint a teljes kiszolgáló személyzet másfélmillió fontos (kb. 440 millió forint) bére, a 830000 fontba (kb. 240 millió forint) kerülő ékszerek, a 275000-et (kb. 82 millió forint) érő étkészletek és evőeszközök. A díszítésért 220000 fontnyi, kb. 65 millió forintnyi virág gondoskodik, a fogadás 510 ezer fontba kerül (152 millió forint), amiből 110 ezerbe, kb. 62 millió forintba csak a pezsgők és az egyéb italok kerülnek.