Alig 24 óra és kiderül, Stohl András börtönbe megy-e, amiért tavaly májusban ittasan balesetet okozott. A színész első fokon 2 év 4 hónap börtönt kapott, az ítélet ellen fellebbezett, a másodfok tárgyalása előtt mindent megtett, hogy enyhítsék büntetését. Pénzt osztott, magát ostorozta, soha többé nem vezetne, még egy amnéziáról szóló orvosi szakvéleményt is sikerült beszereznie.

“Fogalmam sincs, mi fog velem ott történni idegileg és lelkileg. De el kell viselni. Ha az ember valamit csinál, akkor oda kell állni, és elviselni a büntetést” - mondta Stohl András a büntetőperének másodfokú tárgyalása előtti napon az Inforádiónak arról, hogy mire számít.

A színész a rádiónak adott interjújában elmondta, soha többé nem vezet, ha arra van szükség ahhoz, hogy az emberek elhiggyék, tőle nem kell tartani az utakon, tényleg megváltozott. Azt mondja, sokfelől hallotta, hogy miért változott volna meg, hiszen már tív évvel ezelőtt is volt a tavaly májusihoz hasonló balesete, hogy ittasan vezetett az éjszakában. Egy nagy különbség viszont van: tavaly májusban megsérült egy ember, Stohl azt mondja, ez felnyitotta a szemét. Teljesen megváltozott az élete, kettétört a baleset óta.

Pénzzel támogatta a sértett családját

A színész első fokon két év négy hónap börtönbüntetést kapott, de fellebbezett enyhítésért. A március végi első fokú tárgyalás után mindent elkövetett azért, hogy a másodfokún enyhébb büntetést kapjon majd. Igaz, már a tárgyalás első szakaszában is dolgozott a tevékeny megbánáson.

Pénzzel támogatta a sértett családját, összesen nagyjából négymillió forinttal, de több mint hétszázezer forintot adott a balesetben résztvevő másik autó utasainak. Ebben négy fiatal ült, akik nem sérültek meg a balesetben.

Stohl végül sikeresen megkapta a sértett K. Páltól a hivatalos megbocsátást, ami formai dolog, de sokat nyomhat a latban, hogy a férfi végül megbocsátott a színésznek, akinek a közeledését sokáig egyáltalán nem akarta fogadni. “Az lett volna a jó, ha sosem találkoztunk volna. Mert biztos téged is bánt” - mondta K. Pál az első fokú tárgyaláson a színésznek.

Stohl tehát jó sokat fizetett már májusi balesete óta, ezért nem is igazán tudja, miből tartja majd el a családját, ha esetleg börtönbüntetésre ítélik. “Hiszik, vagy sem, nincs megtakarított pénzem, viszont nagyon nagy összegeket adtam kölcsön, és remélhetőleg mindazok, akiknek adtam, most be fogják látni, hogy ideje ezt mind visszaadni. A másik pedig az, hogy rengeteg ember, barát, kolléga jelezte, hogy bármiben, akár anyagilag is kész segíteni a családomnak. Van bennem félelem, hogy mi lesz a családommal, ha börtönbe kell vonulnom, de az nagyon jó érzés, hogy az embernek ennyi barátja van” - mondta a színész az Inforádiónak.

Alkohol- és drogprevenciós előadásokat tart

A pénzkifizetések mellett önálló drogprevenciós előadást talált ki, amelynek keretében középiskolákba jár, ahol a saját kárán beszél az alkohol és a drogok használatának veszélyeiről. Már egy tucat ilyen előadást tartott, ahol rendszerint elég kemény kérdéseket kap a gyerekektől. Mondhatni, a színész magát ostorozza ezekkel a fellépésekkel.

Stohl bízik benne, hogy sikerül enyhíteni az ítéleten. Ügyvédje is erre számít. “A márciusi elsőfokú ítéletben enyhítésként csak András három lányát tüntették fel eltartottként, holott nővére négy félárva gyermekéről, valamint 81 éves édesanyjáról is ő gondoskodik. Kérni fogjuk a bíróságot arra is, hogy az iskolai előadásokat mintegy tevékeny megbánásként vegye figyelembe. A fellebbezés indoklásában három olyan esetet is feltüntettem, ami hasonló vagy súlyosabb kimenetelű volt, mint Andrásé. Mindegyikük lényegesen enyhébb büntetést kapott, mint ő. Mindezen felül további enyhítő körülményt is fel tudunk hozni, ami eddig nem derült ki” - mondta Stohl ügyvédje, Ruttner György.

Amnéziás lett a balesetben szerzett fejsérülés miatt

A tevékeny megbánáson és a pénzfizetésen felül állítólag még egy ideggyógyászati diagnózist is sikerült beszerezniük, ami szerint a színész amnéziás lett a balesetekor, ezért nem emlékszik minden részletre. A Blikk információi szerint Ruttner György olyan dokumentumokkal is rendelkezik, amelyek akár hatályon kívül is helyezhetik az első fokú ítéletet. Az ügyvéd szerint bizonyíték van rá, hogy Stohl nem az ittasság miatt viselkedett zavarodottan, hanem a baleset miatt, a tanúk a tárgyaláskor csak a részegekre jellemző viselkedésről számoltak be, arról nem, hogy a színésznek alkoholszaga lett volna. Az ügyvéd fontosnak tartotta hangsúlyozni ezt a momentumot.

A színész az első fokú ítélet után visszavonult a tévés szereplésektől, minimum a másodfokú ítéletig. A színházi szerepeit viszont megtartotta, és meg is szeretné őket tartani. “Tizenegy előadásban játszottam, de most már vége a szezonnak. Azt tudom, hogy ha megszületik a másodfokú ítélet, akkor lesz, aminek lennie kell. Két forgatókönyv van: ha be kell vonulnom valamelyik büntetés-végrehajtási intézménybe, akkor beugranak a szerepeimbe a kollégák a Nemzeti Színházban. A Centrál Színházban nem, mert ott egy kétszereplős színdarabban játszom, és nem valószínű, hogy az nélkülem is műsoron marad, azzal meg fognak várni. Ha pedig felfüggesztett büntetést kapnék, akkor jövőre újabb négy bemutatóm lenne a Nemzeti Színházban, és egy Kaposváron” - mondta Stohl az Inforádiónak. Abban az esetben, ha mégis letöltendőt kapna, abban bízik, hogy Kecskemétre küldik börtönbe, mert itt néhány hónap után lenne esélye arra, hogy vendégszerepeljen a kecskeméti színházban, és így, ha jelképesen is, de tudná anyagilag támogatni a családját.