Jáksó szerint képtelenség 27 év alatt annyira benyomni, hogy végzetes következményei legyenek, Bencsik Tamara mintha megérezte volna Amy Winehouse halálát. Dopeman úgy véli, jobb így az énekesnőnek, SP pedig furcsállja, hogy senki nem állt mellette. Egyben azért egyetértenek: ennyit drogozni és piálni tilos.

Amy Winehouse hirtelen jött halála a honi popszakmát és celebvilágot egyaránt sokkolta, még akkor is, ha volt már hír, ami jobban meglepte a népet. Jáksó László például úgy véli, hogy bár általában ide vezet a mértéktelen drogozás és piálás, azért a zenészek szervezete tovább szokta bírni a strapát. „Nagyon sajnálom őt, attól függetlenül, hogy ez várható volt. Nem is értem, hogy 27 év alatt hogy lehet ennyi mindent a szervezetbe pakolni, hogy ilyen hamar meghaljon az ember. De ez van, általában a kezelhetetlen személyiségek sokkal jobban érdeklik az embereket, hát, ha még tehetségesek is” – mondta lapunknak.

Rossz érzés

Bencsik Tamara, a Megasztár 4 egyik döntőse aznap este, amikor az énekesnő meghalt, barátaival éppen arról beszélgetett, hogyan bírhatja az ipart Winehouse ennyi alkohollal és kábítószerrel. „Pont arról beszéltünk, hogy mások is sajnos ilyen fiatalon elvesztették az életüket, mert ugye szétkábítószerezték magukat. És amikor hazamentem, láttam a híreket, ez nagyon durva, hogy meghalt. Nagyon rosszul éreztem akkor magam” - mesélte Bencsik, aki látott felvételeket Winehouse belgrádi koncertjéről, és nem érti, hogyan fajulhatott odáig a dolog, hogy nemhogy énekelni, de még végigmenni sem sikerült neki a színpadon. „Nagyon szerettem a személyiségét. Ahogy énekelt - a hangszíne nagyon jól passzolt hozzá, csak hát, ugye, kár, hogy ennyire tönkretette magát. Engem ez döbbentett meg a legjobban. Eléggé lelkibeteg lehetett.”

Dopeman is azt nem érti leginkább, hogy miért nem volt senki az énekesnő mellett, aki segített volna rajta, hiszen az elmúlt időben egyre lejjebb csúszott a lejtőn. „Nagyon tehetséges ember volt, de azért nem gondolom, hogy zeneileg sok újat adott volna a világnak. Mondjuk egyedi és utánozhatatlan hangja volt, de inkább ezt a '60-as, '70-es évek zenéinek újragondolását hozta. A legendák így születnek, és egyáltalán nem biztos, hogy sokkal többet ki tudott volna hozni magából."

"Az is tuti, hogy egy józan Amy Winehouse nem lett volna ugyanez. Nem mindig van szinkronban az, hogy szeretik a művészeted és helyeslik az utat, amin jársz. Azért mondják, hogy nem mindig jó megismerni a kedvenceidet. Én igen szélsőséges vagyok, de Amy Winehouse, meg akik így halnak, egy síkban gondolkoznak, és a függőségeik csakis egy irányba terelik őket. Szerintem az ilyen előadók be vannak zárva egy alagútba, és azon haladnak, én azért ennél igyekszem jobban a földön járni. Velem is elszalad a ló néha, de mindig visszatérek, mert ennél azért többet szeretnék az élettől.”

Gyenge lány

Az exmegasztáros Széles Izabellát inspirálta Winehouse zenéje, így ő is szörnyülködve fogadta a halálhírt, és akárcsak Dopeman, ő is a környezetet okolja, mert nem hiszi el, hogy senki nem fogta meg az énekesnő kezét a nehéz időkben. „A mai napig egy iszonyatosan tehetséges embernek tartom, igazi művésznek. Sajnos emberileg gyenge volt valami miatt. Nem tudhatjuk, hogy mi bánthatta a lelkét, hogy a drogokba meg az italozásba menekült” – érzi sajátjának a veszteséget Széles. „Pont anyukámmal beszéltük, hogy végül is ő mindent megtett azért, hogy így végezze, hiszen ő is kellett volna ahhoz, hogy kigyógyulhasson. Nagyon sok olyan embert ismerek - sajnos a  magyar zenei életből is -, akik italoznak vagy drogokon élnek, de azért nem ilyen mértékben csinálják az önpusztítást. Külföldön is gondolom, ugyanígy megy, ha csak a Rolling Stonest nézzük, kizárt dolognak tartom, hogy ők nem fogyasztanak mindenféle drogokat, meg nem isznak, de tudják, hogy mi az a határ, amíg elmehetnek, hogy ne tegyenek kárt magukban. Borzasztó, hogy ő ennyire nem ismerte ezeket a határokat. Biztos nagy lehet a nyomás az ilyen világsztárok életében, de ezt igazából csak akkor tudhatja az ember, ha ott van ilyen körülmények között, ahol ő. De hát minden adott volt ahhoz, hogy jó élete lehessen, csak ő nem a jót látta ebben, hanem a rosszat és így rossz dolgokhoz nyúlt. Nem vették elég erős emberek körül és maga sem volt az. És ez borzasztóan szomorú, mert egy nagyon tehetséges embert vesztettünk így el.”

Meg...váltás

Éder SP Krisztiánt nem hatotta meg ennyire az énekesnő halálhíre, mert szerinte is lehetett már erre számítani. „Megrázott a hír, mert hirtelen jött, hiszen fiatal volt, de már a belgrádi koncerthírek körül lehetett érezni a bajt. Nem gondolom, hogy olyan egész életen át fent tudott volna maradni a szakmában, mint Madonna, mert túl sokan nem állhattak mellette. Olyan sokáig csúszott lefelé, igazán kellett volna valaki, aki megállítja” – mondta a Velvetnek, hozzátéve, hogy azért az a nyomás, ami az igazi sztárokat terheli más, mint amit itthon megszokhattunk valakinél, akinek alkoholproblémái vannak. „Azt mindenesetre elmondhatjuk, hogy a csúcson szállt ki, ha ezt nézzük, ez még akár megváltás is lehet számára.”