Akárcsak sok tehetséges, népszerű, de komoly drog- és egyéb problémákkal küzdő elődje, a brit énekesnő is fiatalon hunyt el, szeptemberben lett volna 28 éves. Az utolsó stúdióalbuma 2006-ban jelent meg, és azóta az új nagylemez helyett a rajongóknak a hol sűrűbben, hol ritkábban jelentkező botrányokkal kellett beérnie.

A brit énekesnő, aki 2011. július 23-án - a hivatalos verzió szerint - eddig tisztázatlan körülmények között elhunyt, egyike lett azon híres zenészeknek/énekeseknek, akik két végén égették a gyertyát, és akiket 27 éves korukban elragadott a halál.

A vég kezdete

Szülőhazájában már első saját albuma, a 2003-as Frank meghozta számára az elismerést, a nemzetközi siker azonban csak a 2006-os Back to Black album Rehab című számának köszönhető, amely arról szól, hogy menedzsmentje szerette volna elvonóra küldeni, de ő nem értett velük egyet, köszönt a személyzetnek, elmondta, hogy azért iszik, mert szerelmes, és elbaltázta a kapcsolatát, majd távozott. Ekkor még csak sejthettük, de nem tudhattuk azt, hogy élete talán legnagyobb szerelme, Blake Fielder-Civil milyen komoly bajba sodorja. A világhírnév megszerzése után szinte naponta újabb hír jelent meg vele kapcsolatban. A Velvet először arról számolt be vele kapcsolatban, hogy akkori férjével, Blake Fielder-Civillel Miamiba utaztak, majd arról írtunk, hogy a túlzott italozás, a túlhajszoltság megtette a hatását, és 2007 augusztusában kórházba szállították. A hivatalos verzió szerint csak kimerült, de többen azt sejtették, hogy túladagolásról van szó.

Botrány botrány után

Később ő is bevallotta, hogy bizony azoknak van igazuk, akik az utóbbira tippeltek. "Ez volt az életem legrémisztőbb pillanatai közül az egyik. Nem tudom, hogy hogyan lehetne elmagyarázni, hogy mi történt velem. Már nem ismerem magamat. Nem is ismerhetném fel magamat. Ez rémítő volt. Irányíthatatlan voltam. Megrázott. Nem tudom, mi volt bennem. Soha nem akarom ezt újra érezni. Helyre kell raknom magamat. De már jobban vagyok. Hétfőn visszamegyek dolgozni" - nyilatkozta a méhkasszerű hajáról is ismert Winehouse. Az eset mégsem rázta meg annyira, ugyanis csak két napot töltött elvonón. Az őt leszerződtető lemezcég sem nézte tétlenül a botrányos történéseket, és megfenyegették, hogy vagy összeszedi magát, vagy megválnak tőle.

Nos, ez nem sikerült, 2007 októberében letartóztatták kábítószer birtoklása miatt. Szerencsésen megúszta az ügyet, és megígérte, hogy ezentúl csak iszik majd, de koncertjei előtt igazán még azt sem. A balhék így sem maradtak el, még a sokat látott Snoop Doggot is sikerült megbotránkoztatnia. Közben férje börtönbe került, amely persze nem segített neki abban, hogy végre tényleg búcsút intsen káros szenvedélyeinek: állandó orvosi felügyelet alá helyezték. Bár menedzsere időközben felmondott, a szakma és a közönség nem fordított neki hátat, a 2008-as Grammy-gálán nagyot tarolt. A démonok mindenesetre maradtak: 2008 áprilisában újabb összeomlás következett, ami újabb letartóztatásba torkollott, majd fotósra támadt, az előbukkant drogvideó miatt is bajba került, valamint újabb kórházi tartózkodás, még több ámokfutás következett. A kiadója végül házi őrizet alá helyezte a hírességet, akinek sokan nem jósoltak hosszú életet, minden egyes balhé után felmerült, hogy hamarosan elveszíthetjük.

Reménysugár?

Sajnos a 2009-es St. Lucia szigetén töltött időszak sem hozta meg a kellő változást: ismét kórházba szállították, és a helyben adott koncertjén ismét szét volt csúszva, ami szinte már védjegyévé vált. Ez az év meglehetősen vegyesre sikeredett, voltak jelek, amelyek alapján remélni lehetett, hogy Amy Winehouse még sokáig énekelhet majd rajongóinak, és talán végre elkészül majd harmadik nagylemeze. Sajnos mindig volt olyan fejlemény is, amiből arra lehetett következtetni, hogy talán érdemes felkészülni a legrosszabbra: 2009 utolsó hónapjában például garázdasággal vádolták meg, majd kórházba is került.

2010 májusában azzal kecsegtették a közönséget, hogy decemberre tényleg elkészül az a fránya harmadik album, majd két hónappal később Amy Winehouse életében ismét kínos események követték egymást. Az énekesnő októberben mindenesetre leszögezte, hogy ő már három éve nem drogozik. "Nem olyan nehéz. Egyszer csak szó szerint feleszméltem, és azt éreztem, nem akarom többé ezt csinálni" – nyilatkozta az énekesnő, akinek 2011 augusztusában a Szigeten is fel kellett volna lépnie. A hírnek sokan örültek, majd némi aggodalomra adott okot, hogy alkolholfüggősége miatt ismét elvonóra kellett mennie. Bár június elején kijött a rehabról, pár héttel később több fellépést – köztük a budapestit islemondotta a menedzsment.

A botrányhősnők prototípusa

Július elején a barátai felvetették, hogy a rehabnak nem sok haszna volt, Amy Winehouse nem bír leállni a vodkával, és félő, hogy halálra issza magát, de ezt már annyiszor hallotta a közönség, hogy talán senki nem sejtette, hogy ezúttal sajnos örökre búcsút kell venni a botrányhősnők prototípusától. A brit híresség néhánynappal halála előtt még fellépett keresztlányával, de ekkor is látszott rajta, hogy komoly függőséggel küzd. Bár nincs még meg az orvosszakértői vélemény, valószínűleg az őt komolyan féltő barátoknak és családtagoknak lett igaza, vagyis szenvedélybetegsége miatt veszítettünk el egy újabb tehetséges előadóművészt.